Hrvati najviše vole skijališta u Austriji, Italiji i Sloveniji

Autor: Eleonora Dukovac , 30. listopad 2008. u 00:00

Već tradicionalno oko 40 posto hrvatskih skijaša odlazi u Austriju, a sve popularnija postaje Francuska

Neki su već na morskoj plaži počeli planirati skijaški odmor. Jače putničke agencije zatrpane su upitima još od kolovoza, a sudeći prema informacijama o potražnji i prodaji ski-aranžmana svjetska financijska kriza očito još nije dotaknula Hrvatsku. Trgovina ski-aranžmanima u punom je jeku iako je i sve veći broj onih koji bez posrednika odlaze put snježnih padina. Blizina ski-odredišta i cijena za većinu je hrvatskih skijaša presudni faktor u odluci kamo na skijanje. Hrvati tradicionalno najviše skijaju u Austriji, Italiji, Sloveniji, biraju i Francusku, dok oni dubljega džepa biraju luskuznije varijante u SAD-u ili Švicarskoj. Posljednjih se godina govori barata brojkom od gotovo 200.000 građana koji odlaze na skijanje, no među njima su i oni koji se odlučuju i za vikend-varijante, uz klasično tjedno skijanje. Navodno su agencije prosječno prodale i po 20 posto više aranžmana u odnosu na prošlu sezonu, i to mahom za destinacije u Austriji, Italiji i Sloveniji.

Ski-safari
Već tradicionalno 40 posto skijaša odabire austrijska skijališta, a u istom postotku talijanska. Kronplatz u Italiji Hrvatima je, primjerice, već tradicionalno najomiljenije skijalište od milja prozvano i Kroplatz. Ondje najviše odlaze skijaši iz Istre i Primorja te Zagreba. Skijalište je velikih kapaciteta, može ugostiti i nekoliko desetaka tisuća skijaša, od kojih će prema nekim procjenama u udarnom skijaškom terminu boraviti i više od 10.000 hrvatskih skijaša. Najtraženiji je termin od 3. do 10. siječnja, odnosno u vrijeme školskih praznika, no iznimno su popularni i termini otvaranja skijaške sezone-na legendarnom glečeru Molltaler otvorenje je već od 20. do 23. studenog. U Generalturistu ističu kako su pripremili iznimno iznenađenje sezone – ski-safari. Riječ je o uzbudljivom ‘krstarenju’ najpoznatijim skijalištima popularne talijanske regije. Ističu kako su im top 10 najtraženijih skijališta u predstojećoj sezoni: Kreischberg, Schladming, Flachau, Nassfeld , Kronplatz, Andalo, Val Thorens, Alpe d’Huez, Kranjska Gora, Krvavec i Jahorina. Prema riječima Dee Lastić, glasnogovornice Generalturista, među obiteljima i mlađim društvima, većina standardno preferira samostalni prijevoz te odsjedanje u apartmanu, s vlastitom prehranom. Upravo su zato mnogi hoteli pokrenuli razne motivirajuće akcije za skijaše, zbog čega inteznivno raste i hotelski smještaj. Primjerice, hotel Sportwinkler na Kronplatzu Generalturistovim skijašima daruje par skija Top Carving s vezovima. Poslovni ljudi, odnosno publika s natprosječnom platežnom moći u startu biraju hotele, po mogućnosti s wellnessom koji je posljednje dvije sezone među ovom strukturom iznimno bitan u odabiru skijališta. Menadžeri i poslovnjaci općenito većinom biraju renomirana, prestižna skijališta u kojima zimuje svjetski jet-set. Što se tiče luksuznih skijališta, to su najčešće švicarski St. Moritz, američki Aspen, francuski Chourchevel i Saint Martin De Beleville te talijanska Selva Gardena i austrijski Seefeld. Naravno, na tim lokacijama odsjedaju u hotelima sa četiri i pet zvjezdica zbog komfora i dojma koji takvi smještajni kapaciteti omogućuju svima kojima je prestiž – religija.

Mondeni St. Moritz
Najpopularnije luksuzno skijalište je, švicarski St. Moritz koji se ne zove bez razloga vrhom svijeta: skijati tamo iskustvo je života zbog savršenih vizura, besprijekornih staza i raznolike ponude. Mjesto je neposredno uz švicarsku granicu s Italijom. Još davne 1864. godine u ovom mjestu rodila se ideja o zimskom turizmu te se St. Moritz s pravom može nazvati kolijevkom skijaškog turizma. St. Moritz je, osim po luksuznim hotelima, poznat i po brojnim i raznovrsnim zimskim sportovima, poput pola i kriketa na ledu, curlinga, boba i mnogim drugima, no i kao prvo alpsko mjesto s golf-igralištem. Iznimno popularno odredište među ljubiteljima luksuza je i američki Aspen, najglamuroznije skijaško središte američkog kontinenta. Svake zime tamo odmaraju jettseteri koji dolaze privatnim jetovima na imanja u vile vrijedne nekoliko milijuna dolara ili u hotel The St. Regis Resort (5*). Ondje se ne traži parkiralište ispred hotela već se parkira na obližnjem aerodromu. Butici i trgovine kao da su preseljeni s Rodeo drivea, a restorani su poznati kao gurmanske meke diljem Stjenjaka. Znak pripadnosti visokoj klasi je ručak na vrhu skijališta u Aspen Mountain Clubu gdje se može ući samo uz poziv člana. Njih 350 plaća godišnju članarinu od 47 tisuća dolara, upisnina iznosi 125 tisuća dolara, a mjesta za nove članove više nema. Jedino možete postati pridruženi član bez prava glasa za “samo” 25 tisuća dolara. Mjesto takve klase postoji i za noćnu zabavu: Caribou Club, a od običnih barova Red Onion. Generalturist, primjerice, nudi smještaj u najluksuzijem hotelu u regiji St. Regis Resort. Najluksuznije francusko skijalište je Courchevel, smješten u Trois Valleesu, blizu granice s Italijom.

