Član uprave Kutjeva: Od zamrznutih bobica nastaju najekskluzivnija i najskuplja vina

Autor: Agencija VLM , 12. prosinac 2012. u 14:18
Photo: Damir Spehar/PIXSELL

– Iznad Hrnjevca u našem vinogradu s najvišim položajem jutros je bilo minus devet stupnjeva, a jučer čak minus 14 stupnjeva – kaže Špoljarić.

Nakon što se tri dana zaredom živa u termometru spustila najmanje sedam stupnjeva ispod ništice, stekli su se uvjeti za ledenu berbu. Na nju su s nestrpljenjem čekali u Kutjevu d.d., ali i dvojica manjih vinara – Branko Mihalj i Ivica Perak.

– Iznad Hrnjevca u našem vinogradu s najvišim položajem jutros je bilo minus devet stupnjeva, a jučer čak minus 14 stupnjeva. Za ledenu berbu ostavili smo jedan posto svojih površina, odnosno 4,4 hektara graševine i traminca, sorte koje se najbolje mogu čuvati za ovakvu berbu. Slador je oko 150 eksla što je prilično visoko, ali ove godine grožđe je inače i u redovitoj berbi imalo povišen slador – ističe Damir Špoljarić, član uprave Kutjeva d.d. zadužen za vinogradarstvo i vinarstvo.

Ova vinska kuća ne samo da proizvodi najviše ledenih vina u regiji nego i redovito za njih osvaja šampionska odličja. Uglavnom ih prodaju na domaćem tržištu. Za razliku od njih Branko Mihalj koji već desetak godina obavlja ledenu berbu vina izvozi u Englesku i Ameriku. – Količine su male, godišnje stotinjak litara, odnosno oko 300 butelja jer se ovo vino sprema u boce od 0,33 litre. Jedna takva butelja stoji oko 500 kuna – kaže Mihalj koji je berbu obavio na jednoj četvrtini hektara traminca.

Dodaje da bi se u Hrvatskoj, odnosno u kontinentalnom vinogorju, trebalo više pozornosti pokloniti ledenim vinima jer se ona ne mogu svagdje proizvoditi zbog čega imaju veću šansu na vanjskom tržištu.

Za najekskluzivnije vinske kapljice 500 trsova traminca ostavio je i Ivica Perak. S njih očekuje oko 250 litara vina.

– Vinograd se za ledenu berbu priprema već prilikom orezivanja jer trs za nju ne smije biti opterećen. Zaštitu također treba prilagoditi. Ove godine najteže je bilo u jesen zbog obilnijih kiša zbog čega nije bila idealna za kasne i ledene berbe – objašnjava Perak dodajući da je ledena berba vrhunac vinogradarskog umijeća, a samim time i izazov za svakog vinogradara.

Komentirajte prvi

New Report

Close