Četvrta generacija ‘profića’

Autor: Tomislav Jambrečić , 05. studeni 2009. u 22:00

Canon je najavio unaprijeđenu inačicu jednog od najkompletnijih digitalnih SLR fotoaparata za profesionalce s velikim poboljšanjima

Canon EOS-1D Mark IV aparat je namijenjen profesionalnim fotografima kojima je u radu osim iznimne kvalitete i brzine važna i čvrstoća samog aparata. Kao i prethodnik, 1D Mark IV ima čvrsto magnezijsko kućište otporno na prašinu i vlagu, čime se osigurava funkcioniranje i u najtežim uvjetima fotografiranja. Jedina bitnija razlika u vanjskom izgledu u odnosu na Mark III jest nova mrežica mikrofona na prednjoj strani. U ostalima detaljima modeli su gotovo identični. Većina novosti krije se u unutrašnjosti aparata. Jedna od najvažnijih jest novi senzor CMOS, maksimalne rezolucije od 17 megapiksela (za razliku od 10.1 megapiksela u Mark III). Datoteke se spremaju u formatima JPEG i RAW, a Canon obećava mnogo veću osjetljivost te smanjeni šum u odnosu na senzor iz prethodnih modela. Uz novi CMOS senzor važno je spomenuti da se za procesiranje snimljenog materijala brinu čak dva Digic IV procesora, što je još jedan velik korak naprijed kad je u pitanju brzina i kvaliteta.

Još brže izoštravanje
ISO osjetljvost je također bitno unaprijeđena, pa novi model nudi raspon koji se kreće od 50 do čak 102.400, čime je dostigao modele nekih konkurentnih proizvođača i postigao najveći raspon ISO vrijednosti od svih aktualnih Canonovih dSLR fotoaparata. Potencijalni korisnici aparata veliku će korist imati i od povećanog broja sličica koje Mark IV može okinuti prilikom jednog pritiska okidača. Riječ je o čak 121 sličici (u formatu JPEG), u odnosu na 110 kod prethodnika. U sekundi pak može okinuti do 10 sličica. Sustav automatskog izoštravanja u Mark IV doživio je velike promjene u odnosu na sve prethodne modele. Osim što je povećan broj visokoosjetljivih točaka porastao na 39, sustav upravljanja automatskim izoštravanjem unaprijeđen je novim algoritmima koji su omogućili mnogo veću točnost i smanjenu mogućnost pogreške pri izoštravanju, što će do izražaja doći pogotovo pri fotografiranju dinamičnih scena s mnogo potencijalnih subjekata.Pozadinski ekran na novom modelu dijagonale je tri inča, kao i kod prethodnika, no može prikazati mnogo veću rezoluciju i mnogo je kvalitetniji pregled kod, primjerice, izoštravanja kadra. Osim povećane rezolucije, novi ekran nudi stopostotnu pokrivenost kadra, a premazan je posebnim akrilnim slojem koji smanjuje mogućnost odsjaja. Osim toga korišteno je i specijalno staklo koje ekran čini otpornim i na ogrebotine. Uz ekran se automatski veže i opcija Live View, odnosno mogućnost pregleda kadra bez potrebe korištenja optičkog tražila. S povećanom rezolucijom i osjetljivošću ekrana, Live View nudi mnogo veću iskoristivost nego u prijašnjim modelima. S obzirom na segment korisnika kojima je namijenjen, Mark IV nudi nekoliko naprednih načina rada kod kojih se najbolje očituje činjenica da je riječ o profesionalnom aparatu. Opcija automatskog podešavanja ekspozicije na osnovi čak 8 točaka dovoljno govori koliko je napredan uređaj. Uz potpuno automatske načine rada, MarkIV ima i mogućnost ručnog upravljanja svih podešavanja. Brzina zatvarača (eng. shutter) ostala je ista i u rasponu je od 1/8000 do 30 sekundi. Balans bijele boje (white balance) može se podešavati ručno ili s čak 10 predefiniranih profila. Mark IV je profesionalni aparat pa nema ugrađenu bljeskalicu, no sustav kontrole dodatnih bljeskalica unaprijeđen je novim algoritmima, čime se postigla veća brzina u sinkroniziranom radu i točnost prilikom osvjetljavanja subjekta u kadru neovisno o pozadini.

Unaprijeđeno videozapisivanje
Velike promjene u novom modelu Mark IV mogu se vidjeti i u obliku snimanja videozapisa visoke razlučivosti, to jest u načinu rada pod nazivom HD Movie mode. Mark IV može snimati zapise u rezoluciji Full HD (1920 x 1080 točaka) brzinom do 29,97 sličica u sekundi, a moguće je podesiti brzine i od 25 ili 23.976 sličica u sekundi, što omogućava široku primjenu snimljenog materijala. Iznimno korisne opcije prilikom snimanja nude se u obliku dodatnih podešavanja ISO vrijednosti, kontrasta ili izoštravanja, a spomenut ćemo da je tijekom videozapisa moguće i okinuti fotografiju, što je postalo uobičajeno kod nešto naprednijih aparata. Softver Marka IV omogućuje i jednostavno uređivanje snimljenih videozapisa. Kako biste snimljeni materijal visoke rezolucije lako pregledali na Full HD TV prijemniku, ugrađen je i HDMI izlaz verzije 1.3a pa nema potrebe za računalom pri pregledu. Mark IV fleksibilan je i pri pohrani snimljenog materijala s obzirom na to da ima ugrađena dva ulaza za memorijske kartice koji podržavaju najpopularnije formate uključujući SD i CF memorijske kartice. Postoje i dodatne mogućnosti poput kopiranja s jedne kartice na drugu unutar aparata i simultano spremanje na obje ubačene memorijske kartice. Na kraju spomenimo i bateriju koja je, nažalost, ista kao i u prethodnika.Mark IV je kompatibilan s Canonovim objektivima EF, a ekskluzivno za ovaj model proizveden je i novi bežični odašiljač koji otvara nove mogućnosti povezivanja aparata s računalom u obliku Wirelessa i Etherneta, što će najviše znati cijeniti profesionalci kod rada u studiju. Canon EOS-1D Mark IV se u prodaji očekuje u prosincu ove godine po cijeni od 5000 američkih dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close