Hrvatska brojnim događanjima obilježava Svjetski dan knjige

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. travanj 2014. u 08:40
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Najveći broj programa – čak 179 – održava se u Zagrebu, a akciji su se pridružili brojni kafići, klubovi, kina, knjižnice i druge kulturne institucije.

Glazbeno-poetske večeri, jutra poezije, noćne pričaonice i tulumi u knjižnicama samo su neki od ukupno 700 programa koje su za hrvatske čitatelje pripremile kulturne ustanove u sklopu manifestacije "Noć knjige 2014." kojom se sutra diljem Hrvatske obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Knjige promovira više od 150 gradova diljem Hrvatske

Knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, kulturni centri, muzeji, galerije, udruge pisaca i ljubitelja knjige – njih ukupno 370 u 156 gradova diljem Hrvatske – pridružili su se trećoj po redu akciji koja kroz prepoznavanje i afirmaciju novih prostora i načina čitanja i druženja s knjigom ima za cilj približiti knjigu i učiniti je dostupnom što većem broju čitatelja.

Od Babine Grede i Bribira, preko Đakova, Metkovića i Rovinja, do Valpova i Vinkovaca, književni entuzijasti, ali i svi oni koji barem povremeno vole zaviriti među korice knjige, sutra će dobiti priliku organizirano uroniti u prekrasan i zavodljiv svijet pisane riječi.

U "Noći knjige" ove godine sudjeluju 123 knjižnice diljem Hrvatske s programima predstavljanja i druženja s autorima, čitanja priča i poezije, pa čak i razmjene knjiga.

U manifestaciju su se uključile i brojne škole i vrtići, pisci, prevoditelji, glazbenici, glumci, ali i meteorolozi, azilanti i beskućnici.

Zagreb kao središte literarne groznice

Najveći broj programa – čak 179 – održava se u Zagrebu, a akciji su se pridružili brojni kafići, klubovi, kina, knjižnice i druge kulturne institucije u kojima će nakladnici promovirati svoja izdanja, pisci razgovarati sa svojim čitateljima i književni teoretičari govoriti o knjigama. Bit će i pidžama partyja, čitanja prijevoda, razgovora o moći knjige i drugih oblika druženja s literarnim svijetom.

U Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića nakladnik Fraktura predstavit će roman "Shantaram" Gregoryja Davida Robertsa a Zagrebačka naklada deveti svezak kultnog stripa "Princ Valiant".

Urednici Algoritma u knjižari toga nakladnika u Gajevoj ulici davat će savjete o tome kako bi rukopisi trebali izgledati da bi imali šanse za objavu a premijerno će biti predstavljena i nova društvena mreža "Imaginarij".

Naklada Ljevak u svojoj knjižari na središnjem zagrebačkom trgu održava program pod nazivom "Noć knjige s Matošem"; u knjižarsko-galerijskom centru VBZ-a Fadil Hadžić u Ilici bit će upriličeno događanje pod nazivom "50 godina Večernjakove kratke priče", a Profil Megastore je najavio autorsku večer Gordana Nuhanovića i Okrugli stol o ljubavnim romanima kao i razgovor o vilama u književnosti.

Hrvatski PEN centar i Hrvatsko društvo pisaca (HDP) održat će tribinu "1914. – pisanje o ratu, čitanje o ratu" o hrvatskim povjesničarima i piscima kojima je predmet interesa Prvi svjetski rat. KIC klub pridružit će se natjecanju gradova u znanju iz književnosti u kojem će sudjelovati ekipe natjecatelja iz Splita, Zagreba, Rijeke, Šibenika i Osijeka.

U Matici hrvatskoj jezikoslovka Nives Opačić održat će predavanje o hrvatskom jeziku, Mate Maras govorit će o Shakespeareu i prevođenju, a druženje s autorima, prevoditeljima i urednicima donosi i razgovore sa Stjepanom Damjanovićem, Tonkom Maroevićem, Viktorom Žmegačem i drugima.

Programi se odvijaju i u Caféu U dvorištu, Književnom klubu Booksi, Medijateci Francuskog instituta, Goethe Institutu Kroatien, kinu Europi i brojnim drugim kulturnim ustanovama, ali i u zagrebačkim tramvajima, a zagrebačka literarna groznica neće zaobići ni pacijente u bolnicama, kojima će čitati bolničko osoblje.

Na poziv organizatora, performer i konceptualni umjetnik Siniša Labrović izvest će u Botaničkom vrtu performans "Raščitanje" u kojemu na osobit način komunicira s biljnim svijetom.

Novi vidici i širenje na regiju

U manifestaciju se uključilo deset vrtića i 97 škola, a u akciji razvijanja ljubavi prema knjizi sudjelovat će više od dvjesto pisaca, brojni urednici, prevoditelji, glazbenici, glumci, izvođači, ali i meteorolozi, muzealci i brojni entuzijasti i javne osobe koje gaje interes za knjigu i pisanu riječ.

Dogovoreni su također posebni programi za azilante i beskućnike, ali i za zatvore, pa će tako svi zatvorenici za vrijeme trajanja "Noći knjige" imati upaljena svjetla kako bi mogli čitati do duboko u noć.

Prodajne akcije i popusti knjiga bit će organizirani u knjižarama i antikvarijatima širom Hrvatske, kao i sajmovi knjiga, kreativne radionice, nagradne igre, dramske izvedbe, glazbene slušaonice i razni drugi oblici predstavljanja knjiga.

"Noć knjige" ove se godine prvi put održava u Sloveniji i Crnoj Gori, a manifestacija ima i potporu Hrvatske radio televizije na čijim će se programima prenositi ekranizacije poznatih književnih predložaka, te radijska čitanja književnih djela.

Organizatori čitave akcije su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info.

Program obilježavanja "Noći knjige 2014. " održava se pod pokroviteljstvom vlade RH, te uz financijsku podršku Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Grada Zagreba i Ministarstva kulture, a podržava ga i Odjel za UNESCO pri Ministarstvu kulture RH.

Komentari (1)
Pogledajte sve

New Report

Close