Gospodarstvo Kolarić – tradicija s okusom prošlih vremena

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Mnogim posjetiteljima ovoga imanja posebno je primamljiva tzv. bačva soba, smještena u pravoj velikoj vinskoj bačvi, a Kolarići su otvorili i novi restoran 6 kilometara udaljen od starog ljetnikovca.

Malo gospodarstvo Kolarić, podignuto u Hrastju Plešivičkom u blizini Jastrebarskog, obiteljska je priča s poviješću. U staroj kuriji plemičke obitelji Erdedy, Kolarići, potomci obitelji kojoj je plemstvo udijelio još kralj Bela IV., našli su nadahnuće da u spoju prošlosti i suvremenosti krenu u svoju vlastitu priču iz davnina. Ona se podjednako osjeća u tradicionalnoj kuhinji, utemeljenoj na domaćim proizvodima plešivičkog kraja koliko i na uzgoju vrhunskih vina i to iz vlastitog podruma, kao i iz obližnjih podruma ove male regije kojoj je u gastronomiji i enologiji teško nači premca. Nije stoga ni čudno da je Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Kolarić zaslužilo i zlatnu plaketu “Suncokret ruralnog turizma Republike Hrvatske”, kao najbolje gospodarstvo u konkurenciji pripremanja jela i njegovanja izvornih vina.

Postalo je s vremenom omiljeno okupljalište svih zaljubljenika u pravu hranu i kapljicu, posebno poslovnih ljudi koji u svim prostorima ovog gospodarstva prepoznaju istinsko utočište za team buldinge, opuštanje i razonodu. U sklopu starog ljetnikovca Erdedyjevih Kolarići su uredili dvije sale za razne svečanosti i poslovne susrete koje mogu primiti 60 osoba te dvije manje za intimnija društva. Mnogima je posebno primamljiva treća, bačva soba, smještena u pravoj velikoj vinskoj bačvi, omiljena zaljubljenicima u prirodu i planinarsto. Osim kuhinje iz koje stalno mirišu autohtona jela, posebno kuhinje u preuređenom dvorcu iz XVI. stoljeća, u sklopu gospodarstva nalazi se i poznata vinarija te podajednako omiljen novi restoran udalje 6 km od starog ljetnikovca sa suvremeno opremljenim sobama, a gostima koji odluče ostati u ovom idiličnom ambijentu Kolarići u novom prostoru nude i 15 potpuno operemljenih soba visoke kategorije. Jednom riječju ovo je Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo mjesto gdje se povijest i tradicija susreću sa zahtjevima novog doba.

Recepti

Težačka juha “yosephina”

U 1 l vode kuhajte 2 sjeckane mrkve, 1 sjeckani korijen od peršina sa lišćem, 1 sjeckanu glavicu crvenog luka, 2 sjeckana lista celera te 4 velike jušne žlice ječmene kaše. Kuhajte dok ječam ne omekša pa u juhu umiješajte 2 velike žlice kuhanog graha. Dodajte 1 žlicu svinjske masti da se rastopi, pa ukrasite sa prženim crvenim lukom te u juhu utočite 1/2 dl rose pjenušca Kolarić „With love“. Služite vruće.

Rolice “Marija Laskaris” u umaku od višanja

Oko 1,20 kg junećih odrezaka od buta istucite batom za meso, svakoga posolite i popaprite, premažite senfom te na svaki odrezak stavite po 1 plošku domaćeg špeka. Smotajte odreske u rolice i svaku zamotajte alu folijom te prokuhajte kratko u vreloj vodi. Izvadite ih, skinite foliju pa rolice zlatno prepržite sa svih strana na ulju. Stavite sa strane, a na ulju od prženja propirjajte 2 sjeckane mrkve, 1 stručak sjeckanog celera i 2 sjeckana crvena luka. Kad je povrće sasvim uvenulo, vratite rolice u umak, dodajte 10 dag višanja iz kompota i prelijte jelo sa 1 dl rose pjenušca Kolarić „With love“. Pustite da se još malo sve prožme, pa služite sa domaćim njokima.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!