Bečki dvorac Schönbrunn lani posjetilo čak više od tri milijuna ljudi

Autor: Agencija VLM , 16. siječanj 2015. u 14:55
Foto: Thinkstock

Čelnik Kulturnog i upravljačkog društva dvorca Schönbrunn (SKB) Franz Sattlecker je rekao kako je ponosan na svoj team.

Bečki dvorac Schönbrunn je u protekloj 2014. godini zabilježio rast broja posjetitelja za 5,3 posto na brojku od 3,02 milijuna odnosno 8.000 po danu, što je novi austrijski rekord.

– Novi rekordni broj posjetitelja s preko tri milijuna posjeta pokazuje da je gradski i kulturni turizam u stalnom trendu i potvrđuje opravdanost već uloženih i budućih investicija- istakao je zadovoljno austrijski potkancelar i ministar gospodarstva i turizma Reinchold Mitterlehner.

Čelnik Kulturnog i upravljačkog društva dvorca Schönbrunn (SKB) Franz Sattlecker je rekao kako je ponosan na svoj team i rekordni posjet bečkom dvorcu i parku koje je UNESCO 1996. godine stavio na listu svjetske kulturne baštine.

Naravno, i na ostvarenu zaradu, pišu austrijski mediji navodeći kako je SKB u 2014. godini ostvario promet od 42,2 milijuna eura što je 3,8 posto više nego 2013. godine, pri čemu su 28,45 milijuna eura ostvarena prodajom ulaznica, dok je ostatak zarade od oko 8,25 milijuna eura dobiven prodajom suvenira te iznajmljivanjem dvoranskih prostorija. SKB pored dvorca Schönbrunn upravlja i Carskim apartmanima palače „Hofburg“ i muzejem namještaja „Hofmobiliendepot“, muzejom Austro-ugarske vladarice Elizabete poznate kao „Sisi“ te sa Silberkammer u bečkom dvorcu Hofburg, nekadašnjoj zimskoj carskoj rezidenciji.

Na zadovoljstvo SKB-a i sve navedene lokacije lani je posjetilo 5,8 posto više posjetitelja nego 2013. Novac od prihoda SKB ulaže u obnovu povijesne jezgre dvorca te u osmišljavanje novih pratećih turističkih sadržaja. Kako je najavljeno, u planu za ovu godinu je obnova prostorija unutar dvorca te vrtnih elemenata u parku Schönbrunn. Novi građevinski projekt za 2016. godinu je doći do zelene površine u blizini dvorca s mogućnošću parkiranja za autobuse i automobile, što je, obzirom na stalni porast broja posjetitelja, sve veći problem.

Komentirajte prvi

New Report

Close