Fotografu iz Hrvatske Sony World Photography dodijelio nagradu “Fotograf krajolika 2013. godine”

Autor: Objava za medije , 26. travanj 2013. u 15:16
Screenshot

Pobjedniku je nagrada dodijeljena na svečanoj ceremoniji u Londonu.

Hrvatskom fotografu Nenadu Šaljiću dodijeljena je Sony World Photography nagrada za najboljeg fotografa krajolika u 2013. godini. Prvi put u šest godina postojanja ove nagrade nagradu u profesionalnoj kategoriji osvojio je Hrvat.

Nenad Šaljić je s World Photogaphy organizacijom stigao u London gdje mu je na svečanoj ceremoniji, pred elitom fotografske industrije iz cijelog svijeta, dodijeljeno priznanje i Sony A99 fotoaparat kao nagrada.

Pobjedničku seriju nazvanu “Portret Matterhorna”, počasni sud Sony World Photography nagrade odabrao je između preko 122,000 prijavnica iz 170 zemalja. Žirijem, koji je sastavljen od stručnjaka iz područja fotografije diljem svijeta, predsjedala je direktorica posebnih projekata Magnum Photosa, Catherine Meyerhoff.

Šaljićeve zapanjujuće lijepe, crno-bijele fotografije koje su mu donijele nagradu, zabilježile su snažnu, magičnu ljepotu Matterhorn planine u Pennine Alpama na granici Švicarske i Italije. Fotografije su nastale u sklopu većeg projekta, koji je počeo u 2009. godini, a kojim je Šaljić htio pokazati neprestano stanje promjena planine, ali i odati počast svim penjačima koji su se usudili uspeti na planinu, kao i onima koji se nikada nisu vratili.

U razgovoru o svojoj pobjedi, Šaljić komentira trenutak kada je saznao za nagradu: “Razgovarao sam s prijateljem na telefonu kada sam primio poziv iz World Photography organizacije te saznao da sam pobjednik u profesionalnoj kategoriji “Krajolik”. Ono što je interesantno, s istim tim prijateljem sam razgovarao mjesec dana ranije, kada sam dobio poruku iz National Geographica u kojoj su me obavijestili da sam pobijedio u kategoriji “Mjesta”. Mislim da ću prijatelja morati zvati češće!

Kada sam čuo novost, obuzeli su me osjećaji uzbuđenja i ponosa u isto vrijeme. Teška srca priznajem da su mi oči zasuzile na trenutak. U samo tri mjeseca, tri fotografije iz moje „Matterhorn“ serije su uvrštene u kolekciju Bibliotheque Nationale de France u Parizu, nakon čega sam osvojio prvo mjesto na National Geographic dodjeli nagrada u kategoriji “Mjesta”, a sada i nagradu na Sony World Photography natjecanju. Osmijeh mi se ne skida s lica, a ove su nagrade definitivno vjetar u leđa i poticaj mom radu.”

Rođen u Hrvatskoj 1961. godine, s trenutnim prebivalištem u Splitu, Šaljić se vratio fotografiji u svojim kasnim četrdesetima, nakon pauze od 18 godina. Iako je u mladosti bio entuzijastičan fotograf, odlučio je studirati ekonomiju, koju je i doktorirao. Tijekom ekspedicije na Himalaje 2006. godine, Šaljić se vratio fotografiji.

Na Sony World Photography svečanoj dodjeli nagrada, cijenjenu titulu Iris d’Or / Fotograf godine i nagradu od 25.000 $ osvojila je norveška fotografkinja Andrea Gjestvang, koja je sa svojom serijom fotografija djece i mladih koja su preživjela masakr u srpnju 2011. u blizini Osla, na otoku Utoeya, osvojila stručni žiri.

Ukupni pobjednik u Otvorenoj kategoriji za amatere fotografe i entuzijaste je Hoanf Hiep Nguyen iz Vijetnama, koji je primio nagradu u iznosu od 5.000 $. Nagrada za poseban doprinos fotografiji dodijeljena je ikoni američke fotografije, Williamu Egglestoneu.

Sve pobjedničke fotografije, kao i odabrani sažetak najboljih fotografija s Sony World Photography dodjele nagrada, uz poseban prikaz rada Williama Egglestonea bit će izložen u Somerset House u Londonu od 26. travnja do 12. svibnja te objavljene u izdanju Sony World Photography Awards knjizi za 2013. godinu.

Za sve pobjedničke fotografije posjetite stranicu www.worldphoto.org.

Komentirajte prvi

New Report

Close