Film o kreditima koji vode u očaj, rastave braka , na groblje…

Autor: Agencija VLM , 06. svibanj 2013. u 10:13
Arsen Oremović (Anto Magzan/PIXSELL)

Cijeli je film priča na strani dužnika, ali nema tu dociranja. Komentare “čitamo” kroz oružja dugogodišnjeg filmskog, ali i glazbenog kritičara.

Veljko Bulajić, Antun Vrdoljak, Vitomira Lončar, Branko Vukšić, Arsen i Matija Dedić, brojni novinari… okupili su se sinoć u kinu Europa, gdje je u sklopu Subversive festivala premijerno prikazan dokumentarni film U braku sa švicarcem, čiji scenarij i režiju potpisuje novinar Večernjeg lista Arsen Oremović. U jednosatnoj priči o kreditima u švicarskim francima redaju se ispovjedi ljudi koji su tim potezom dovedeni na rub egzistancije, ali i mišljenja ekonomskih stručnjaka, sociologa, pravnika, političara.

Naravno, u filmu ne sudjeluje nitko od bankara, iako su svi pozvani, nitko iz HNB-a, nitko iz sadašnje garniture na vlasti… Najpotresnija je, naravno, priča roditelja koji svoju kćer sada posjećuju na groblju, ali i priče ljudima su ti krediti uništili život. Znakovite su njihove riječi kako su ih u bankama nagovarali upravo na te kredite, a njihova su protuteža riječi finacijskih stručnjaka koji objašnjavaju kako je upravo država dozvolila da brojni građani upadnu u dužničko ropstvo, i kako upravo ta državamdok se mijenjaju političke opcije na vlasti ne čini ništa kako bi zaštitila svoje građane.

Autor, sam će reći da pripada u posebnu vrstu budala koja je imala stambeni kredit u eurima, ali se u banci dao nagovoriti da ga prebaci u švicarce, jasno bira stranu i angažman. Cijeli je film priča na strani dužnika, ali nema tu dociranja. Komentare "čitamo" kroz oružja dugogodišnjeg filmskog, ali i glazbenog kritičara. Tako su na granici apsurda, ali i groteske, što i jest podnaslov ovog filma, snimke čovjka koji svoj kreditom otperećen auto voza gore dolje po ulici, jer dalje ne može, a nikome ne treba reći kako zapravo završava pjesma kada Buldožeri zapjevaju Novo vrijeme.

Komentirajte prvi

New Report

Close