Poslovna klijentela
Sjajno francusko elitno skijalište je i Saint Martin De Belleville, također u regiji Trois Vallees, koje raspolaže sa cijela ima 600 kilometara staza i više od 200 liftova. Kako izgleda talijanski ski-glamur, najbolje pokazuje Selva Gardena, čiji je austrijski pandan luskuzni Seefeld. Zimovanja na elitnim destinacijama agencije mahom rade po taylor-made principu, odnosno formiraju cijene prema specifičnim zahtjevima klijenata – svaki se upit posebno obrađuje. I među hrvatskim jet-setom sve popularnija je Francuska, jer su njezina skijališta potpuno podređena snježnim užicima. No, poslovna klijentela skija i na ostalim stazama i podosta traže austrijski Schladming: Eldorado skijaša s kompletnom turističkom ponudom idealan je cijele godine, a zimi najsavršeniji jer nudi sve što skijaši mogu poželjeti. Na žičarama nema gužve, a za ljubitelje adrenalina je idealan crni spust, staza koja je svakog siječnja pozornica noćne utrke slaloma u Svjetskom kupu. Omiljene su i crvene staze, a mnogima je najdraža Swinging Piste na Planaiu zbog jukeboxa na startu gdje skijaši puste omiljenu pjesmu, i krenu u ritmu. Među hrvatskim menadžerima ‘in’ je i talijanska Cortina D’Ampezzo, omiljeno odredište svjetskog i hrvatskog društvenog i poslovnog jet-seta. U Hotelu Miramonti Majestic sa 5 zvjezdica, primjerice, polupansion u dvokrevetnoj superior sobi, od 27.prosinca do 3. siječnja stoji više od 23 tisuće kuna, a tjedan poslije (od 3. do 10.1.)više od 18 tisuća kuna. Najtraženiji termini su uoči Nove godine, zatim školski te termin nakon njega, kao i cijela veljača, bilo u kombinaciji jednotjednog odmora ili odlazaka na vikend-skijanja. Poslovni klijenti često putuju s društvom, a u terminu školskih praznika s djecom. Budući da popularni hrvatski termin školskih praznika ulazi u termin visoke sezone u europskim skijalištima, cijena smještaja je poskupjela za oko 4 posto. Može se proći s tjednim najmom apartmana od 2 pa i do 17 tisuća kuna. Inače, prosječna cijena skijanja po osobi je oko 2 tisuće kuna, uz šestodnevnu skijašku kartu koja prosječno stoji oko 1100 kuna, što ispada 3100 kuna po osobi. Ako još netko želi skijašku školu, to je još nešto više od tisuću kuna.

Zbog povoljnijih cijena raste interes za skijalištima u BiH- Jahorina i Kupres. a u adriatica.net grupi ističu izniman ovogodišnji interes za skijalištima u Crnoj Gori – novost u njihovoj ponudi. Prema riječima Kristijana Gržetića, glasnogovornika Grupacije, s rezervacijama skijanja krenuli su još koncem kolovoza, i prije službenog izlaska kataloga i vjeruju kako će ove sezone s njihovim članicama grupacije u skijanje 30 tisuća ljudi. U njih su najtraženija odredišta Nassfeld, Bad Kleinkirchheim, Zell am See, Kronplatz, Val di Fassa, Val di Fiemme, Val Thorens, Rogla, Kranjska Gora te Jahorina i Kupres u BiH.“Cjena prosječnog aranžmana za četveročlanu obitelj u terminu školskih praznika je oko 10.000 kuna s uključenom ski-kartom, za smještaj u apartmanu 4 zvjezdice. Ako odaberu hotel sa četiri zvjezdice, cijena je oko 4000 do 5000 kuna po osobi. Naravno, može se proći i jeftinije, ako se ide na neko manje poznato skijalište, u jeftiniji smještaj niže kategorije”, kaže Gržetić.

Komentari (2)
Pogledajte sve

url]http://www.skijanje.at [/url] smjestaj, ibformacije o skijalistima…

Povoljan smjestaj u Austriji mozete pronaci ovdje http://www.skijanje.at

New Report

Close