Fotografijama prozivaju društvene probleme

Autor: Marta Duić , 08. rujan 2016. u 22:00
Festival će se održavati na čak 17 lokacija

Počinje nikad bogatiji, osmi Međunarodni festival u Zagrebu.

Čak 17 zagrebačkih lokacija ugostit će osmo, nikad bogatije izdanje Međunarodnog festivala fotografije “Organ vida” od 13. do 24. rujna. Festival koji si je u zadatak dao istraživanje i promoviranje suvremenu fotografiju i fotografske prakse u Hrvatskoj i svijetu, ali i upozoravanje na probleme suvremenog društva, ovogodišnji je program skrojio u suradnju s brojnim međunarodnim partnerima, akademijama, organizacijama, institucijama i umjetnicima, a cilj je publici prikazati djela koja se u nas rijetko mogu vidjeti.

Light motiv ovogodišnjeg Organa vida je – Otkrivanja. Tako je nazvana i središnja izložba, za koju je između više od 500 prijava iz više od 60 zemalja izabrano 10 finalista, a isti je pojam tema svih festivalskih programa, njegovog izložbenog i teorijskog dijela.

“Autori su bili pozvani razmisliti o nezabilježenim, neotkrivenim, neizrečenim i nepoznatim vlastitim iskustvima, kolektivnim spoznajama, intimnim sudbinama, ali i tuđim životnim pričama i vlastitom iskustvu o kojem možda dosad nisu govorili ili se vizualno izrazili”, pojasnila je Lea Vene, članica žirija pojasnivši da su se finalisti u svojim radovima izrazili dublje od samog dokumentarnog prikaza: “Svi su radovi vizualizacija iskustva terenskog rada”.

A među finalistima su se našli Kiril Golovchenko, Maria Sturm, Anne Müchler i Mario Brand iz Njemačke, Izraelac Gidon Levin, Amerikanaci M. Scott Brauer i Qian Zhao, Andrea i Magda Micelli (Italija/Francuska), te Michal Siarek iz Polsjke i Pierre Liebaert iz Belgije.Organ vida predstavit će još devet izložbi radova, kako renomiranih imena, tako i debitanata kojima želi pomoći u građenju uspješne karijere. Izložba “Možda” predstavlja rad američko-britanskog fotografa Phillipa Toledana, tu je i izložba “Ovdje i sada” mladog fotografa Nikole Zelmanovića koji je trenutno na magisteriju iz fotografije na prestižnoj Royal Academy of Art u Londonu, a u MSU-a postavlja se izložba Rogera Ballena “Zemlja sjena”.

Komentirajte prvi

New Report

Close