Gospodarstvo Kolarić – tradicija s okusom prošlih vremena

Autor: Veljko Barbieri , 04. prosinac 2014. u 22:00
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Mnogim posjetiteljima ovoga imanja posebno je primamljiva tzv. bačva soba, smještena u pravoj velikoj vinskoj bačvi, a Kolarići su otvorili i novi restoran 6 kilometara udaljen od starog ljetnikovca.

Malo gospodarstvo Kolarić, podignuto u Hrastju Plešivičkom u blizini Jastrebarskog, obiteljska je priča s poviješću. U staroj kuriji plemičke obitelji Erdedy, Kolarići, potomci obitelji kojoj je plemstvo udijelio još kralj Bela IV., našli su nadahnuće da u spoju prošlosti i suvremenosti krenu u svoju vlastitu priču iz davnina. Ona se podjednako osjeća u tradicionalnoj kuhinji, utemeljenoj na domaćim proizvodima plešivičkog kraja koliko i na uzgoju vrhunskih vina i to iz vlastitog podruma, kao i iz obližnjih podruma ove male regije kojoj je u gastronomiji i enologiji teško nači premca. Nije stoga ni čudno da je Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Kolarić zaslužilo i zlatnu plaketu “Suncokret ruralnog turizma Republike Hrvatske”, kao najbolje gospodarstvo u konkurenciji pripremanja jela i njegovanja izvornih vina.

Postalo je s vremenom omiljeno okupljalište svih zaljubljenika u pravu hranu i kapljicu, posebno poslovnih ljudi koji u svim prostorima ovog gospodarstva prepoznaju istinsko utočište za team buldinge, opuštanje i razonodu. U sklopu starog ljetnikovca Erdedyjevih Kolarići su uredili dvije sale za razne svečanosti i poslovne susrete koje mogu primiti 60 osoba te dvije manje za intimnija društva. Mnogima je posebno primamljiva treća, bačva soba, smještena u pravoj velikoj vinskoj bačvi, omiljena zaljubljenicima u prirodu i planinarsto. Osim kuhinje iz koje stalno mirišu autohtona jela, posebno kuhinje u preuređenom dvorcu iz XVI. stoljeća, u sklopu gospodarstva nalazi se i poznata vinarija te podajednako omiljen novi restoran udalje 6 km od starog ljetnikovca sa suvremeno opremljenim sobama, a gostima koji odluče ostati u ovom idiličnom ambijentu Kolarići u novom prostoru nude i 15 potpuno operemljenih soba visoke kategorije. Jednom riječju ovo je Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo mjesto gdje se povijest i tradicija susreću sa zahtjevima novog doba.

Recepti

Težačka juha “yosephina”

U 1 l vode kuhajte 2 sjeckane mrkve, 1 sjeckani korijen od peršina sa lišćem, 1 sjeckanu glavicu crvenog luka, 2 sjeckana lista celera te 4 velike jušne žlice ječmene kaše. Kuhajte dok ječam ne omekša pa u juhu umiješajte 2 velike žlice kuhanog graha. Dodajte 1 žlicu svinjske masti da se rastopi, pa ukrasite sa prženim crvenim lukom te u juhu utočite 1/2 dl rose pjenušca Kolarić „With love“. Služite vruće.

Rolice “Marija Laskaris” u umaku od višanja

Oko 1,20 kg junećih odrezaka od buta istucite batom za meso, svakoga posolite i popaprite, premažite senfom te na svaki odrezak stavite po 1 plošku domaćeg špeka. Smotajte odreske u rolice i svaku zamotajte alu folijom te prokuhajte kratko u vreloj vodi. Izvadite ih, skinite foliju pa rolice zlatno prepržite sa svih strana na ulju. Stavite sa strane, a na ulju od prženja propirjajte 2 sjeckane mrkve, 1 stručak sjeckanog celera i 2 sjeckana crvena luka. Kad je povrće sasvim uvenulo, vratite rolice u umak, dodajte 10 dag višanja iz kompota i prelijte jelo sa 1 dl rose pjenušca Kolarić „With love“. Pustite da se još malo sve prožme, pa služite sa domaćim njokima.

Komentirajte prvi

New Report

Close