Dinarski sir Gligora vicešampion svjetskog natjecanja sireva u Londonu

Autor: Poslovni.hr , 28. studeni 2014. u 13:59
Foto: Dino Stanin / Pixsell

Ovo je druga godina zaredom da je Dinarski sir zauzeo mjesto među finalistima World Cheese Awardsa

Dinarski sir, na hrvatskom tržištu već poznati miječni sir iz kravljeg i kozjeg mlijeka iz Dalmacije, postignuo je odlično drugo mjesto u skupnom natjecanju svih sireva na World Cheese Awardsu u Londonu, kao i zadržao titulu prvaka centralne i istočne Europe.

Uz gotovo 3.000 raznih sireva iz zemalja cijelog svijeta, poput Novog Zelanda, Brazila, SAD-a i europskih sirarskih utvrda poput Italije i Francuske, Dinarski je umalo bio izabran za šampiona natjecanja na finalu najboljih 16 sireva, me đutim, i ovaj put je najprestižnija titula svakog sirarskog natjecanja (šampion) otišla u Ujedinjeno kraljevstvo, točnije siru s plavom plijesni Bath Blue:

Dinarski je, nakon što je izabran u drugom krugu ušao u finale, u društvo najboljih 16 sireva iz Francuske, UK-a, SAD-a i Austrije, kojih je u samom finalu ocijenjivalo 16 najboljih sudaca svijeta tzv. Supreme panel, među kojima je i Chaty Strange iz poznatog lanca delikatesa Whole Foodsa iz SADa i Ros Windsor iz poznatog britanskog cheese shop lanca Paxton & Whitfield.

Izuzetno smo svi u firmi ponosni na taj uspjeh, budući da je Dinarski relativno novi sir kojeg smo počeli raditi u novom pogonu prije 3 godine, a već smo s njim osvojili dva svjetska trofeja, rekli su u ime svih iz Gligore glavni sirari Suzana i Ivanka.

Ovo je druga godina zaredom da je Dinarski sir zauzeo mjesto među finalistima World Cheese Awardsa i treći put da je Sirana Gligora na istom prestižnom natjecanju bila finalist i osvojila trofejnu nagradu, nakon prve takve s Paškim sirom jo 2010. i Dinarskim 2013. godine.

U zadnjih 5 godina, samo jo dvije sirane su postigle sličan uspjeh na WCA natjecanju kao Sirana Gligora.

Međutim, 2014. godina je prvi put da je sir Gligora došao tako blizu ukupnom finalnom šampionu natjecanja.

Dinarski sir je sir dobiven iz kravljeg i kozjeg mlijeka s malih farmi iz dalmatinskog zaleđa. Prvi put proizveden 2011. godine, već je osvojio 8 me đunarodnih titula za kvalitetu, a ove godine zadržao titulu najboljeg sira centralne i istočne Europe, kao i medalju Supergold za najbolje sireve u klasi sireva iz miješanih mlijeka.

Na natjecanju ove godine, koje je zasigurno polučilo najbolji rezultat do sada za hrvatski sir, uz Dinarski, odličan rezultat je ostvario i Gligora ekstra zreli sir Kolan iz kravljeg mlijeka, koji je također dobio medalju Supergold u vrlo teškoj kategoriji tvrdi kravlji sir. I ostali sirevi iz Gligore su se iskazali, tako da je Teški sir dobio zlatnu medalju Gold, a novitet  Kozji sir iz komine maraske, brončanu u svojoj kategoriji.

Ljubitelji sireva mogu pronaći sve ove nagra đene sireve u trgovinama Sirane Gligora smještenim u svim većim gradovima, kao i u odre đenim renomiranim trgovačkim kućama.

Ukoliko ne možete do trgovine Gligora, posjetite novootvoreni webshop na kojem se nude uz kompletan asortiman iz Gligore i ostali vrhunski proizvođači delicija.

Komentari (4)
Pogledajte sve


Od kada u CIGLANI rade sir ?

e ….

Od kada poslovni pise o sirevima.

Od kada u CIGLANI rade sir ?

e ….

Ne djećam se – da je IKAD , I K A D HGK, na svoj trošak- organizirala
regionaalno i državno takmičenje u proizvodnji SIRA…….
Ima tako mnogo izvrsnih proizvođača, kojima bi plasmani donijeli odličnu
referencu u prodaji…….ali, nema sposobnosti za organizaciju takvog
kvalitetnog državnog natjecanja …ili nije dovoljno medijeki popraćeno.

New Report

Close