Besmrtne meduze, uskrsnuli pauci i novac ministarstva obrane

Autor: Ivan Delaš , 31. svibanj 2009. u 22:00

Ono što je nekim vrstama sasvim prirodno ponašanje, poput hodanja po vodi i povratka iz mrtvih, vojni znanstvenici pokušavaju iskoristiti u svrhu ‘napretka znanosti’

Darwinu su životinjske vrste s izoliranog Galapagosa “pomogle” da postavi teoriju evolucije, radar i sonar nisu ništa drugo već tehnološka dostignuća koja su kopije prirodnih sposobnosti jednog šišmiša ili kita, a inženjeri, medicinari i farmaceutska industrija iz dana u dan otkrivaju nove fascinantne činjenice, odnosno i dalje kradu, posuđuju i iskorištavaju svaku priliku ujedinjeni nastojanjima da proniknu u zakonitosti i tajne živog svijeta od koristi za čovječanstvo.

Neka od najnovijih otkrića, a za koja će vrijeme pokazati koliko su primjenjiva u nekoj od spomenutih industrija, su u svakom pogledu bez presedana i začuđujuća. Jer kako drugačije opisati sposobnost meduze veličine malog prsta koja se kada je dovedena “do ruba” od izgladnjavanja, stresa ili fizičke prijetnje jednostavno regenerira, to jest pomladi, a što je praktički svrstava u kategoriju besmrtnika. Dakle, meduza marke Turritopsis Dornii, znanstvenicima poznata još s kraja 19. stoljeća, suočena sa sigurnom smrću “uključi sigurnosni mehanizam” i umjesto da umre transformira sve postojeće postojeće stanice natrag kroz vrijeme, odnosno laički rečeno, vrati se u djetinjstvo. Od odrasle meduze pretvori se u nakupinu, cistu oblika mjehura, a iz toga se dalje razvija u koloniju polipa – prvu fazu u životu meduze. Najitrigantnije od svega jest da se “čak i mišićno tkivo Turritopsisa prilikom reinkarnacije pretvara u nove živčane stanice pa i u spermu ili jajašca”, navodi voditeljica istraživanja Maria Pia Miglietta sa Državnog sveučilišta u Pennsylvaniji. Ista znanstvenica je također i odbacila nagađanja kako bi se sposobnost meduze, vjerojatno nikada, mogla primijeniti u industiji ljepote u smislu proizvodnje lijekova i preparata protiv starenja, ali je zato jedan drugi biolog, Stefano Piraino sa Sveučilišta Salento u Italiji, iznio tezu kako bi nova saznanja mogla pomoći medicini u borbi protiv jednog drugog, sve učestalijeg čovjekovog neprijatelja – raka.

