GALERIJA Prosvjed hrvatskih glazbenika: Zašto diskriminirate glazbu?

Autor: Poslovni.hr/HRT , 17. ožujak 2013. u 11:52
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Glazbenici upozoravaju da Hrvatska ima najveći porez na to u Europi, koji će uništiti domaću glazbu i smanjiti broj stranih gostovanja.

U povodu odbijanja Ministarstva financija da smanji PDV na ulaznice za koncerte u Zagrebu je održan mirni prosvjed pop i rock glazbenika. Upozoravaju da Hrvatska ima najveći porez na to u Europi, koji će uništiti domaću glazbu i smanjiti broj stranih gostovanja, piše HRT. 

Nakon što je Ministarstvo financija odbilo prijedlog Ministarstva kulture da se PDV na ulaznice za koncerte izjednači s onim za kinoulaznice od 5%, s prosvjeda, u organizaciji Hrvatske glazbene unije (HGU), upozoreno je da porezna stopa na ulaznice za koncerte od 25% nigdje drugdje ne postoji ni u Europi ni u regiji. U svojim zahtjevima za 5%-tnim PDV-om, kažu glazbenici, imaju potporu i predsjednika Republike i Ministarstva kulture, ali i kontinuirano odbijanje i nezainteresiranost Ministarstva financija, kojemu su uputili poziv da izračuna koliko novca gubi proračun time što se u Hrvatskoj iz godine u godinu održava sve manje koncerata. 

'Ne tražimo povlastice, već izjednačavanje uvjeta sa susjednim zemljama, jer pod ovim uvjetima ne možemo funkcionirati na tržištu', poručeno je sa skupa na kojemu su se okupili mnogi poznati pop i rock glazbenici, uz ostale i Davorin Bogović, Radojka Šverko, Tereza Kesovija, Mirela Priselac Remi iz Elementala, Jura Stublić i drugi.  'Od državnih činovnika, koji žive na naš račun, tražimo da nam odgovore zašto diskriminiraju pop-glazbu. Neka sjednu s nama i vide kako je živjeti kao glazbenik u Hrvatskoj', pozvao je Husein Hasanefendić Hus, predsjednik HGU-a. Nikša Bratoš (HGU) upozorio da bi se Hrvatska uskoro mogla pretvoriti u zemlju bez glazbe ako se nastavi sustavno destimulirati glazbu, koja je, ističe, hrvatski izvozni proizvod.

Inače, najveću pozornost na skupu izazvala je Tereza Kesovija koja je pozvala okupljene da ne stanu na ovome i izađu na ulice. Usred golemog šunda u kojemu živimo, kako to da gospodin koji kroji poreznu politiku ne vidi da postoji kvaliteta koju treba izdvojiti, rekla je Tereza Kesovija, upitavši zašto ministar financija Slavko Linić nije došao na današnji skup.  Mirni prosvjed počeo je hrvatskom himnom, koju je na električnoj gitari odsvirao Jurica Pađen, a završio nastupom grupe Greta s pjesmom Ovim svijetom vladaju kreteni.

Prema grubim analizama HGU-a temeljenim na podacima prikupljenim od članova i organizatora koncerata, broj koncerata domaćih glazbenika u Hrvatskoj u protekle se dvije godine smanjio za više od 50 posto. S obzirom na to da su prihodi od koncertne djelatnosti kap u moru državnog proračuna, daleko ispod razine statističke pogreške, Ministarstvo financija na prihodima proračuna zasigurno nije moglo uočiti taj zabrinjavajući trend, a vjerujemo da ne bi uočilo čak niti da se u protekloj godini u Hrvatskoj nije održao niti jedan jedini koncert, tvrdi HGU. U uvjerenju kako je riječ o nepromišljenoj i pogrešnoj odluci zbog koje će državni proračun dugoročno imati samo štete, kao i mnogi hrvatski glazbenici koji će ostati bez prihoda, HGU je pozvao Ministarstvo financija, Vladu i Hrvatski sabor da još jedanput razmotre te prihvate prijedlog Ministarstva kulture.

U povodu prosvjeda glazbenika oglasili su se iz Porezne uprave. Tvrde da nacrtom prijedloga novog zakona o PDV-u nije predloženo nikakvo povećanje stope PDV-a na ulaznice za koncerte, na koje se i do sada taj porez plaćao po stopi od 25%. Iznimka su bili samo oni koncerti koje kao usluge obavljaju ustanove u kulturi ili druge organizacije u kulturi koje se takvima smatraju prema propisima Republike Hrvatske, a čije su usluge oslobođene plaćanja poreza na dodanu vrijednost.  Iz Porezne uprave podsjećaju i da organizatori koji obračunavaju stopu od 25% PDV-a na koncerte imaju pravo na odbitak pretporeza (ulaznog poreza na dodanu vrijednost) dok ustanove u kulturi ne mogu odbiti pretporez.

Komentirajte prvi

New Report

Close