Crveno meso trebalo bi oporezivati kao cigarete i alkohol

FOTO: GettyImages FOTO: GettyImages

Oporezivanje crvenog mesa i mesnih prerađevina moglo bi spriječiti oko 220.000 smrti godišnje i uštedjeti 40 milijardi dolara u zdravstvenoj skrbi, tvrdi se u novoj studiji sveučilišta u Oxfordu.

Po klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije svinjetina, govedina i janjetina "vjerojatno jesu" kancerogene vrste mesa. U kategoriju kancerogenih bez sumnje se svrstavaju sve mesne prerađevine. Usto ih se povezuje sa srčanim bolestima, moždanim udarima i dijabetesom.

Marco Springmann, glavni autor studije, vjeruje da je oporezivanje crvenog mesa i mesnih prerađevina dobar način da se potrošači potaknu na izbor zdravijih namirnica, jednako kao što je to slučaj s drugim štetnim proizvodima poput alkohola i cigareta.

"Visoki nameti na crveno i procesuirano meso nikome ne bi ograničili izbor, a bili bi snažan signal konzumentima i smanjili bi pritisak na zdravstvene sustave", kazao je.

Njegovo istraživanje pokazuje da bi takav porez smanjio konzumaciju crvenog mesa i prerađevina za 16 posto na globalnoj razini.

"Nitko ne želi da mu vlada govori što da jede. Međutim, jasno je da konzumacija crvenog mesa i prerađevina ima svoju cijenu", rekao je Springmann.

I to nije sve. Nedavno provedena studija pokazala je kako je veća vjerojatnost da će manični ljudi u svojoj prehrani imati više mesa tretiranih nitratima poput sušene govedine, hot doga, salame i drugih mesnih prerađevina.

Komentari (2)
  • Kirin
    Kirin 22:54 18.12.2018.

    Porez bi trebalo plaćati po KI (IQ), što niži koeficijent veći porez! Pa da vidimo tko od saborske ili ministarske plaće može živjet!?

  • Pongo
    Pongo 22:17 18.12.2018.

    Naravno, ovo bi trebalo imati 80% poreza, hot dog, sva brza hrana, posebno salame i ostala “smeca”… sto se ceka i koga se stiti u HR. Mcdonalds sa “krepanim kravama” valjda?

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve