Aminess i Skoko podižu ljestvicu kroz ‘fine dining u trapericama’

Autor: Marija Crnjak , 17. listopad 2019. u 22:00
David Skoko, Moreno Coronica i Jorg Zupan udružili znanja/AMINESS

Wine&Gourmet Nights, događaj novigradskog hotelskoga brenda, nastavlja se i u sljedećoj godini.

Sljedećeg petka završava treći godišnji ciklus večera Aminess Wine&Gourmet Nights, fine dining eventa s poznatim istarskim chefom Davidom Skokom i gostima kuharima, jednog od projekata koji je transformirao ponudu hotelskog brenda Aminess, ali i gastronomsku scenu Novigrada i okolice.

Radi se o događaju koji se održava najčešće u a la carte restoranu Oliveto hotela Aminess Maestral, svakoga zadnjeg petka u mjesecu od travnja do listopada, a ono što ove večere izdvaja od drugih je otvorena kuhinja u kojoj gosti mogu zaviriti u lonce, raspitati se o receptima te se fotografirati s majstorima kuhinje. 

'Ne moraš paziti na vrstu vilice'
Ako se dobro organizirate, rođendansku svjećicu na torti donijet će vam glavom vaš omiljeni TV chef, kako smo se imali prilike uvjeriti na večeri krajem rujna, gdje je uz Davida Skoku kuhao mladi slovenski chef Jorg Zupan, koji je sa samo 32 godine već jedna od najvećih kuharskih faca u regiji. Za vinsku ponudu je bio zadužen istarski vinar Moreno Coronica, a za slastice Larissa Sossa. Iako se ne bi očekivalo za taj dio godine, u Olivetu je bilo popunjeno svih 80-tak mjesta.

Najviše je domaćih gostiju, ekipa redovito dolazi iz Zagreba, Istre, Slovenije, bilo je tu i gostiju Aminessovih novigradskih hotela. Atmosfera je ležerna, nema dress codea i uštogljenosti koju smo ranije povezivali s fine dining konceptom. Jorg nam kaže da je tome odzvonilo. "Vrijeme formalnog fine dininga je na neki način u odlasku, pa čak i onima koji si to mogu cjenovno pruštiti to nije fora. Fora je da si ti opušten, da ne paziš koju vilicu moraš uzeti i tko te gleda, a opet jedeš kvalitetnu hranu i piješ kvalitetno vino ili što god drugo", objašnjava Zupan, koji je već nekoliko puta kuhao za novigradske goste. 

Gastronomija u brzom vlaku
Jorg Zupan smatra da je gastronomija u Sloveniji i Hrvatskoj u brzom vlaku. "Sustižemo svjetske gastronomske destinacije jako brzo, i što se tiče kuhanja i što se tiče mentaliteta ljudi", smatra Zupan.

Inače, Aminessova večera košta 350 kuna po osobi za četiri slijeda i desert uz aperitiv i odabrana vina, a gosti je mogu kombinirati s različitim paketima s boravkom u hotelu, od wellnessa do manifestacije Wine&Walk, jedinstvene šetnje s vinskom čašom u ruci, uz degustacije lokalnih vina i istarskih zalogaja, čije je posljednje ovogodišnje izdanje bilo u potpunosti rasprodano. S vinskom čašom turu od desetak kilometara zadnjega rujanskog vikenda prošlo je 550 ljudi koji su se gostili u vinarijama Pervino, Moreno Ivančić, Stanciji Fava, Demark, Leonardo Palčić, Ghira i Novacco, te zalogaje Pelagius cateringa, restorana Navigare, Konobe Nino, restorana Half 8, taverne Sergio, restorana Kod Marice i pekare Ošo.

Najdraža gaža
David Skoko priznao nam je da mu je Aminess Wine&Gourmet Nights najdraže gostovanje u godini.  "Jako mi je drago da nam se javlja puno mladih kuhara iz različitih dijelova zemlje, koji žele doživjeti atmosferu koja je izuzetno dobra. Nas desetak ulazimo u  kuhinju rano ujutro i 'rokamo' cijeli dan da bi to navečer izgledalo ležerno i elegantno, ali radi se o zbilja ozbiljnom i zahtjevnom kuharskom angažmanu", kaže Skoko. 

U Novigradu su uz njega dosad kuhali i Janez Bratovš, Hrvoje Zirojević, Visoka škola gastronomije Aspira, Dragan Jovanović iz Gastro kluba Pule, Denis Srdoč iz Drage iz Lovrana koji ima jednu Michelinovu zvjezdicu, pa Marko Botić, chef restorana Half 8. Kroz projekt je prošlo i puno Aminessovih kuhara, što je podiglo kvalitetu u njihovim restoranima, a iz projekta je pod Skokinim vodstvom, proizašao program edukacije Aminess Gourmet Lab za djelatnike Aminessa. 

"U Labu se radi sve, od izrade pizze, sushija, tjestenina, iskoristivosti lokalnih namirnica, odležanih mesa, plave ribe…pružamo im osnovna znanja na kojima kasnije mogu rasti", zaključuje Skoko. Zbog sjajnog uspjeha, svi projekti idu dalje u sljedećoj godini. 

Komentirajte prvi

New Report

Close