‘Biser pitanja’ koje zagrebački studenti Ekonomije šalju profesorima

Autor: Poslovni.hr , 18. veljača 2014. u 14:59
Tomislav Miletic/PIXSELL

Jedan profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu je odlučio na službenoj web stranici fakulteta objaviti neke od bisera svojih studenata koje je zaprimio putem emaila

Profesori s različitih fakulteta na dnevnoj bazi dobivaju niz upita od svojih studenata putem e-mailova. U svakodnevnoj se komunikaciji zna dogoditi da se na pojedino pitanje ne može dati suvisli odgovor. Jedan od profesora s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Josip Tica, još ranije je na službenoj web stranici fakulteta objavio neke od bisera svojih studenata koje je zaprimio putem e-maila. Neki od e-mailova će vas nasmijati. Ili možda rasplakati, s obzirom na to da je ipak riječ o budućim ekonomistima. 

Zbunjujući e-mailovi

Jedna studentica je putem e-maila poslala asistentu upit vezano za omjer pitanja na ispitu, međutim, profesoru nije bilo jasno kako joj odgovoriti na e-mail. “Rekli ste da će omjer na kolokviju iz (predmeta) Gospodarstvo Hrvatske biti 20 pitanja iz knjige i 10 iz prezentacija, pa sam Vas htjela pitati: hoće li prvih dvadeset pitanja biti iz knjige, a idućih 10 iz prezentacija, ili ćete ih skroz izmiješati? Pitam zato da se ne zabunimo na kolokviju, ako ste ih pomiješali, bila bih vam jako zahvalna na odgovoru”.

Također, jedan je student uočio pogrešku unutar materijala za nastavu te ponudio ispravak. “U drugom odjeljku (prostorna aglomeracija) pod odgovorom a., sam prilično siguran da bi zadnje dvije riječi trebale biti Silicijska dolina, a tamo stoji silikonska dolina, iako je moje mišljenje da bi jedna takva dolina bila jedno divno mjesto.' 

Biseri na ispitima

Profesor je zamijetio i nekoliko krivih odgovora koji su zaslužili ući pod kategoriju “biseri”. Tako je na jednom ispitu student svrstao rad njemačkog ekonomista Johanna Heinricha von Thünena u krivo stoljeće. Naime, na ispitu je napisao: "Von Thunen je iznio svoju prvu teoriju 1826.g. … Von Thunen je svoj model u 60-tim godinama (misli se na model iz 1960.g.) modernizirao te umjesto poljoprivrednika imamo dnevne migrante koji imaju trade-off između cijene rente i troškova dnevnog putovanja".

Profesor se prisjeća 2006. godine kada je jedan student iz šale napisao sljedeći odgovor na pitanje: gdje je prvi puta objavljen pokušaj stabilizacije gospodarstva odnosno smanjenja hiperinflacije, kada je Sabor usvojio dokument pod naslovom "Osnove stabilizacijskog programa". Student je odgovorio "Narodnim novinama".

Tijekom izlaganja seminara

Tijekom jednog izlaganja studenta, koji je dobio upit od profesora"Kako biste povećali prirodni prirast?", uslijedio je komentar drugoga studenta "Povećanjem cijena pogrebnih usluga".

Studenti nerijetko znaju i na popisu za izostanke dopisati različite nepotrebne sadržaje, međutim, jedan se nepoznati autor odvažio napisati čak cijelu pjesmu na popis:

Stabilizacija, inflacija, deflacija
Noćas je u disku bila racija,
Država prešla proizvodnu granicu,
Odvezla me murja u stanicu.

Pitaju me čiji sam član,
A kod mene tiha misa,
A ne znaju da je na današnji dan,
Keynes umro od sifilisa.

I priveli me kaznenom sudu,
Centralna banka kamatnjake diže,
I izrekli mi kaznu ludu,
Bljuje mi se od zatvorske riže.

Malthusova zloguka dinamika, Smithova zlatno doba,
Stigao je i moj smrtni čas,
I nadomak mog hladnog groba,
Milton Friedman svira bas.'

Komentirajte prvi

New Report

Close