Coca-Cola vs. Pepsi: Priča o vječnom ratu dvaju proizvođača

Autor: Poslovni.hr , 05. siječanj 2013. u 13:51
Ilustracija (Epa)

Ovo je jedna od najlegendarnijih priča ikad o borbi dvaju brendova u poslovnom svijetu.

Rivalstvo između dvaju najvećih svjetskih proizvođača gaziranih napitaka, Coca-Cole i Pepsija, traje više od stoljeća. Ustvari, to je jedna od najlegendarnijih priča ikad o borbi dvaju brendova u poslovnom svijetu.

Portal CnnTees istražio je i kronološki napisao priču o borbi dvaju konkurenata koja uključuje sve što ste ikada željeli znati o poznatim proizvođačima sokova.

'Saga' započinje davne 1886. godine kada je John S. Pemberton razvio originalni recept za Coca-Colu. Pepsi-Cola izumljena je 13 godina kasnije od strane farmaceuta Caleba Bradhama. U to je vrijeme Coca-Cola prodavala već oko milijun litara napitka godišnje. Coca-Cola uskoro razvija svoju 'kultnu' bocu te se proširuje i na europsko tržište. U međuvremenu,  Pepsi je bankrotirao zbog Prvog svjetskog rata. Osam godina kasnije Pepsi se opet suočio s bankrotom, ali ubrzo staje na vlastite noge i povećava prodaju. Za vrijeme Drugog svjetskog rata Pepsi povećava svoja marketinška ulaganja i počinje prodavati svoje napitke u limenkama. Tijekom pedesetih godina prošlog stoljeća Coca-Cola se snažno fokusuira na televizijsko oglašavanje, a Pepsi ih u tome prati, ne želeći izgubiti borbu. 1962. Coca-Cola izlazi na burzu, a uskoro lansira i novi brend – Sprite – koji ubrzo postaje jedan od najuspješnijih svjetskih brendova.

Sredinom šezdesetih godina Pepsi sklapa suradnju sa kompanijom  Frito Lay čime nastaje PepsiCo te time postavlja temelje za 'ratno pozorište' koje traje i danas. Uskoro dolazi do sve većeg rasta popularnosti dijetnih napitaka čime se stvara jedan potpuno novi segment potrošača. Spajanje sa proizvođačem grickalica, kompanijom Frito Lay, Pepsiju je donijelo brojne prednosti i značajno mu pomoglo, osobito u posljednjem desetljeću. S druge strane, Coca-Cola je ostala u području proizvodnje napitaka. Iako Pepsijevi brendovi napitaka možda nisu toliko jaki, posao s proizvodnjom snack hrane, tzv.  grickalica im doslovno cvate.

Coca-Cola zauzima veći udio na tržištu napitaka, no Pepsi zbog šireg opsega poslovanja zarađuje veće prihode. Svaki od brendova na svojoj strani ima cijele brigade poznatih celebrityja, koji su za svoj marketinški posao, naravno, jako dobro plaćeni.

Od početka osnivanja pa do dana, i Coca-Cola i Pepsi su provodili brojne promjene i preinake na izgledu svojih logotipa. Objeručke su prigrlili i popularnost digitalnih medija te   iskoristili sve marketinške prednosti koje društvene mreže danas pružaju kompanijama.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Mozz traži serviranu Fantu (orange), pivo Corona, mineralnu vodu Fiji ili Volvic.

http://current.com/entertainment/music/89116413_morrisseys-tour-rider-goes-public.htm

New Report

Close