Uskrnuće pauka
Naime, kao što je slučaj sa stanicama raka, “tako i stanice meduze predodređene da umru imaju mogućnost gašenja određenih gena i prelazak na druge, time reaktivirajući genetičke programe karakteristične za ranije faze životnog ciklusa meduze”, izjavio je Piraino. Detaljnim pročavanjem stanične diobe meduza znanstvenici bi, dakle mogli u skoroj budućnosti stati na krak pošasti suvremenog doba. Drugi interesantan slučaj, kada već govorimo o nadnaravnim sposobnostima drugih vrsta jest sposobnost paukova, a posebno onog označenog imenog Arctosa flavolineata, da ni manje ni više nego – uskrsne! I to nakon samo dva sata od ustanovljene kliničke smrti uzrokovane općim potopom, davljenjem u pokusnoj tikvici francuskih znanstvenika sa Sveučilišta u Rennesu. Oni su, što je u znanosti čest slučaj, jednostavno htjeli izmjeriti koliko dugo određene vrste pauka obzirom na prirodno stanište – planinu, dolinu ili priobalje – mogu izdržati pod vodom, ali su se umijesto vikinškog pogreba utopljenika planiranog za dan nakon službenog kraja eksperimenta suočili sa svojevrsnim zombijima. Pauci su se probudili iz hibernacije, kome u koju su zapali neposredno nakon nestanka kisika u okruženju. Julien Pettilon, arahnolog i član istraživačkog tima, objašnjava paukov povratak iz mrtvih specifičnim metaboličkim procesima kojima se naizgled beživotno tijelo opskrbljuje potrebnim tvarima, energijom ključnom za održavanja organizma na životu. Najznačajnije od svega jest, naglasio je Pettilon, kako “vjerojatno istu sposobnost posjeduju još mnoge vrste, samo što ljudi još to nisu ustanovili”. Međutim, brojni su znanstvenici NASA-e kao i drugi stručnjaci posvećeni istraživanju svemira s pažnjom usmjerili pozornost na spomenuto istraživanje, obzirom da naša civilizacija još uvijek nija razvila snažno i trajno pogonsko gorivo kojom bi svemirski brodovi s posadom mogli u kratkom roku prelomiti prostor- vrijeme i velike udaljenosti, a laptopovima je i notebookovima kojima se koristimo za “oživljavanje iz hibernacije” ipak potreban – vanjski izvor energije. S obzirom na to da je broj tri biblijski broj, tako nakon besmrtnih meduza i uskrsnulih paukova odnedavno znanost poznaje i puža, puža koji hoda po vodi. Nije da ima čizme od sedam nautičkih milja, ali famozni sluzavac s urođenom, nama neznanom propulzivnom tehnologijom, suvereno surfa po frekvencijama morskih valova pravilno raspoređujući svoju težinu.

Puževim korakom
Inženjer mehanike i svemirske tehnologije pri Sveučilištu Kalifornije u San Diegu Eric Lauga je sa ushitom i zbunjenošću usporedio kretanje puža po vodi sa čovjekovim hodom po tankom ledu i izjavio nešto slično tvrdnji – iskrivljavajući ushit astronauta Apolla 11 – kako ovaj malen korak za puža pruža čovječanstvu zanimljiv uvid u nove vrste pogona. Usporedbe radi, sam čovjek teško da će iskoristiti pužev korak i prošetati se do najbližeg otoka jer morao bi, u prijevodu, obući cipele veličine nogometnog igrališta. Ali bi zato Goran Višnjić ako dođe do uloge James Bonda mogao prisluškivati zlikovce koji u gumenjaku privezanom za jahtu, misleći da ih u opako izrečenim namjerama od ozvučavanja štiti šum valova, zapravo pričaju u antene – ticala metalne naprave pužolikog oblika koja se “pužući” po površini mora parkirala uz gumenjak te prenosi informacije direktno u MI-5, a i ima mehanizam za autodestrukciju ukoliko čuje francuski naglasak. U Australiji, pri Sveučilištu Queensland, kada smo kod vojne i obavještajne tehnologije, provode nova istraživanja o vrlo poznatom i sladonosnom kukcu i kod nas – pčeli. Inače mirne kada ih se ne dira i sa striktnom društvenom organizacijom i podjelom uloga, pčele se u “doba rata”, to jest osjećaja ugroženosti od strane prirodnih neprijatelja koje detektiraju izlučivanjem feromona, ponašaju kao navođeni balistički projektili usmjereni prema cilju napada i to s tolikom preciznošću da ne ostavljaju prostora izvještajima o kolateralnim žrtvama. Dovoljno je reći da istraživanje uz NASA-u financira i Ministarstvo obrane Sjedinjenih država.

Činjenice

Psihički fenomeni
Još jedna sposobnost kod životinja za koju su zainteresirane vojne strukture vezana je uz psihičke fenomene, odnosno “psi – faktor” kod pasa i mačaka. Ti ljubimci posjeduju sposobnost da nađu put do vašeg stana upravo u trenutku kada novog najmodavca uvjeravate da ne držite kućne ljubimce.

Prirodno kloniranje
Dokumentirano je i kloniranje u koloniji “vatrenih” mrava. U Francuskoj Gvajani, iz dijela neoplođenih jajašaca mravlje matice izlaze redom ženke istog genetskog koda.

Komentirajte prvi

New Report

Close