CERN pomiče granice fizike prema SF-u

Autor: Poslovni.hr/HRT , 13. studeni 2012. u 09:27
EPA

Mutaciju je predvidio takozvani Standardni model (SM) fizike koji opisuje kako svemir funkcionira na najosnovnijoj razini, ali je znanstvenici dosad nisu vidjeli.

Znanstvenici CERN-a objavili su da su u svojem Velikom hadronskom sudaraču (LHC) uočili česticu koja se preoblikovala u dvije čestice, što bi moglo biti presudno u pomicanju granica fizike prema znanstvenoj fantastici.

Mutaciju, u procesu znanom kao propadanje, predvidio je takozvani Standardni model (SM) fizike koji opisuje kako svemir funkcionira na najosnovnijoj razini, ali je znanstvenici dosad nisu vidjeli.
Otkriće, objavljeno na konferenciji u Japanu, usmjerit će napore kako bi se pronašli dokazi za supersimetriju, prozvanu SUSY, teoriju koja objašnjava neke kozmičke tajne i ostale ideje "Nove fizike" koje su izvan SM granica.

LHC, koji je pušten u rad 2010. u istraživačkom centru u blizini Ženeve, potvrdio je model, što je bio početni cilj, ali je dugoročni ići dalje od toga prema novim područjima koja su predvidjeli teoretičari. Detaljne implikacije ovog posljednjeg rezultata shvatit će se tijekom rada, ali je jednu stvar jednostavno ustanoviti: Standardni model preživio je još jedan test, napisao je na blogu američki fizičar i CERN-ov istraživač Matt Strassler.

Znanstvenici su pokušavali uočiti propadanja više od jednog desetljeća, a predviđeno je da se to propadanje dogodi jednom u više od 300 milijuna slučajeva sudaranja čestica.

Komentirajte prvi

New Report

Close