Britanski osiguravatelji platili rekordnih 600 milijuna funti za osigurane kućne ljubimce

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. svibanj 2015. u 08:12
Foto: Thinkstock

Sve unosnija industrija osiguranja kućnih ljubimaca dosegnula je prošle godine u Britaniji rekordne razine, a osiguravajuće kuće isplatile su 602 milijuna funti odšteta za osigurane mezimce, više za pse nego za mačke.

Sve unosnija industrija osiguranja kućnih ljubimaca dosegnula je prošle godine u Britaniji rekordne razine, a osiguravajuće kuće isplatile su 602 milijuna funti odšteta za osigurane mezimce, više za pse nego za mačke.

Prema analizi Udruge britanskih osiguravajućih kuća (ABI), lani su osiguravatelji isplatili 602 milijuna funti odšteta za kućne ljubimce, što je 15 posto više nego u prethodnoj godini i najviše od 2007., od kada se prate ti podaci.

Proizlazi da je svakoga dana lani za odštete osiguranih kućnih ljubimaca isplaćeno 1,65 milijuna funti.

Kemoterapije, ispumpavanje želuca, povrede u prometnim nesrećama i probavne smetnje samo su neki od slučajeva za koje su vlasnici kućnih ljubimaca tražili isplatu odštete.

Pritom je, čini se, potvrđena stara izreka da je pas čovjekov najbolji prijatelj. Prema podacima ABI-a, svaki četvrti pas u Britaniji osiguran je od nepredvidljivih zdravstvenih problema i povreda u prometu. Usporedbe radi, osigurana je svaka šesta mačka.

Ukupno je u Britaniji lani bilo osigurano više od 3,5 milijuna kućnih ljubimaca. Od toga, gotovo 2,4 milijuna pasa i oko 1,1 milijun mačaka.

Osiguravatelji su izdali police osiguranja i za nešto više od 250.000 drugih kućnih ljubimaca, kao što su konji, zečevi i neke rijetke egzotične životinje – zmije.

ABI u analizi navodi i neke od najneobičnijih zahtjeva za odštetu. Među ostalim, jedan račun od 600 funti za mačkicu koja je bila na ispumpavanju želuca i dobila antibiotike, nakon što je upala u wc-školjku.

Terapija za jednu kornjaču koja je imala probavne smetnje koštala je vlasnika 560 funti, dok je račun za tretman jedne papigice koja je imala poteškoće s letenjem dosegnuo iznos od 500 funti.

"Troškovi kvalitetnog veterinarskog tretmana za vašeg kućnog ljubimca lako mogu dosegnuti nekoliko tisuća funti", zaključuje Mark Shepherd, direktor u udruzi ABI.

Komentirajte prvi

New Report

Close