Hrvatska Wikipedia u 2012. – Srbija mnogo popularnija od Gotovine

Autor: Agencija VLM , 29. prosinac 2012. u 11:32
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Na prvom mjestu s više od 446 tisuća pregleda nalazi se Zakon o sprječavanju internetskog piratstva, na drugom Hrvatska.

Članci o Facebooku ove su godine bili najpretraživaniji članci na Wikipediji, pokazali su podaci koje je prezentirao švedski programer Johan Gunnarsson. Facebook je najpretraživaniji na engleskom i španjolskom izdanju internetske enciklopedije, a nalazi se i među prvih deset na izdanjima mnogih drugih zemalja kao što su Francuska, Turska, Portugal…

Što je najviše zanimalo korisnike hrvatske Wikipedije? Facebook je tek na 22. mjestu, dok se na prvom mjestu s više od 446 tisuća pregleda nalazi Zakon o sprječavanju internetskog piratstva. Na drugom mjestu je Hrvatska, a na petom popularna sapunica Larin izbor. Popularni su i članci o Njemačkoj (6. mjesto), Srbiji (9.) i BiH (10.). Ante Gotovina je 23., Josip Broz Tito 48., dok se Operacija Oluja našla na 76. mjestu.

Mnoge korisnike jako su zanimali tekstovi o vlastitim zemljama. Na ruskoj Wikipediji najtraženiji je članak o Rusiji, na poljskoj o Poljskoj, a na portugalskoj o – Brazilu. Zanimljivo je i da je korisnike njemačkog izdanja najviše zanimao članak o slijepoj ulici (Sackgasse), a na ljestvici prvih 10 članaka našle su se i humoristične serije "Kako sam upoznao vašu majku", "Teorija velikog praska" i "Dva i pol muškarca".

Komentirajte prvi

New Report

Close