Bjelovar - grad brojnih mogućnosti

Advent u Bjelovaru nikada nije bio primamljiviji i zabavniji Advent u Bjelovaru nikada nije bio primamljiviji i zabavniji

Od siječnja do prosinca ostvareno je 6863 dolazaka i 19.070 noćenja, što je povećanje za 9,2% u dolascima i 14% u noćenjima u odnosu na lani.

O Gradu Bjelovaru u posljednjih se godinu dana sve više čuje u medijima i to ne samo vezano uz jednu temu. Na repertoaru su bili i poticaji za poduzetnike, poljoprivrednike, stimulacije za djelatnike Gradske uprave, razvoj IT sektora i tamošnjega Veleučilišta, uvođenje modela Tax free, ulaganje u infrastrukturu. Upravo ti i mnogi drugi projekti koji su odjeknuli u javnosti, Bjelovar su u posljednje vrijeme stavili na popis gradova koji zaslužuju javne pohvale.

Nedavno je na sjednici Gradskoga vijeća izglasan Proračun za 2019. koji iznosi 219 milijuna kuna, a u njemu su mnogi veliki projekti koji bi tom gradu trebali osigurati još veći rast gospodarstva i općenito standarda. U ovoj godini Grad Bjelovar s dna ljestvice, popeo se među najbolje u Hrvatskoj kada je u pitanju povlačenje novca iz europskih i nacionalnih fondova. Najviše novca među svim jedinicama lokalne samouprave, i to oko 10 milijuna kuna, povukao je za program "Zaželi" u sklopu kojega je osmislio projekt "Kotač promjene" te tako zaposlio 77 dugotrajno nezaposlenih žena starijih od 50 godina.

Također, Bjelovar se u 2018. može pohvaliti s mnogim odobrenim projektima energetske obnove zgrada - dva su dovršena i to obnova 2.osnovne škole Bjelovar i jednog od objekata Dječjeg vrtića Bjelovar. Obnova drugog objekta toga vrtića je u tijeku i završit će u 2019. kada će na red doći još šest objekata odgojno-obrazovnih ustanova čija je ukupna vrijednost obnova 8,4 milijuna kuna. O uspješnosti dovoljno govori činjenica da je Grad u ovoj godini aplicirao za projekte vrijedne 127 milijuna kuna, dok je u godini prije Grad povukao sredstva iz EU i nacionalnih fondova u vrijednosti od 44 milijuna kuna. Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak ističe kako u tom smjeru želi ići i dalje. 

Digitalizacija Gradske uprave 
"Nama je cilj povući što više novca iz svih dostupnih fondova i u ovom trenutku ne postoji natječaj na koji se nismo prijavili. Izbjegavamo provoditi projekte koji se mogu financirani isključivo iz gradske blagajne. Želimo iskoristiti sve mogućnosti koje nam se nude. Zašto ne bismo s jednom uloženom kunom dobili četiri kune?", objašnjava Hrebak. Već spomenuti Tax free model napravio je svojevrsnu poduzetničku revoluciju u Hrvatskoj. Mjera je to kojom Grad Bjelovar želi olakšati poslovanje poduzetnika, privući nove investicije, posebice u IT sektoru. Tax free odnosi se na komunalnu naknadu, komunalni doprinos te kupnju zemljišta u poslovnim zonama. Točnije, svi poduzetnici koji će u Bjelovar donijeti nove investicije, imat će pravo kupnje zemljišta po povlaštenoj cijeni od jedne kune po četvornom metru, a kuna će ih stajati i komunalni doprinos i komunalna naknada.

Ove godine već su tri IT tvrtke radi povoljnih uvjeta otvorile svoje urede u Bjelovaru i trenutačno zajedno zapošljavaju oko 30 ljudi, a u planu ih je zaposliti i više. Upravo razvoj IT sektora ono je čemu Grad Bjelovar teži i smatra svojom budućnošću.  U skladu s tim obrazuju se i kadrovi na Veleučilištu u Bjelovaru na studijima Mehatronike i Računarstva, a Grad je krenuo i u digitalizaciju Gradske uprave početkom godine. Za sada sve je prema planu, mnogi procesi unutar zgrade odvijaju se već na digitalan način, a u sljedećoj godini taj proces bi trebao i završiti u što će biti uključene i sve gradske ustanove.

