FOTO: Uskoro veliki spektakl u Omišu koji okupi i do 10.000 gledatelja

Autor: Poslovni.hr , 11. kolovoz 2016. u 10:11
FOTO: Press

Mnoga dalmatinska mjesta tijekom ljeta organiziraju gusarske bitke koje privlače mnogobrojne domaće i strane posjetitelje. Jedna od prvih gusarskih bitki započela je upravo u Omišu, „gradu gusara“ i to točno prije deset godina.

Ambicizoni projekt Turističke zajednice Grada Omiša se uz potporu Grada Omiša, Splitsko-dalmatinske županije i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije razvio, tijekom godina u pravi turistički spektakl koji u Gradskoj luci u Omišu okupi preko 10 000 posjetitelja i na atraktivan način oživi ponosnu povijest grada na Cetini. Zanimljivo je da većina posjetitelja ovaj događaj prati obučena u gusarske odore te neposredno sudjeluje na samom događaju, što dodaje još jednu autetičnost događaja.

 

Jubilarna deseta godina

Ove godine na poseban način obilježiti će se jubilarna deseta godina manifestacije te će se osim glavnog događaja, dan prije održati i dječji dan s bogatim programom: likovnim radionicama, dječjom gusarskom povorkom i dječjom lutkarskom predstavom na temu ponosne omiške povijesti. Dan poslije u sklopu “Dalmatia film festival” prikazati će se dugometražni dokumentarno-igrani film u nastanku „Omiški gusari“ koji govori o povijesti Omiša i odnosima omiških gusara i Venecije u 12. i 13. stoljeću, ali i o Omišu kao dinamičnom i modernom gradu u kojem se još uvijek osjeti gusarska prisutnost, tradicija i duh.

 Tako će ove godine tri dana Omiš zauzeti glavno mjesto u kalendaru turističkih manifestacija ne samo u Dalmaciji, već i cijeloj Hrvatskoj. Gusarska bitka u Omišu je manifestacija koja se ne propušta!

 

Kulturni i povijesni spektakl na hrvatskom i engleskom jeziku

Ovaj jedinstveni događaj rekonstrukcija je povijesne bitke iz 13. stoljeća između Omiških gusara i Mlečana. Slavni gusari, vladari obale i otoka od rijeke Cetine do Neretve od 12. do 15. stoljeća izborili su mnoge pobjede na moru.Događaj započinje mimohodom kroz centar grada. Atraktivnosti samog događaja doprinosi sudjelovanje brojnih, do zuba naoružanih, pripadnika povijesnih postrojbi: Viteško društvo Kumpanjija iz Blata sa otoka Korčule, Dubrovački trombunjeri i Kliški uskoci, koji na starim drvenim jedrenjacima i tradicionalnim brodicama, uz hrabre i odvažne Omiške gusare, brane grad od najezde Mlečana. Značajno je napomenuti da voditelji prenose direktno posjetiteljima cijeli događaj na hrvatskom i engleskom jeziku.

 

Raspored trodnevnih događanja:

17.8.2016

19.00 – Dječja gusarska povorka, likovne radionice, lutkarska predstava, zabavni program

18.8.2016

19.30 – Početak mimohoda

20.30 – Početak gusarske bitke

19.8.2016

21.00 – Projekcija filma

Komentirajte prvi

New Report

Close