Do 2020. godine investirat će sedam milijardi eura

Autor: Poslovni dnevnik , 02. travanj 2014. u 11:35
Vojni kompleks Kupari, Župa dubrovačka/Grgo Jelavic/PIXSELL

Relativno uspavana investicijska klima u hrvatskom turizmu počela se polako buditi.

U ovoj godini u hrvatski turizam u planu je ulaganje u ukupnom iznosu od oko 410 milijuna eura. Prema istraživanju Ministarstva turizma, od ukupne brojke najveća ulaganja u iznosu oko 130 milijuna eura odnose se na investicije u Istarskoj županiji, slijedi Primorsko goranska županija sa 66 milijuna, potom Dubrovačko neretvanska te Zadarska županija.

Iako je to još daleko od sedam milijardi eura investicija, koliko je planirano Strategijom turizma do 2020. godine, na nekim primjerima može se vidjeti da se relativno uspavana investicijska klima u hrvatskom turizmu počela buditi. Pokazuje to i pojačan interes stranih ulagača koji su godinama zaobilazili Hrvatsku, uključujući i globalne hotelske brendove. Na tržište je tako konačno ušla jedna od najvećih turističkih kompanija na svijetu, TUI grupa zajedno s Agrokorom i meksičkom Karismom prošle je godine kupila i obnovila Koločep, ušla u proces predstečajne nagodbe za Živogošće te iskazala interes za Kupare.

 

130milijuna

eura ovogodišnja su ulaganja u turizam na području istarske županije

Želju za ulaganjem pokazao je nedavno i njemački turoperator FTI, američka hotelska grupacija Hyatt navodno želi i Kupare ali Brijune, na američkoj turneji ministra turizma Darka Lorencina interes za ulaganje pokazali su i Hilton koji želi proširiti svoje poslovanje u Hrvatskoj te Intercontinental grupa koju također zanimaju Brijuni.U međuvremenu vodeće turističke kompanije koje su se već etablirale na hrvatskom tržištu ulažu u rekonstrukciju vlastitih kapaciteta te podizanje kvalitete usluge i samih destinacija u kojima posluju. Anonimna anketa Ministarstva turizma pokazala je tako da ove godine među najvećim ulagačima Adrisova Maistra, Riviera Adria, šibenski Solaris, Sunce Koncern, HUP Zagreb, Jadranski luksuzni hoteli i Plava laguna.

U 2014. godini tvrtka Jadranski luksuzni hoteli (JLH) nastavlja s podizanjem kvalitete i ponude svog portfelja ali i ukupne ponude destinacije Dubrovnik. Kako se doznaje u kompaniji, uz redovite investicije u održavanje i uređenje svih hotela grupacije ALH ovu zimu oblježila je značajnija investicija rekonstrukcije svih smještajnih jedinica Hotela Dubrovnik Palace. Potpuna rekonstrukcija soba i apartmana prva je velika investicija u Hotel Dubrovnik Palace od njegova otvorenja 2004. godine. Obnova hotela koji svoja vrata otvara početkom travnja izvodi se u suradnji sa arhitektonskim studijem 3LHD koji potpisuje i rovinjski Lone, a hrvatski dizajn obilježit će i nastavak investicijskog ciklusa Adriatic Luxury Hotels najavljenog za 2015. U Hotelu Bellevue je obnovljen prostor SPA i wellnessa te plaža  i sunčalište hotela. Ukupan iznos navedenih ulaganja je 43,3 milijuna kuna. Nakon glavne turističke sezone JLH planiraju ulaganje u rekonstrukciju Hotela Kompas koji bi trebao dobiti četvrtu zvjezdicu.

Investicija HUP-a Zagreb u Mlinima i Srebrenom vrijedna više od 50 milijuna eura trebala bi biti dovršena u prvom kvartalu iduće godine, a kako pojašnjavaju u kompaniji ona bi trebala kreirati potpuno novi turistički proizvod u općini Župa dubrovačka, repozicionirati destinaciju na međunarodnom turističkom tržištu, otvoriti nova radna mjesta te stvoriti preduvjete za razvoj dodatnih poslovnih djelatnosti.U sklopu projekta Lekine tvrtke Dubrovačka Rivijera u planu je rekonstrukcija Hotela Astarea koji bi terebao imati četiri zvjezdice, a na  lokaciji Mlini se planira rušenje postojećeg hotela Mlini i izgradnja novog, modernog butique hotela od četiri zvjezdice i 100 smještajnih jedinica.Valamar grupa u čijem sastavu posluje Riviera Adria u ovoj godini dovršava dva velika ulaganja u obnovljene Hotele President i hotel Argosy u Dubrovniku, te u hotel Zagreb u Poreču. Sva tri hotela će podići kvalitetu svoje ponude te dobiti novu zvjezdicu, pa će tako Valamar Dubrovnik President postati prvi hotel s pet zvjezdica u portfelju Valamara, a hoteli Zagreb i Argosy postat će hoteli s četiri zvjezdice. Planirana ukupna ulaganja u turističku sezonu 2014. godine iznose oko 350 milijuna kuna, otkrivaju u Valamaru. U projekt rekonstrukcije Presidenta kompanija ulaže oko 150 milijuna kuna, a poznati hotel na Babinu Kuku dobit će 111 novih smještajnih jedinica. Otvorenje hotela Valamar Dubrovnik President predviđeno je za početak lipnja ove godine, a susjedni Hotel Argosy u koji je uloženo 37,5 milijuna kuna trebao bi prve goste primiti već u travnju. Valamarov porečki Hotel Zagreb nakon ulaganja od oko 53 milijuna kuna ove sezone će dobiti 4 zvjezdice. Kako otkrivaju u Valamaru, Zagreb hotel u ponudi će imati i sobe za osobe s posebnim potrebama, a otvara se također u travnju. Valamar se ove godine bacio i na tržište hostela, rekonstrukcijom stare upravne zgrade Riviera Adrije u centru Poreča. U Hostel Papalinna uloženo je oko 7,4 milijuna kuna.

Bluesun Hoteli u sastavu Sunce Koncerna najveća ulaganja u ovoj godini imaju u Tučepima. Već Ovog Uskrsa otvara se Hotel Neptun u čiju je potpunu rekonstrukciju uloženo oko 30 mil. kuna. Kako doznajemo od predsjednika Uprave Jake Andabaka, Hotel ostaje na tri zvjezdice iako će imati kvalitetu za zvjezdicu više, a najveći izazov bilo je hortikulturno povezivanje dislociranih paviljona u svojevrsnu botaničku atrakciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close