Crveno meso trebalo bi oporezivati kao cigarete i alkohol

Autor: Poslovni.hr/H , 18. prosinac 2018. u 12:33
FOTO: GettyImages

Oporezivanje crvenog mesa i mesnih prerađevina moglo bi spriječiti oko 220.000 smrti godišnje i uštedjeti 40 milijardi dolara u zdravstvenoj skrbi, tvrdi se u novoj studiji sveučilišta u Oxfordu.

Po klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije svinjetina, govedina i janjetina "vjerojatno jesu" kancerogene vrste mesa. U kategoriju kancerogenih bez sumnje se svrstavaju sve mesne prerađevine. Usto ih se povezuje sa srčanim bolestima, moždanim udarima i dijabetesom.

Marco Springmann, glavni autor studije, vjeruje da je oporezivanje crvenog mesa i mesnih prerađevina dobar način da se potrošači potaknu na izbor zdravijih namirnica, jednako kao što je to slučaj s drugim štetnim proizvodima poput alkohola i cigareta.

"Visoki nameti na crveno i procesuirano meso nikome ne bi ograničili izbor, a bili bi snažan signal konzumentima i smanjili bi pritisak na zdravstvene sustave", kazao je.

Njegovo istraživanje pokazuje da bi takav porez smanjio konzumaciju crvenog mesa i prerađevina za 16 posto na globalnoj razini.

"Nitko ne želi da mu vlada govori što da jede. Međutim, jasno je da konzumacija crvenog mesa i prerađevina ima svoju cijenu", rekao je Springmann.

I to nije sve. Nedavno provedena studija pokazala je kako je veća vjerojatnost da će manični ljudi u svojoj prehrani imati više mesa tretiranih nitratima poput sušene govedine, hot doga, salame i drugih mesnih prerađevina.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Porez bi trebalo plaćati po KI (IQ), što niži koeficijent veći porez! Pa da vidimo tko od saborske ili ministarske plaće može živjet!?

Naravno, ovo bi trebalo imati 80% poreza, hot dog, sva brza hrana, posebno salame i ostala “smeca”… sto se ceka i koga se stiti u HR. Mcdonalds sa “krepanim kravama” valjda?

New Report

Close