Ekstrakt lišća mlade zelene pšenice zelena je hrana u čaši

Autor: Irena Švenda , 23. travanj 2009. u 22:00

Obitelj Stavljenić odlučila je iskoristiti potencijal plodnog tla Like i započela uzgajati mladu pšenicu čiji ekstrakt čini osnovu dodatka prehrani Liquid Sun

Hrvatska je zemlja koja još uvijek ima dovoljno očuvanih zelenih površina za ugoj kvalitetne hrane, a također i jedna od rijetkih zemalja sa nezagađenim izvorima vode. Sve to doprinosi ekološkom i organskom uzgoju hrane koja postaje sve traženija na svjetskom tržištu, a EKO certifikat takvog proizvoda garantitra njegovu kvalitetu. Mladi hrvatski poduzetnici dosjetili su se originalne ideje i započeli s organskim uzgojem mlade pšenice, na području Plitvica, predjela Hrvatske sa izuzetno bogatim tlom i povoljnim omjerom kišnih i sunčanih dana. Organski uzgoj, kvaliteta zemlje iz koje pšenica crpi hranu za stvaranje svojih sastojaka, kao i sam proces prerade od presudne su važnosti za kvalitetu konačnog proizvoda, tvrdi bračni par Stavljenić – proizvođači originalnog hrvatskog eko pripravka ekstrakta lišća mlade pšenice „Liquid sun“. Ručno branje i prerada doprinose očuvanju nutrijenata, a cijelokupna proizvodnja ekstrakta lišća pšenice odvija se bez dodataka aroma, boja i konzervansa što proizvod čini 100 % prirodnim.

Nova ekonomija
Ekstrakt zelene pšenice prodaje se u biljnim i klasičnim ljekarnama i jedan je od najprodavanijih prirodnih dodataka prehrani na hrvatskom tržištu. Liquid Sun, proizvod od mlade zelene pšenice, u 2008. godini zabilježio je rast prodaje od 100% i u prvom tromjesječju 2009. godine od 300%, a daljni planovi su širenje na tržišta Bosne i Hercegovine, Srbije i Španjolske. Sve to govori u prilog trendu «nove ekonomije» čiji protagonisti razmišljaju dugoročno, kroz ulaganje u zdravlje i preventivu što posljedično osigurava uštedu u vremenu i financijskim sredstvima.Pšenica, Triticum vulgare, jedna je od prvih žitarica kultivirana za prehranu čovjeka. Povijest korištenja mladih zelenenih vrhova seže u drevnu kinesku tradiciju i Egipat, gdje je upotrebljavna kao delikatesa i sredstvo za jačanje i pročišćenje organizma, a u kršćanstvu predstavlja simbol zdravlja i napretka. Od lišća mlade zelene pšenice ekstrakcijom se dobiva prah zelene boje, koji se konzumira u tekućem obliku, miješanjem sa vodom. Ekstrakt zelene pšenice bogat je mineralima; željezom, magnezijem, kalijem i selenom kojeg danas sve manje ima u tlu, a time i u namirnicama. Od vitamina zastupljeni su; C, E, K i vitamini B skupine, a sadrži i značajnu količinu beta-karotena, provitamina vitamina A.Lišće zelene pšenice sadrži čitav niz esencijalnih aminokiselina koji organizam ne može sam proizvesti već ih je potrebno unijeti prehranom, a sudjeluju u obnovi stanica. Zbog procesa proizvodnje u ekstraktu su očuvani i enzimi čija je jedna od uloga da potpomažu proces probave. Mlada zelena pšenica iznimo je bogata klorofilom koji ima baktericidno, protuupalno i detoksikacijsko djelovanje, zbog čega se preporuča u proljetnim kurama detoksikacije organizma.Budući je ekstrakt lišća malde pšenice 100% prirodan dodatak prehrani mogu ga koristiti i trudnice, dojilje i djeca od trenutka kada mogu uzimati drugu zelenu hranu.

Organizam prepoznaje prirodno
Također je važno naglasiti da mikronutrijenti iz ovakvih prirodnih izvora imaju veću bioiskoristivost što znači da ih organizam bolje prepoznaje, lakše apsorbira i iskorištava za svoje potrebe. Zbog svoje nutritivne raznolikosti široka je i mogućnost primjene ekstrakta zelene pšenice. Preporuča se kao dodatak prehrani kod problema sa jetrom i gušetračom, kod probavnih smetnji, kožnih problema (urtikarija, alergija), oslabljenog imuniteta, osobama izloženim povećanim psihičkim i fizičkim naporima, sportašima, nakon operacija i u vremenu oporavka od bolesti, dijabetičarima te kod neredovite i jednolične prehrane.

Komentirajte prvi

New Report

Close