CNN-ov test: Kako ljudi voze kad su napušeni

Autor: Agencija VLM , 20. veljača 2013. u 17:15
Guliver/Thinkstock

Ispitanici su troje uživatelja marihuane – Addy, koja puši često, vikendaš Dylan i povremeni uživatelj Jeff

Nakon što su američke savezne države Washginton i Colorado legalizirale marihuanu, jedno od novootvorenih pitanja koje je trebalo riješiti jest i pitanje sigurnosti u prometu, odnosno koliko vozači motornih vozila smiju biti "napušteni". U Washingtonu je kao granica određena količina od 5 nanograma THC-a, aktivnog sastojka marihuane.

Koliko je određena granica realna odlučili su provjeriti novinari CNN-a, koji su angažirali troje uživatelja marihuane – jednu koja puši često, jednog "vikendaša" i jednog koji puši samo povremeno. Svi su ispitanici uzimali po 0,3 nanograma THC-a te vozili, a istraživanje je, kao što je bilo i očekivano, pokazalo kako im vozačke sposobnosti padaju s porastom povučenih dimova.

Addy (27), koja marihuanu puši često, na test je došla već napušena, i to s tri puta većom količinom THC-a od dopuštene. Iako je tijekom vožnje srušila jedan znak, instruktor, koji je sa svim ispitanicima cijelo vrijeme bio u automobilu, rekao je da je vozila OK te da je ne bi zaustavio zbog loše vožnje. Vikendaš Dylan (34) u početku je također vozio normalno, no u jednom se trenutku, kad je već imao nekoliko puta veću količinu THC-a od dopuštene, izgubio na stazi pa ju je napustio, dok je povremeni korisnik Jeff (56) tijekom testa uglavnom vozio presporo.

Komentirajte prvi

New Report

Close