Europa je šarmantan i ne perfektno uštiman orkestar

Autor: Luka Rinčić , 13. rujan 2010. u 22:00

Malo je onih čiji se doprinos hrvatskom kulturnom životu može mjeriti s djelovanjem Slobodana Prosperova Novaka posljednjih nekoliko desetljeća.

Bio je dugogodišnji predsjednik hrvatskog PEN-a, predsjednik Vijeća, kasnije ravnatelj Dubrovačkih ljetnih igara, pokretač i glavni urednik novina Matice Hrvatske “Vijenac”, časopisa “Lettre internationale” i magazina “Cicero”, osnivač Mediteranskog instituta na Hvaru, priredio je brojna izdanja naših pisaca te kazališne predstave. A uz sve to, našao je vremena i za književna ostvarenja. U posljednjih su godinu dana na tržište izašla njegova nova tri djela. “Pričaj mi o Europi” je povijesna knjiga, ali ne u tradicionalnom smislu. U njoj nema pukog nabrajanja godina i događaja, već je napisana esejistički. Autor nas vodi kroz deset vremenski razgraničenih poglavlja i pripovjedačkim tonom dočarava kako i zašto je Europa danas upravo to što je. U tim se poglavljima podjednak naglasak stavlja na opis kulturnih tendencija, tehnoloških inovacija, društvenih previranja, promjena rasporeda moći i najznačajnijih ličnosti. Ti su opisi u pravilu kratki, rijetko premašujući više od desetak rečenica, čime djelo dobilo na dinamičnosti. Osim standardnih tema, poput odnosa crkve i države, razvoja ratovanja i diplomacije, nastanka nacija i industrijske revolucije, autor u nekoliko rečenica obrađuje i one koje nisu često prisutne u knjigama ovakvog tipa. Tako možete nešto više saznati i o prehrambenim navikama starih Europljana, lovu na vještice, razvoju tiska ili povijesti letova. “Svijest da vlastite granice pripadaju i drugima nije, na žalost, uvijek bila u skladu s ponašanjem modernih Europljana”, rečenica je kojom knjiga započinje. Često su tijekom povijesti našim kontinentom dominirale kontradiktorne rasne, religijske i kulturne sile koje bi dovodile do sukoba. Upravo zato, u svjetlu današnje tendencije unifikacije Europe, autor poseban naglasak stavlja i na prethodna tri pokušaja izgradnje “cjelovitosti” u prijašnjim stoljećima.

Europu se dugo moglo, a može i danas, promatrati kroz odnos velikih i malih naroda. Ipak, ovih smo dana, više nego ikad, stvorili temelje ne samo za miroljubivu koegzistenciju, nego i pravi suživot. Europa je poput kakvog orkestra, ističe autor – on nije uvijek perfektno uštiman, ali dobro funkcionira. Iako se Hrvatska spominje na više mjesta u knjizi, na nju ipak nije stavljen poseban naglasak. Za bolje razumijevanja povijesti ovih prostora stoga preporučujemo jednu drugu autorovu knjigu- “Slaveni u renesansi”, objavljenu prošle godine u izdanju Matice hrvatske. Unatoč tome što osnovni dio knjige ne obiluje navođenjem godina, ljubitelji brojki ipak će doći na svoje. Naime, posljednjih sedamdesetak stranica knjige čini kronologija, s tradicionalnijim prikazom europske povijesti. I ovdje se mogu naći interesantne informacije, kao kada je otvorena prva kuglana ili kada se prvi puta javlja riječ Božić. Mala kritika ide na račun tiskarskih pogrešaka, a na par mjesta navedena je tako i pogrešna godina (npr. za Westfalski mir). No, to je tako rijetko i očito nenamjerno pa ne treba uzeti za zlo. U svakom slučaju, “Pričaj mi o Europi” je zanimljiva i dinamična knjiga koja će vam povijest našeg kontinenta predstaviti na jedan drugačiji način.

Pričaj mi o Europi

Slobodan Prosperov Novak
Izdavač: Naklada Ljevak
Godina izdanja: 2009
Broj stranica: 333
Uvez: tvrdi
Cijena: 189 kn

Komentirajte prvi

New Report

Close