Hrvatska ima velik rizik gubitka mladih talenata

Autor: Poslovni dnevnik , 17. svibanj 2016. u 22:00
Tek 14% posto tvrtke spremno za organizacijsko restrukturiranje/PIXSELL

Digitalno radno okružje kao imperativ postavlja radikalne promjene.

Kao odgovor na promjene koje donose digitalna tehnologija, modeli poslovanja i demografska struktura radne snage, 92% osoba na vodećim pozicijama u tvrtkama i u ljudskim resursima navelo je kako je potreba za redefiniranjem poslovanja u skladu s globalnim potrebama postala kritična.

Pokazalo je to četvrto Deloitteovo izvješće o globalnim trendovima u području ljudskih potencijala "Global Human Capital Trends 2016: The new organization, Different by design". Glavni zaključak je kako digitalno radno okružje kao imperativ postavlja radikalne promjene organizacijskog ustroja i strategija za talente. No, od ukupno 7000 ipitanika, iz čak 130 zemalja Ipak, tek 14 posto direktora smatra svoje tvrtke spremnima za djelotvorno organizacijsko restrukturiranje. U Hrvatskoj je, kažu u Deloitteu, situacija potpuno ista. Dok su prethodnih godina tvrtke kao prioritete isticale veću angažiranost i zadržavanje radnika i nadogradnju vještina, ove je godine 45% ispitanika najavila ili već započela proces restrukturiranja (39 posto).

 

Bazjanec

Zadržavanje najboljih talenata je imperativ, oni su jedna od rijetkih komparativnih prednosti.

"Dodatni element važnosti ovih promjena je imperativ svake organizacije u zadržavanju najboljih talenata koji su jedini oslonac za budućnost svake naše tvrtke i možda jedna od rijetkih komparativnih vrijednosti prema globalnoj konkurenciji koja posluje u Hrvatskoj i u ovom dijelu EU. Poslovni subjekti moraju držati korak s potrebama poslovnog ekosustava koji se mijenja dramatičnom dinamikom", istaknuo je Zlatko Bazianec, partner u Deloitteu, te upozorio da Hrvatska ima velik rizik gubitka mladih talenata koji će dobiti priliku u drugim članicama EU, s puno većim mogućnostima karijernog razvoja od onoga što im trenutno nudi domovina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close