Dobar posao u Britaniji

Autor: Tomislav Tadić , 03. lipanj 2010. u 22:00

Sudjelovanje na Decanteru i predstavljanje 81 hrvatskog vina u Londonu pred vinskim kritičarima vinari složno ocijenjuju kao ‘‘dobar nastup hrvatske reprezentacije’’

Hrvatski vinari na nedavnom Londonskom sajmu Wine Fair-u ostvarili su nezapamćeni uspjeh osvojivši 27 medalja i 26 velikih priznanja najuglednijeg svjetskog vinskog časopisa Decanter. Ove godine, isto kao i lani, najnagrađivaniji domaći vinar bio je Vlado Krauthaker.

Osim što se iz Londona vratio bogatiji za dvije srebrne ( Zelenac izborna berba bobica 2009 i Zelenac Kufievo izborna berba prosušenih bobica), jednu brončanu medalju (Graševina Mitrovac 2009) i četiri velika priznanja (graševina Pomale 2009 i izborna berba prosušenih bobica 2009, te Rizling i Sauvignon 2009), na sajmu je pronašao i vrlo ozbiljnog kupca za svoja vina. ‘‘Radi se o uglednom distributeru CoeVintners koji pribavlja najuglednija svjetska vina za isto takve luksuzne restorane diljem svijeta koji svi odreda imaju po nekoliko Michelinovih zvjezdica’’, kaže Vlado Krauthaker i pojašnjava kako je upravo u tijeku treća isporuka sa više od dvije tisuće boca njegovih vina.‘‘CoeVintners inače spada među tri vodeća engleska dobavljača najboljih svjetskih vina, u prvoj isporuci dogovorili smo prodaju 400 boca, u drugoj oko tisuću, a sada je dogovorena dvostruko veća isporuka mojih vina’’, kaže Krauthaker i dodaje da su Hrvati ovogodišnjim nastupom na Decanteru napravili do sada najuspješniji zajednički rezultat što će zasigurno imati za posljedicu da će se i drugi vinari sve brže i lakše otvarati prema inozemnim tržištima. Posebno ga, kaže, raduje jako dobra prezentacija istarskih vinara na ovogodišnjem sajmu koji će u budućnosti zasigurno imati veliku budućnost na svjetskoj vinskoj sceni.

Brendirati Hrvatsku
Predsjednik udruge istarskih vinara Vinistra Ivica Matošević u Londonu je za svoja vina osvojio tri prestižna priznanja; brončanu medalju za vino Alba Barrique 2008., te priznanja ‘‘commended by Decanter’’ za Alba Robinia Malvazije Istarka 2005 i za Grimaldu 2008. U Londonu su se zapravo u razmaku nekoliko dana dogodile dvije iznimno značajne stvari za hrvatske vinare: Wine Fair sajam u sklopu kojeg su dodijeljene Decenterove nagrade i degustacija 81 hrvatskog vina u hotelu Intercontinental u Hyde Parku. Upravo je potonji događaj privukao najuglednije svjetske vinske kritičare i opinion makere iz cijelog svijeta s jedne strane i cijelu hrvatsku vinsku ‘‘reprezentaciju’’ sa druge i reakcije su bile i više nego fantastične. ‘‘Ta prezentacija zasigurno je bila najznačajnija promocija Hrvatske kao vinske zemlje u posljednjih 15 godina’’, kaže Matošević i dodaje kako se ove godine (u odnosu na prošlu) Hrvatska u Londonu zaista kvalitetno i iznimno uspješno predstavila svijetu. ‘‘Hrvatska gospodarska komora ove se godine značajno uključila u pomoć i recept je ispao fenomenalan, no žalosno je što se sa druge strane u cijelu priču ne uključuju ministarstva poljoprivrede i turizma. Još jednom bi ih želio pozvati da se priključe na neki način nama u brendiranju Hrvatske kao vinske zemlje jer nam se može dogoditi da izgubimo trenutak za pozicioniranje na svjetskoj vinskoj sceni iako imamo ogromnu tradiciju i dokazanu kvalitetu’’, kaže Matošević. A to se, kaže, ne može postići sa ‘‘’maćehinskim’’ odnosom ministarstva poljoprivrede prema vinarima. ‘‘Na svjetskoj sceni i uz kontinuirana vrhunska priznanja mi smo svejedno male bebe, samo zajedničkim radom možemo se izboriti za otvaranje ventila za globalno pozicioniranje jer zaista imamo odlične proizvode’’, kaže Matošević. Njegovu tezu potvrdio je ove godine u Londonu i mladi istarski vinar Bruno Trapan koji je osvojio tri priznanja ‘‘commended by Decanter’’ za; Rubi Rose Syrah 2009, Syrah Shuluq 2007 i za Urboros Malvazija Istarska 2008. ‘‘Ponosim se osvojenim odličjima, posebice jer ne potječem iz neke tradicionalne vinarske obitelji, tek sam 2004. godine krenuo u proizvodnju vina u blizini Pule’’, kaže Trapan i dodaje kako su se sva njegova nagrađena vina natjecala među tisućama uzoraka u kategoriji do 10 funti.

Nadolazeća vinska zemlja
‘‘Čini mi se da su ove godine ocjenjivački kriteriji bili još i veći u odnosu na lani, te da u inozemstvu ljudi još nisu dovoljno upoznati sa hrvatskim vinima. Prema mom mišljenju od domaćih vina najzapaženiji su bili terani i malvazije, primjerice glavni urednik jednog časopisa koji izlazi za vrijeme trajanja sajma u Londonu bio je iskreno oduševljen našim vinima i dao nam je laskavu titulu nadolazeće vinske zemlje’’, kaže Trapan koji je uz postojećih 5 hektara u rodu zasadio još 7 čije urode očekuje kroz tri godine. ‘’Uglavnom je riječ o malvaziji, ali i crnim sortama za koje mislim da će na njima biti naglasak u budućnosti posebice na jugu Istre u kojem su vrlo visoke temperature i malo vlage što pogoduje crnim sortama sa većim udjelom sladora kao što su teran i refošk. Još jedna istarska vinarija potvrdila je na Decanteru kvalitetu tamošnjih vina; riječ je o vinariji Roxanich čiji je Merlot 2006 osvojio brončanu medalju u cjenovnom razredu 10 do 15 funti, a njihov Cabarnet Sauvignon 2006 osvojio je priznanje ‘‘commended by Decanter’’. Voditelj marketinga vinarije Mate Matić također kaže da su reakcije u Londonu bile odlične, a u pripremi je izvoz u premium segmentu vina za vodeće svjetske restorane.Zanimljiv je i ovogodišnji uspjeh jednog domaćeg kontinentalnog vinara – Belja iz Baranje, koje je za svoj Merlot osvojilo nagradu ‘‘Regional Trophy’’ što je zaista odličan rezultat na ovako prestižnom svjetskom natjecanju.

Uspjeh

Krauthaker sklopio posao
Hrvatska vina na ovogodišnjem Decanteru osvojila su 27 medalja i 26 priznanja. Poslovno se predstavljanje najviše isplatilo Vladi Krauthakeru koji je s izvezenih 2000 boca vina postao prvi ozbiljni hrvatski izvoznik. Od domaćih vina ove su godine najzapaženiji bili terani i malvazije. Vinari smatraju kako samo zajedničkim nastupima imamo šanse pozicionirati se kao vinska zemlja.

Komentirajte prvi

New Report

Close