Gliseri – jurilice koje su proslavili šverceri

Autor: Ozren Podnar/VLM , 20. lipanj 2013. u 11:59
Riva 63 Virtus

Gliseri su bili omiljeno prijevozno sredstvo švercera cigareta i ruma u vrijeme prohibicije, otkriva Ozren Podnar/VLM.

Kako odabrati lijepi, dugi, vitki i superbrzi gliser,  a ne potrošiti uludo milijun i više kuna? Pokušat ćemo vam pomoći pri snalaženju. Vožnja gliserom desetljećima je omiljen ljetni hobi. Posjedovanje vlastitog glisera podjednako je stvar rekreacije, kao i glasne objave da ste uspjeli u životu.  Kao i druge skupocjene stvarčice, gliser je vrlo uočljiv statusni simbol. Preciznije, lako ga je opaziti dok siječe morske valove i ostavlja iza sebe pjenušavu brazdu. No, teško ga je otkriti radarom, osim kad je na vrlo mirnom moru. Ovo je obilježje učinilo glisere omiljenim prijevoznim sredstvom švercera, isprva ruma za vrijeme prohibicije u SAD-u, a potom i cigareta. 

Zašto baš 'Cigarette'?
Podatak da su mnogi šverceri u Kanadi i SAD-u prenosili cigarete odgovoran je i za ime najpoznatijeg proizvođača glisera – Cigarette Racing Inc. Ovaj je brend toliko popularan da je u mnogim zemljama izraz cigarette (ili cigarette boat) postao sinonim za gliser kao vrstu čamca. Otprilike kao što je u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji tržišno ime Digitron služilo kao općeniti naziv za stolne ili džepne kalkulatore, ili činjenica da je pasta za zube zbog marke postala kalodont. Dakako, gliser svojim duguljastim, uskim trupom i samim izgledom podsjeća na cigaretu, što je još jedan razlog zašto ovo plovilo nosi spomenuto ime. Uz Cigarette Racing, ostali znameniti proizvođači glisera su Baja, Cobra, Donzi, Formula, Fountain, Hustler, Pershing, Riva, Stingray i drugi. Prije odlaska po svoj gliser, postupit ćete mudro ako se prethodno temeljito uputite u svojstva i marke ovog prijevoznog sredstva. Tako ćete snažnije zadiviti svoje bližnje i više uživati u vožnji. Tipičan je gliser napravljen od fiberglasa, uzak je, dugačak između deset i 15 metara i opremljen s jednim ili više motora čija zbirna snaga često premašuje 1000 konjskih snaga. Dobar gliser juri 150 i više kilometara na sat u mirnim vodama, a 90 kilometara na sat u uzburkanim vodama. Dovoljno je težak da se probije kroz visoke valove, iako po cijenu gubitka brzine.

Kako odabrati brend i model
Procijenite gdje ćete koristiti gliser, s naglaskom na dubinu vode, veličinu područja po kojoj ćete se kretati, prometnost i drugo.  Treba li vam gliser radi razgledavanja obale, a ne za pustolovnije izlete na pučinu, nema potrebe da uložite u model s jakim motorom, visokom stabilnošću pri velikoj brzini i velikim dometom kretanja.Kao što skupi i luksuzni terenac nema smisla ako ćete ga pretežno voziti uskim uličicama skromnijih četvrti, tako ni veliki gliser nije prikladan za plovidbu po malim vodenim površinama – recimo, unutar skučenog zaljeva ili uz obalu. Obrnuto, malo plovilo na pučini može biti i opasno po putnike u lošim vremenskim prilikama.  Budući da se ovo plovilo koristi za kraće izlete ili za utrke, smještajni su kapaciteti tipičnog glisera skromni: mjesto za pet ili manje putnika te mala i niska (ili, rjeđe, nikakva) kabina. Jednotrupci nude više kabinskog prostora i jednostavniji su za okretne manevre. Dvotrupci – katamarani – imaju manje kabinskog prostora, ali pružaju veću stabilnost. Ako planirate ugošćavati poslovne partnere, nabavite model s udobnom pilotskom kabinom i kuhinjom prikladnom za spremanje i čuvanje osvježavajućih pića. Cijene modela kreću se od 40.000 do više od milijun eura, a ovise o snazi motora, dužini i dizajnu trupa i nebrojenim kombinacijama personalizacije i dodatne opreme.

Komentirajte prvi

New Report

Close