Austrijski kreativci imaju promet od 1,5 mil. eura, a rastu dvoznamenkasto

Autor: Marta Duić , 01. svibanj 2016. u 10:26
U Grazu će biti izloženi radovi nagrađenih hrvatskih dizajnera

U štajerskim kreativnim industrijama zaposleno je 14.200 ljudi, njihov je broj porastao između 2010. i 2012. godine 10 posto.

U sklopu Mjeseca kreativnih i kulturnih industrija, projekta koji obuhvaća niz događanja, u Grazu se danas u organizaciji Hrvatskog društva dizajnera otvara izložba dizajnerskih radova nagrađenih na bijenalnoj izložbi '1314'.

Hrvatska će pak potkraj svibnja ugostiti izložbu koja će predstaviti dosege austrijskog dizajna u Kući arhitekture ORIS.  Eberhard Schrempf, direktor Creative Industries Styrije, ovogodišnjega partnera projekta, ističe kako su kreativne industrije važni pokretači inovacija, rasta i zapošljavanja te su to dijelovi gospodarstva koji pokazuju najviše stope rasta.  "Kod nas je sektor kreativnih industrija porastao 24,4 posto između 2010. i 2012. godine, a njihov promet porastao je čak 15,5 posto te trenutačno dosežu 1,5 milijuna eura. U štajerskim kreativnim industrijama zaposleno je 14.200 ljudi, a broj zaposlenih u tom segmentu porastao je 7,7 posto između 2008. i 2010. godine, a između 2010. i 2012. godine 10 posto", pohvalio se Schrempf.

Usmjereni su na razmjenu i umrežavanje, a glavni cilj je jačanje kreativnih i gospodarskih odnosa, kroz koje će učiti jedni od drugih i izvući maksimum za lokalno gospodarstvo. "Odlučili smo na Mjesecu dizajna u Grazu pokazati radove nagrađene na prethodnoj, bijenalnoj izložbi '1314'. Riječ je o svojevrsnom presjeku tendencija, inicijativa, trendova i istupa koji su obilježili dvogodišnje razdoblje. Važno je umrežavati aktivnosti i međusobnu vidljivost s nama susjednim zemljama. Premda su nam uvjeti produkcije i diskurs o dizajnu drukčiji, vrijednosti su nam iste i sve se svodi na pitanje kako dizajn može učiniti naše živote boljima, a okruženje kvalitetnijim", objasnio nam je Marko Golub koji radi na izložbi u Grazu.

Creative Industries Styria nudi izložbenu platformu za sedam štajerskih sudionika koji će predstaviti svoj rad na izložbi dizajna u Zagrebu. "Ovo nam je prilika za aktivno razmjenjivanje informacija s našim hrvatskim partnerima te prijenos iskustava koja smo prikupili kao networking agencija za kreativne industrije u posljednjih devet godina. Time možemo pridonijeti daljnjem razvoju hrvatskih kreativnih industrija", smatra Schrempf.

Cijela je suradnja počela zbog toga jer je Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija (HKKKKI) prepoznao potencijal njihovih projekata koji povezuju gospodarstvo, kreativne i kulturne industrije te turizam. "Nakon ovog inicijalnog projekta slijedi niz aktivnosti koje dogovaramo s HGK, Udrugom gradova i Hamag Bicrom, kroz koje bismo razvili niz radionica, edukacija i prenošenja iskustava iz Austrije za naše poduzetnike, a sve u smislu povezivanja kreativnih i kulturnih industrija s gospodarstvom i gradovima", otkrila je Ivana Nikolić Popović, predsjednica HKKKKI.

Komentirajte prvi

New Report

Close