Domaćinstvo Kezele – bajka iz pečenjarskog kotla

Autor: Veljko Barbieri , 20. studeni 2014. u 22:00
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Uz prostorije i dvorane posebno najmijenjene teambuildingu, gosti mogu krenuti u obilazak velikog imanja, upustiti se u degustaciju vina.

Na glavnom zidu najveće sale seoskog turizam Kezele, jednog od najpoznatijih u Hrvatskoj, u Šumećanima, nadomak Ivanić Grada, među ostalim predmetima, slikama i drevnim kuhinjskim posuđem, posebno mjesto zauzima dva stoljeća star pečenjarski tanjur. Njega je, nakon što je desetljećima zajedno s kotlovinom pripremljenom u njemu obilazio sajmove, gospođa Marija Kezele, ostavila u nasljeđe sinu Dragi.

To je bio prijelomni trenutak za ovo seosko domaćinstvo, budući da su pred petanest godina Drago, njegova supruga Dobrila, danas i njihov sin Janko, odlučili otvoriti ovo istinsko utočište za sve namjernike koji u spokoju tradicije traže oduška od ubrzane svakodnevice. Ubrzo se za seoski turizam Kezele pročulo i, od samo jedne sale s kotlom na središnjem mjestu, preraslo u pravi mali zaseok s desetak izvornih kuća spremnih da odgovore na sve zahtjeve suvremenosti. Nadomak šume Marče kojom krstari divljač, i vlastitih vinograda s pogledom na Moslavačku goru, svake subote i nedjelje gostima domaćinstva Kezele nudi se veliki izbor jela posluženih na tradicionalnim pečenjarskim tanjurima, a nakon domaćih aperitiva, nude se razne domaće juhe i glavna jela, salate s već slavnog “Moslavačkog stola Kezele” koja stalno nadopunju i nude njihovi vrijedni kuhari i kuharice.

Uz prostorije i dvorane posebno najmijenjene teambuildingu, gosti mogu krenuti u obilazak velikog imanja, upustiti se u degustaciju vina Kezele  ili šetnju šumom kao samo dio ponude za turističke i poslovne grupe.

Domaćinstvo raspolaže i sa 36 ležaja u etno apartmanima raspoređenim po kućicama ovog jedinstvenog zaseoka koji na poslovnoj i ugostiteljskoj karti zauzima posebno mjesto. Poniklo iz starog pečenjarskog kotla koji još isijava sa zida glavne sale šapćući mirisne i okusne legende i bajke naših zajedničkih predaka.

Recepti

Moslavački but (za 4 osobe)

Svinjski but od 1 kilograma posolite i pritisnite te podimite dva dana. Dimljeni but potom narežite na odreske koje popržite na 2 žlice svinjske masti do zlatno žute boje. Odreske izvadite, a na preostaloj masti propirjajte 3 glavice crvenog luka. Nakon što uvene, vratite odreske, zalijte ih s 1/4 l bijelog vina i 1/4 l vode te mesom potušite 2 nasjeckane rajčice i 2 paprike. Dodajte žlicu slatke paprike, 1 prstohvat mrvica, 1 sjeckani feferon, sol i papar po ukusu. Jelo se služite sa žgancima, krušnom štrucom ili dinstanim krumpirom.

Kotlovina Kezele (za 4 osobe)

Na pečenjarskom kotlu u na sredini u udubini rastopite oko 1/2 kg masti i pecite 4 svinjska kotleta,  2 domaće kobasice, 2 pileća batka i 2 zabatka. Uz to, na rubu tanjura pecite 2 krvavice. Kad sve zazlati ubacite 4 glavice sjeckanog luka i 4 režnja češnjak, te na trake izrezane 2 paprike i 3 rajčice razrezane na četvrtine te 2 feferona. Sve peći na laganoj vatri podlijevajući s mješavinom od 1/2 l bijelog vina i 1/4 litre vode u kojoj je razmućena žlica slatke paprike. Kad je meso i povrće mekano posloži se na rub pečenjarskog tanjura, a u sok od pečenja ubaci se 1 kg kuhanog krumpira i 1/2 kg kuhanog graha koji zapecite u masnoći na sredini pečenjarskog kotla. Služite sve zajedno.

Komentirajte prvi

New Report

Close