Crno vino kojim se plaćao porez

Autor: Darija Vranešić Bender , 02. srpanj 2009. u 22:00

Obiteljska vinarija Kunjašić na Korčuli ukupno pod lozom ima tri hektara, prosječna starost vinograda je dvadesetak godina, no može se naći i starijih trsova.

Do sredine prošlog stoljeća u Smokvici je dominiralo crno grožđe, a među crnim Pagadebit, no ‘najezdom’ Pošipa nakon njegove zaštite 1967. godine izgubio se jedan dio Pagadebita. Kako su za mletačke vladavine Mleci od siromašnih težaka u maslinovom ulju, siru ili vinu naplaćivali porezne dugove, tako se dogodilo da je je u upotrebu ušao talijanski naziv ‘paga debiti’, što označava crno vino s kojim se ‘plaća dugove’. Struktura ovoga vina od sorte plavac mali je takva da upućuje na prilično tanko tijelo, s niskim suhim ekstraktom i naročito s niskom ukupnom kiselošću. Zbog toga mu već na početku nedostaje nešto od one plemenitosti vinskog mirisa koja odlikuje lokalitete poput Dingača, Postupa, Ivana Dolca i sl. Unatoč tome miris Kunjas Pagadebita je čist, a gutljaj nudi ipak više nego što to vino na prvi pogled (odnosno miris) obećava. Premda na butelji stoji da ima svega 13% alkohola, čini se da je i to uz takvo vitko tijelo vina malo previše. U gutljaju je osjetno lagano žarenje. Ipak, u gutljaju ovo vino je i znatno ekstraktnije i to s nešto naglašenijim herbalnim aromama mediteranske makije uz nježan retrookus koji vuče na vaniliju i paljeno. Upravo u retrookusu osjetit ćete da je vino vrlo elegantno i da zapravo puno više pruža nego što to sprve obećava. Posve je suho, a na kraju ostavlja okus gorčine koja lagano skuplja usta. Ne možemo reći da je ovo vrhunac od plavca malog, no svakako vrlo zanimljivo vino koje predstavlja dobar omjer cijene i kvalitete. Gotovo pod obvezno: pijte ga uz hranu. Tako će njegove kvalitete najbolje doći do izražaja. Po mogućnosti otvorite ga sat vremena prije konzumacije. Možete se nabaviti u zagrebačkoj vinoteci Pantheon, u kojoj smo i dobili preporuku za ovo vino. Najbolje pristaje uz: pašticade, plemenite sireve, jače začinjenu ribu ili pečeno meso. Temperatura posluživanja: oko 18 ?C, čak bi se usudili preporučiti i nešto hladnije Cijena: 130 kn

Kunjas Pagadebit 2006.
Obiteljska vinarija Kunjašić
Smokvica, Korčula

Komentirajte prvi

New Report

Close