 

Hrebak

Želimo iskoristiti sve mogućnosti koje nam se nude. Zašto ne bismo s jednom uloženom kunom dobili četiri kune.

Želja je ostvariti sve segmente Smart Cityja, odnosno grada novih tehnologija koji će biti učinkovitiji i dostupniji građanima. Provedenom digitalizacijom Grad Bjelovar postat će prvi u potpunosti digitalno transformiran grad u Hrvatskoj unutar kojega će se stotinjak poslovnih procesa odvijati upravo na digitalan način. Bjelovar postaje primjer ostalim gradovima, a građani će imati uvid u sve račune, tvrtke koje posluju s Gradom, projekte koji se provode, pa čak i koliko se kava popije. 

Sve to, vodstvo Grada Bjelovara na čelu s Darijom Hrebakom smatra vrlo važnim kako bi se grad razvijao u skladu s vremenom i novim tehnologijama. Bjelovarsko gospodarstvo se budi i kroči prema naprijed, no puno posla je još na putu većega standarda građana, koji nikako nije nedostižan. "Često mi kažu da se ne može. Može se!",  odlučan je gradonačelnik Hrebak u namjeri da svoj grad pretvori u lidera regije.

Važnost turizma
Kako bi to ostvario, svjestan je i da treba raditi na više polja pa i onom vezanom u uz turizam koji je usko vezan uz razvoj poduzetništva, obrtništva, poljoprivrede. Prema nacionalnom sustavu evidencije gostiju eVisitor, na području grada Bjelovara, od siječnja do prosinca 2018. ostvareno je ukupno 6863 dolazaka i 19.070 noćenja, što je u odnosu na 2017. godinu povećanje za 9,2% u dolascima i 14% u noćenjima. Turističkim posjetima otvaraju se vrata različitih grana gospodarstva stoga Bjelovar puno pažnje posvećuje svojim priredbama i manifestacijama među kojima su mnoge nadaleko postale poznate.  Spomenimo samo neke od njih. Popularni Bjelovarski odjeci kazališta ili kraće BOK fest, kazališni je festival koji je odavno prešao hrvatske granice te ga više od 15 godina posjećuju različiti afirmirani glumci s izuzetno kvalitetnim predstavama.

Još jedan međunarodni bjelovarski festival je onaj dokumentarnoga filma- DOKUart, a nikako ne treba zaboraviti i najpopularniju gradsku kulturnu i zabavnu manifestaciju Terezijanu na kojoj uz glazbu i ples možete vidjeti ono najbolje od domaćih proizvođača kada su u pitanju rukotvorine i gastronomija. Ove je godine prvi puta za Uskrs predstavljena i manifestacija Pisanicom do Uskrsa u čijem središtu pozornosti je bila najstarija poznata hrvatska pisanica iz 15. stoljeća pronađena nedaleko Bjelovara, a koja se čuva u Gradskome muzeju. Također, u ovo predbožićno vrijeme u središtu grada je ponovo živo radi Adventa u Bjelovaru. Za vrijeme Adventa u prosincu 2017. u Bjelovaru je noćilo 1184 osoba što je još jedan dokaz uspješnog rada Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar koja i organizira tu manifestaciju, ali i sinergije između javnog i privatnog sektora.

Izuzmemo li noćenje, tih dana u grad dođe i mnogo više građana iz različitih krajeva Lijepe naše. Dođu, pogledaju, poslušaju, kušaju...i vraćaju se.  Vraćaju se radi dobroga glazbenog programa, ponude suvremenoga i tradicionalnog božićnog ugođaja. Tradicija je ono čemu se Bjelovarčani žele okrenuti u blagdansko vrijeme. Uz nedjeljne koncerte duhovne glazbe na otvorenom, prikaz tradicionalne bilogorske sobe u muzeju, radionice za djecu i druge zabavne sadržaje poput klizališta veličine od oko 650 četvornih metara, Advent u Bjelovaru zasigurno nikada nije bio primamljiviji i zabavniji.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!