Banksyjev mural vrijedan bogatstvo prodao za 1250 kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. travanj 2015. u 14:40
Foto: Instagram

Nesretni Palestinac prodao je svoja ulazna vrata oštećena eksplozijom lokalnom umjetniku za 1250 kuna.

Nesretni Palestinac prodao je svoja ulazna vrata oštećena eksplozijom lokalnom umjetniku za 1250 kuna, ne shvaćajući da se na njima nalazi mural slavnog anonimnog uličnog umjetnika Banksyja potencijalno vrijedan pravo malo bogatstvo.

Rabea Darduna, otac šestero djece iz sjevernog dijela Pojasa Gaze, rekao je da je ulazna vrata svoje uništene kuće prodao lokalnom umjetniku koji mu je za njih ponudio 700 šekela (1250 kuna).

Umjetnik poznat po satiričnoj uličnoj umjetnosti subverzivnih poruka u kojoj kombinira crni humor s grafitima, Banksy je svojevrsni fenomen u svijetu vrhunske umjetnosti. Ranije ove godine posjetio je Pojas Gaze gdje je napravio niz murala, među kojima i sliku grčke božice kako plače na vratima uništenog doma obitelji Darduna.

"Nisam imao pojma o vrijednosti te slike i nisam imao pojma tko je taj Banksy. Da sam znao nikada ne bih vrata prodao tako jeftino", rekao je frustrirani Darduna.

Misterij koji obavija Banksyja, umjetnika iz Bristola koji nikada nije otkrio svoj identitet, te snažna poruka medija kojim se koristi – umjetnost grafita postala je simbol otpora kapitalizmu, povećava interes kupaca i cijenu njegovih djela koja su, paradoksalno, postala kolekcionarski tražena roba. Njegovi murali postižu cijene veće od pola milijuna eura.

Darduna je rekao da se osjeća prevarenim, te da je pokušao nazvati muškarca kojemu je prodao vrata ali nije ga uspio dobiti.

"Želim dobiti vrata nazad, a onda proučiti ponude", rekao je Darduna, ustvrdivši da mu je kuća bila uništena u prošlogodišnjem ratu, te da treba novac za obnovu.

"Sljedeći put ću ih prodati kao Banksyjev mural a ne kao stara vrata", dodao je.

Belal Khaled, ulični umjetnik i novinar koji je kupio sporni mural, rekao je da vrata ne namjerava vratiti, te da ih "trenutno" ne namjerava prodavati.

"Kupio sam vrata kako bih sačuvao sliku i zaštitio ju", rekao je Khaled dodajući da je dugo godina pratio Banksyjev rad i da je bio inspiriran njegovom umjetnošću.

"Otkad sam počeo slikati grafite sanjao sam o tome da posjedujem Banksyjev mural", rekao je Khaled. Naglasio je da je Dardunu upozorio da je riječ o Banksyjevom radu. Darduna to, međutim, nije registrirao, kazao je Khaled za Reuters.

Komentari (1)
Pogledajte sve

[emo_bijesan]

New Report

Close