Do kraja stoljeća milijarda mrtvih zbog pušenja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. ožujak 2013. u 16:57
Photo: Borna Filic/PIXSELL

‘Osim duhanske, od posljedica pušenja štetu trpe sve druge industrije a isto vrijedi i za ekonomije siromašnih zemalja i njihovo stanovništvo. ‘

Ukoliko svijet želi spriječiti da broj umrlih od posljedica pušenja do kraja stoljeća premaši milijardu, duhansku industriju mora početi tretirati kao prijetnju javnom zdravstvu, poručili su zdravstveni stručnjaci okupljeni na međunarodnom skupu koji je organiziralo sveučilište Harvard. "Jedini koji ima koristi od prenošenja pušačkih navika s jedne siromašne generacije na drugu je industrija duhana", upozorava Gregory Connolly, ravnatelj centra za globalni nadzor nad duhanom pri harvardskoj školi javnog zdravlja i predsjedatelj konferencije koja je u Bostonu okupila predstavnike više od 40 zemalja i međunarodnih organizacija poput EU-a, Afričke unije i Svjetske zdravstvene organizacije.

"Ovaj je sastanak povijesni korak prema pretvaranju pušenja u svijetu u prošlost", rekao je. Zdravstveni stručnjaci poručili su s konferencije kako se kontrola nad duhanskim proizvodima mora uklopiti u programe UN-a i drugih razvojnih agencija širom svijeta a zemlje pojedinačno moraju donošenjem zakona ne samo zaštititi zdravlje nacije nego i ograničiti štete koje su posljedica te industrije.

Connolly upozorava da osim duhanske, od posljedica pušenja štetu trpe sve druge industrije a isto vrijedi i za ekonomije siromašnih zemalja i njihovo stanovništvo. Skup je pozvao da se u središte svake odluke o trgovinskim sporazumima koji uključuju duhansku industriju postavi pitanje štetnih posljedica na zdravlje te da se ulože napori kako bi se broj pušača smanjio na manje od pet posto stanovništva u svijetu do 2048. Pušenje u zemljama u razvoju već je do sada odnijelo oko stotinu milijuna života.

Komentirajte prvi

New Report

Close