Američki trgovci Noć vještica dočekat će kratkih rukava i bez milijarde dolara

Autor: Tatjana Tadić , 31. listopad 2013. u 19:30
Fotolia

Procjene da će se ove godine na Noć vještica potrošiti milijarda dolara manje za kostime i dekoracije zgrozila je trgovce u Americi. Naime, ta brojka najavljuje i mršaviju potrošnju za Božić.

Trgovci su razočarani anketama iz rujna koje su pokazale kako će u petak samo 158 milijuna Amerikanaca proslaviti Noć vještica, i na pripreme za nju potrošiti samo 75 dolara. Premda bi domaćim trgovcima zarada od 6,9 milijardi dolara zvučala kao bajka, njihovi američki kolege kukaju jer se Noć vještica smatrala praznikom “u usponu” i još prošle godine na njoj su zaradili 8 milijardi dolara.

Tematski tulum

Večer uoči Svih svetih, 31. listopada, pod nazivom Halloween slavi se u SAD-u, Kanadi, Irskoj, Australiji i Novom Zelandu, a već se godinama polako pojavljuje kao tematska zabava i kod nas.

Noć vještica predstavlja relativno jeftin a zabavan praznik usporedi li ga se s Božićem – kupuju se uglavnom kostimi i dekoracije te piće i hrana. Nema obveze darivanja, nema obveznog menija za večeru niti ugošćavanja obitelji – treba samo izrezbariti bundevui dobro se zabaviti.

Amerikanci će najviše potrošiti na kostime: u prosjeku 155 kuna, odnosno 4 kune manje nego prošle godine. Kupovati će i dekoracije u vrijednosti 100 kuna, a trećina njih će potrošiti i oko 20 kuna na čestitke. Na prigodne slatkiše preko 70 posto Amerikanaca potrošit će oko 110 kuna, a polovica njih kupit će i izrezbariti bundevu.

Čudan izbor maski

Pet milijuna Amerikanki maskirat će se u vještice, ali potpuno neočekivano drugi najpopularniji kostim je onaj Batmana. Tako će u Noći vještica u Americi biti 2,9 milijuna Batmana. Na trećem mjestu po popularnosti je maskiranje u vampire, potom pirate pa zombije. Čak 14 posto odraslih Amerikanaca maskirat će se u svoje kućne ljubimce, veliki je interes za kostimiranje u bundeve, hot dog ili mačke.

Djeca Noć vještica u Americi slave poput našeg fašnika, pa se kostimiraju u princeze, životinje i (opet) Batmane. 

Televizija

Za one koji ostaju kod kuće

Televizija se itekako priprema za Noć vještica: bezgraničan je popis serija koje imaju tematske epizode pripremljene za tu noć. I to ne samo one koje bi ih trebale imati prema svom sadržaju poput serija Buffy: ubojica vampira ili Šaptačica duhovima već i onih potpuno drugog žanra poput serija Hitna služba, Očajne kućanice, Frasier, Malcolm u sredini, Tračerice ili Kafić Uzdravlje. Osobito su popularne tematske epizode animiranih serija Simpsoni, South Park ali i dječjih Atomic Betty, Johnny Bravo i Winnie Pooh.

Puno zabave

Rast popularnosti

Od 2005. godine broj Amerikanaca koji slave Halloween (Noć vještica) porastao je za 51 posto. Smatra se da je tako atraktivan jer nudi puno zabave uz mala ulaganja – ne treba trošiti na poklone niti kompliciranu pripremu hranu, već se maštovito maskirati i zabaviti. Uz to, Noć vještica može biti jednako zabavan u obitelji ili kao tulum.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Nisam siguran, vidim da je Walmart pun kupaca koji traže kostime.

budale , ne znaju onu – ako kupuješ nepotrebne stvari uskoro ćeš prodavat potrebne

New Report

Close