F BiH kreće u prodaju BH telecoma i HT Mostar

Autor: Gorden Knezović , 23. srpanj 2007. u 06:30

Vladi F BiH ponuđena su tri prijedloga prodaje BH telecoma i dva prodaje HT-a

Vlada Federacije BiH razmatra dva modela prodaje državnog vlasništva u dva telekom operatera, sarajevskom BH telecomu i Hrvatskim telekomunikacijama iz Mostara. Prema prvom modelu, na natječaju bi se ponudila prodaja većinskog vlasništva oba telekoma od 51 posto, a na Sarajevskoj bi se burzi prodavalo od 10 do 15 posto dionica, pri čemu bi Vlada Fedracije zadržala 26 posto BH telecoma. Drugi model predviđa prodaju BH Telecoma i Hrvatskih telekomunikacija iz Mostara po uzoru na prodaju Hrvatskog telekoma.

Dio ostaje državi
U prvoj fazi prodali bi se paketi od po 20 posto vlasništva, u drugoj fazi po 31 posto, a u trećoj i posljednjoj fazi po 23 posto vlasništva. I u tom slučaju Vlada Federacije BiH zadržala bi kontrolu od 26 posto BH telecoma. Savjetodavna tvrtka Deloitte, koju je Vlada Federcije Bosne i Hercegovine angažirala za izradu najpovoljnijeg modela privatizacija telekoma, predložila je kao najbolju opciju da se 23 posto vlasništva prodaje na burzi, a 67 posto na međunarodnom javnom natječaju. Vlada i Skupština Federacije Bosne i Hercegovine trebaju se u sljedećih nekoliko mjeseci izjasniti o modelu prodaje. Sudeći prema preporukama koje je Vladi Federacije BiH uputio Deloitte, u sklopu dokumenta Strategija privatizacije operatora telekomunikacije, jedina, ali velika dvojba je odabir metoda privatizacije dvaju telekoma. Deloitte predlaže istodobnu privatizaciju dva telekoma. Vladi F BiH ponuđene su tri prijedloga prodaje BH telecoma i dva prijedloga prodaje Hrvatskih telekomunikacija iz Mostara.

Burza pa natječaj
Prvi je prijedlog za BH telecom da se od 23 do 29 posto državnog vlasništva proda javnim natječajem, a nakon toga odlučivalo bi se o načinu prodaje ostatka državnog vlasništva. U Deloitteu smatraju kako bi se na takav način postigla znatno niža cijena. Prema drugom prijedlogu odmah bi se na međunarodnom javnom natječaju ponudlio svih 90 posto državnog vlasništva BH telecoma. Na taj način, smatraju u Deloitte, postigla bi se najbolja cijena. Uz to predložena je i postupna prodaja državnog vlasništva BH telekoma. Prema jednom prijedlogu, prvo bi se na Sarajevskoj burzi prodalo 23 posto državnog vlasništva BH telekoma, a u drugoj fazi 67 posto na javnom natječaju, a prema drugom prijedlogu prvo bi se javnim natječajem prodavalo 51 posto državnog vlasništva BH telekoma, a u drugoj fazi preostali dio državnog vlasništva BH telekoma od 39 posto. Iz Deloittea su predložili dva modela privatizacije Hrvatskih telekomunikacija iz Mostara. Smatraju kako je najbolje odmah prodati jedan posto državnog vlasništva tog telekoma, a kako pravo prvokupnje ima zagrebački nacionalni telekom koji je u većinskom vlasništvu Deutche Telekoma, predlaže se angažirane međunarodne tvrtke za procjenu vrijednosti 51 posto državnog vlasništva, a onda bi se ponudila ta cijena. U slučaju da kupac ne pristane na tu cijenu, predlaže se međunarodni javni natječaj.




Komentirajte prvi

New Report

Close