FOTO: Petotjedni spektakl na ulicama Zadra, cijeli Poluotok kao u ljetnoj špici

Autor: Poslovni.hr , 15. prosinac 2016. u 11:51
Foto: Press

Od 2. prosinca kada je počeo program petotjedne manifestacije „Advent u Zadru“, Kalelarga i gradski trgovi žive punim plućima!

Trg Petra Zoranića kao centralno mjesto okupljanja i brojnih koncertnih događanja s blagdanski ukrašenim kućicama i prigodnom ponudom slastica i toplih napitaka, potom Trg pet bunara s dječjim radionicama, Kalelarga s omiljenim „Zimskim vrtovima“ ili klizalište „Ledena bajka“ kod drevnog Donata u raskošnoj igri svjetla i sjene, sivo-bijelog kamena i kolorita svjetlosnih instalacija – prepuni su poput šipka, ili kao u špici ljetne sezone. Život se vratio na ulice i trgove, a adventsko-novogodišnji spektakl dao mu je puni smisao i sadržaj.

„Želja nam je bila da ovogodišnji Advent u Zadru po svemu nadmaši prošlogodišnji te oplemeni staru gradsku jezgru i Zadrane dovede na Poluotok“, kazao je dogradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić.

Tako raskošni program „Adventa u Zadru“ od 2. prosinca do 6. siječnja živi s još nizom popratnih i tradicionalnih gradskih manifestacija; od „Đira po gradu“ koji je Zadranima osigurao popularne cijene i popuste u điru po najboljim gradskim restoranima, dućanima, kafićima, suvenirnicama i svim muzejima, do gastro manifestacija poput „Naši mali gušti“ i „Eko-Zadar“. Naravno, svake subote u večernjim terminima uz paljenje adventskih svijeća dobra glazba odzvanja Trgom Petra Zoranića.Gostovali su „Rockatansky band“, Neno Belan& „Fiumensi“ i „Swingersi“, a svoj red čekaju još „Synthetica“i Đani Stipaničev te za doček Nove – „ Vista“, Bepo Matešić, David Ricov i grupa „Kanela“, Tomislav Bralić& klapa „Intrade“ i Ivan Zak. Upravo je popularni Zagrepčanin prilikom spektakularnog otvorenja „Adventa u Zadru“ posjetio grad i opipao atmosferu kakva ga čeka na Silvestrovo. 

„Krasno! Zadar zaista izgleda bajkovito, a atmosfera je prava predblagdanska uz blagdanski šušur. Ipak je Zadar jedan od naših najljepših gradova, pa mi je čast što sam bio na otvorenju Adventa u Zadru“, kazao je impresionirani Zak.

Nije to sve!

Program „Adventa u Zadru“ ove je godine ponudio i mnoštvo radionica za djecu, zajedničkog čekanja Svetog Nikole i Svete Luce, nastupa župnih i školskih zborova, predstavljanja običaja i gastronomije kontinentalne Hrvatske te plesne škole na otvorenom. Smotre klapa i božićne klapske pisme tek će očekuju, kao i luckasta utrka Djeda Mrazova, nastup KUD-ova, puno nagradnih igara i zabave za sve uzraste. 

Ukratko, veselje na svakom koraku od centralnog mjesta Trga Petra Zoranića do Kalelarge i Foruma koji je zablistao novim svjetlosnim ruhom.

Cjelokupan program manifestacije „Advent u Zadru“, kao i sve informacije, foto galerije i izvještaje o događajima mogu se pogledati na službenoj stranici Advent u Zadru te na Facebook stranici „Advent u Zadru-Đir po gradu“i Instagramu„Like Zadar“.

Humanitarni karakter Adventa u Zadru

Prvi put ove će godine manifestacija „Advent u Zadru“ biti humanitarnog karaktera, pa su se gotovo svi zadarski izvođači te sve klape odrekli svog honorara u korist potrebitih građana. Ruku pomoći pružili su i poznati estradni izvođači koji nastupaju u udarnim terminima uz znatno smanjeni iznos honorara.

„Ponudili su niže, popularne cijene za svoj nastup i na tomu im zaista zahvaljujemo. Taj ćemo novac preusmjeriti ustanovama i obiteljima kojima je svaka pomoć potrebna“, naglasio je humanu gestu zadarskih izvođača i estradnjaka direktor zadarske Turističke zajednice Ante Rados.

Vrhunska hrana za 60 kuna!

Svaki dan do 18 sati zadarski restorani nude dnevne menije s tri slijeda po popularnim cijenama od 60 kuna, a s oznakom „Đir po gradu“ božićno-novogodišnjim događanjima i ponudom vrhunskih jela priključili su se konobe „Malo misto“, „Skoblar“ i „Dalmacija“, restorani „Bruschetta“, „Stipe“, „Zadar Jadera“, „Pašta & svašta“, „Kornat“, „Dva ribara“, „Canzona“, „Pet bunara“ te konoba bistro „Pjat“ i bistro „Art Gourmet Kalelarga“. 

 

Muzeji, sajmovi, domaća spiza, klizalište …

Svoja vrata Zadranima i svim posjetiteljima Zadra širom su otvorili Arheološki muzej, Narodni muzej, Muzej antičkog stakla i Muzej iluzija. Okončani su „Dani sunca“ – manifestacija u organizaciji udruge za promicanje ekološke proizvodnje hrane „Eko-Zadar“ – koja je promovirala zdravu hranu i tradicijske proizvode, ali se zato još uvijek održava sajam „Naši mali gušti“.U ponudi su domaći sirevi, maslinova ulja, riblji proizvodi, domaći pršuti, proizvodi od meda, suhih smokava, kao i vina, likeri i rakije– sa svrhom poticanja malih proizvođača i unaprjeđenja proizvodnje kvalitetnih i autohtonih proizvoda po tradicionalnim recepturama.

Klizalište „Ledena bajka“ također radi punom parom: u ponudi su brojni programi klizanja i plesa na ledu, brucošijade, obiteljski paketi na klizalištu, igraonici i ugostiteljskom objektu, potom disko večeri, koncerti i atraktivne hokejaške utakmice. 

Komentirajte prvi

New Report

Close