Dražbom Artukovićeve 308-ice protiv zaostalih mina

Autor: Marta Duić , 20. studeni 2014. u 22:00
PD

Nakon svečanog zatvaranja humanitarne kampanja “308 protiv mina”, u kojoj Peugeot Hrvatska u suradnji s domaćim umjetnicima prikuplja novac za razminiravanje, danas će se znati koliki je iznos osiguran.

Nakon svečanog zatvaranja humanitarne kampanja “308 protiv mina”, u kojoj Peugeot Hrvatska u suradnji s domaćim umjetnicima prikuplja novac za razminiravanje, danas će se znati koliki je iznos osiguran. Ove godine automobil koji je predmet humanitarne dražbe oslikao je umjetnik Lovro Artuković. Inače, ovaj projekt se pod pokroviteljstvom Peugota Hrvatska organizira već treću godinu zaredom, ovog puta s novom 308-icom u glavnoj ulozi. Organizatori akcije upozoravaju da se mnski sumnjivo područje u Republici Hrvatskoj proteže na čak 551,02 četvornih kilometara i obuhvaća 80 gradova i općina. S ovogodišnjom donacijom  planira se financirati razminiravanje oko 50.000 četvornih metara u Zadarskoj županiji.

Dijana Pleština, ravnateljice Ureda za razminiranje, otkrila je da će ove godine iz proračuna samo za razminiranje biti utrošeno 180,6 milijuna kuna, dok je do današnjeg dana u tu namijenu dano nešto manje od 4,5 milijardi kuna. “Mine su, ne samo sigurnosni problem, već i velika prepreka za gospodarski i svaki drugi razvoj područja koja su minski sumnjiva. Stogfa se Ured za razminiranje angažirao i uspio u veljači otvoriti mogućnost da se povuče 200 milijuna eura iz Europskih fondova kroz razvojne projekte koji se nalaze u bivšim ratnim područjima ili područjima koja su bila pod okupacijom. To znači da je razminiranje preduvjet za svaki razvojni projekt u sklopu kojeg postoji sumnja ili saznanje o minskoj opasnosti i u sklopu cijelog projekta možemo dodatno povući novac za razminiranje”, poručila je Pleština.

Komentirajte prvi

New Report

Close