Droge su koristili i slavni genijalci: Ovo su njihova iskustva

Autor: Majda Žujo , 24. kolovoz 2013. u 12:36
I Steve Jobs priznao je da je uzimao droge (Epa)

Među ovisnicima o drogama puno je briljantnih umova iz svijeta znanosti i tehnologije koji su tu svoju ovisnost priznali i javno.

Uživanje u drogama često se povezuje srock zvijezdama, glumcima, pjevačima ili pak problematičnim i labilnim osobama. No, među ovisnicima o drogama puno je briljantnih umova iz svijeta znanosti i tehnologije koji su tu svoju ovisnost priznali i javno.

Slavni astrofizičar Carl Sagan potajno je uživao u 'travi', što se saznalo tek na nakon njegove smrti. I suosnivač Applea, Steve Jobs, nekoliko je puta spomenuo da je uzimao LSD i to mu je iskustvo bilo neizmjerno važno. Štoviše, kako piše, Business Insider, studija sveučilišta John Hopkins testirala je ljude kojima je dala 'magične gljive'. Među 52 sudionika u eksperimantu, otprilike trećina ih je rekla kako im je to iskustvo jedno od pet najznačajnijih iskustava u životu.

Nadalje, u intervjuu za Wired, bivši zaposlenik Ciscoa, Kevin Herbert kazao je kako uzimanje droga poput LSD-a može biti učinkovit alat u rješavanju problema. U to je toliko vjerovao da se snažno založio u sprečavanju Cisca da testira svoje tehnologe na droge. Bilo da je razlog njihova uzimanja droga bijeg od stresa i svijeta ili to da učine uslugu čovječanstvu, ovo je tek nekoliko ljudi koji su (bili) genijalni, ali ponekad i nadrogirani.

Steve Jobs

"Tijekom tog perioda (1972.-1974.) LSD sam uzeo deset do petnaest puta", priznao je Jobs dodajući kako bi ga stavio na kocku šećera ili uzeo sa želatinom. "Obično sam ga uzimao kad sam bio sam. Nemam riječi kojima bih opisao koji je on imao učinak na mene, iako mogu reći da mi je to iskustvo promijenilo život i drago mi je da sam ga iskusio", kazao je.

Bill Gates

Osnivač Microsofta također je koristio droge. U intervjuu za Playboy Gates je gotovo direktno priznao kako je uzimao LSD. Dodao je ipak kako se mladi um može nositi sa sličnim stvarima, no u ovim godinama, to ne bi mogao.

Thomas Edison

Edison je navodno bio na kokainu, a njegovo se ime često spominjalo u kontekstu spavanja, jer je spavao tek četiri sata dnevno. Neki povezuju da je to imalo veze s njegovom ljubavi prema Vin Marianiu, vinom pomiješanim s kokainom.

Sigmund Freud

I otac psihoanalize navodno je uživao u kokainu. Freud je kokain koristio kako bi izliječio prijatelja ovisnog o morfiju. Freud je, navodno, uzimao velike količine kokaina kako bi se riješio svojih fizičkih i mentalnih tjeskoba.

Kary Mullis

Biokemičar i dobitnik Nobelove nagrade izumio je tehniku Polimerazne lančane reakcije (PLR), a u jednom intervjuu je izjavio da ne vjeruje da bi njegova postignuća bila moguća da nije bilo LSD-a. "Čisto sumnjam u to", rekao je.

Richard Feynman

Jedan od najutjecajnih američkih fizičara 20. stoljeća koji je najviše radio na polju kvantne elektrodinamike, bavio se i istraživanjem fenomena halucinacije. Pri tome je često uzimao travu i LSD.

Carl Sagan

Američki astronom, astrobiolog, i iznimno uspješan popularizator znanosti koji je svjetsku slavu stekao popularno-znanstvenim knjigama često je pušio marihuanu. Sagan se zalagao i za legalizaciju marihuane, jer ju je smatrao lijekom koji proizvodi spokoj, osjetljivost i zajedništvo koji je očajnički potreban ovom svijetu. William Stewart Halsted Izumitelj mastektomije, kirurškog zahvata kojim se sprečava širenje raka dojki, često je koristi kokain kako anestetik. U operacijskim salama na svojim pacijentima, a izvan njih na sebi.

Komentari (2)
Pogledajte sve

pokojni Jobs nije ”genijalac”, nego ENTJ s svim manama i vrlinama koje iz toga proizlaze http://www.16personalities.com/entj-personality

ENTJ strengths

High self-confidence. ENTJ personalities trust in their abilities and do not hesitate to express their opinion. They are confident being in the center of attention.

Strategic thinkers. ENTJs have no difficulties making long-term plans and approaching problems from several different angles.

Energetic. People with this personality enjoy leading people and putting plans in action. This energizes and motivates them.

Charismatic and inspiring. ENTJs find it easy to convince and inspire other people, mostly because of their high self-esteem and strong opinions.

Very efficient. ENTJ personalities loathe inefficiency, irrationality and laziness, seeking to root out such behavior wherever they go.

Strong-willed. ENTJs tend to be very determined individuals, who rarely give up and abandon their vision, regardless of the opposition.

ENTJ weaknesses

Stubborn and dominant. ENTJs can be quite inflexible and seek to win all debates and arguments, doing their best to promote their vision and ideas.

Arrogant. People with this personality type are usually able to accumulate a lot of knowledge and make well-informed decisions – however, they may also look down on people who are less competent or unwilling to argue their points.

May be cold and ruthless. ENTJs are obsessed with efficiency and rationality when it comes to work and professional goals. They will often ignore personal circumstances and dismiss sensitivities and emotions as irrelevant.

Poor handling of emotions. ENTJs are very rational – not surprisingly, they are likely to have difficulties understanding and expressing their feelings. They may also inadvertently hurt their partners and friends in emotionally charged situations.

Impatient. ENTJ personalities are quick thinkers and may lose patience very quickly when dealing with people who need more time to make a decision.

Intolerant. People with this personality type see little value in ideas that are based on emotional arguments or address issues that they do not consider important – and an ENTJ will not hesitate to make that clear to those around them.

to što je članak vjerojatno prepisan iz nekog stranog izvora nije nikakvo opravdanje za netočnost. neki od navednih su bili ovisnici, a neki nisu no svi su zajedno strpani u ‘ovisnike o drogama’ što nema veze s istinom.

New Report

Close