Finale Gastrofeja – Agroturizam Jadruhi i OPG Skelin

Autor: Veljko Barbieri , 11. prosinac 2014. u 22:01
Restoran nudi tradicionalne istarske delicije/Dusko Marušić/PIXSELL

Predstavljamo posljednja dva finalista ovogodišnjeg natjecanja u sklopu kojeg se bira najbolje seosko gospodarstvo, a ime pobjednika saznat će se ovoga mjeseca.

Agroturizam Jadruhi – sve najbolje od zemlje Istre

Poznati i omiljeni agroturizam obitelji Šimonović nalazi se u zaseoku Jadruhi kraj Vižinade, u blizini turističkog, gastronomskog i kulturnog središta Poreča, ali i srednjovjekovnog Motovuna, podjednako slavnog po nasljeđu, starim legendama i vrsnim tartufima. U skladnom sklopu izvorne tradicionalne istarske arhitekture, u agroturizmu svim namjernicima i zaljubljenicima u hedonističku priču obitelj Šimonović, mama Begaeta-Beba, otac Marko i sin Dario, ona majstorica čarolija koje mogu nastati iz tijesta, tata vrsni proizvođač vina, a sin prokušani kuhar, nude gostima mnogostruke mogućnosti.

Poslovni ljudi dočekat će u Jadruhima priliku da nakon sastanaka, kušaju vrsne jelovnike i vina, a u apartmanima i restoranskoj sali udoban prostor za predah. Ovdje očekujte široku ponudu istarskih jela, pripremljenih prema starim receptima, proizvedenih u samom Agroturizmu Jadruhi. Među najomiljenijima su specijaliteti od suhog mesa i slumerije, na prvom mjestu istarski pršut odnjegovan u ovom agroturizmu. Domaće povrće, kruh, tjestenine, kao i mesne delicije poput jelovnika od istarskog boškarina, uz pomno izabranu vinsku kartu odišu mirisima i okusima, kojima se obitelj Šimonović ponosi, baš kao i svim svojim cijenjenim proizvodima.

Tradicionalna istarska jela se sljubljuju s tartufima bijelim i crnim, a njoki, pljukanci i fuži s umacima i šugovima od raznih vrta mesa, divljači i gljiva. Slavne istarske gradelade, miješaju se sa desertima i kolačima, a šetnje po imanju i posjet vinskom podrumu, samo su predigra opuštajućim gastro i eno svečanostima koje nijednog gurmana ili poslovnog čovjeka ne mogu ostaviti ravnodušnima. Jer Agroturizam Jadruhi odiše onim najboljim od zemlje Istre.

Recepti
Rižot od martinčica 

Na 1 dl maslinova ulja kratko propirjate 20 dag martinčica i 5 dag pršuta u kockicama, podlijevajući povrtnim temeljcem. Kada gljive puste vodu, a umak se zgusne, ubacite 60 dag kuhanih i procijeđenih pljukanaca, povežite sa 5 dag maslaca, posolite i popaprite po volji, te začinite s ribanim parmezanom.

Fetine od boškarina
Posolite i popaprite, pa začinite kaduljom 4 fetine (odreska) od istarskog boškarina od po 25 dag i pustite meso da odstoji tako začinjeno preko noći. Tada fetine na naglo prepecite sa obje strane, pa stavite sa strane. Na masnoći od pečenja uvenite po 5 dag mrkve i celera te 10 dag poriluka te 2 režnja češnjaka sve izrezano na tanke trake. Kad povrće uvene vratite fetine i pirjjte ih istiha podlijevajući bijelim vinom i povrtnim temeljcem. Kad meso omekša a povrće uvene, opet izvadite fetine, povrće i masnoću od pečenja kojoj ste dodali i 5 dag maslaca, protisnite u gusti umak koji potom prelijte po fetinama od boškarina. Služite sa prepečenom palentom skuhanom u aromatičnom bilju i keljom sa pancetom na padelu (na tavi).

U poljoprivrednom gospodarstvu Skelin budi se uspavani duh Dalmatinske Zagore

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Skelin smjestilo se na Miljevačkim ravnima u mjestu Drinovci, na samo tri kilometra od Nacionalnog Parka Krka te 25 kilometara od Šibenika. Po arhitektonskoj zamisli, gospodarstvo je kameni tradicionalni sklop u kojem se krije 60 suvremenih smještajnih jedinica, koje su raspodijeljene u tri luksuzno opremljene kuće koje šapću o svom graditeljskom nasljeđu. Osim uvjeta potrebnih za svaki poslovni sastanak ili team building, ovo obiteljsko gospodarstvo nudi i dva bazena, raznolike sportske sadržaje te vrstan restoran u kojem iznose izvorna dalmatinska i jela Dalmatinske Zagore, s gastronomskim prethodnicima, predjelima iz vlastite pršutane, posebno visoko ocjenjivani obiteljski pršut.

Sve je to popraćeno i vrhunskim vinima, pretežito od izvornih zagorskih sorti poput Starca, Garca, Debita i Vrisa koja svojom aromom pričaju priče o ovom mističnom dalmatinskom kraju, sva odnjegovana u obiteljskoj vinariji Skelin. Dakle pršut, sir i panceta zagolicati će vaše nepce, a vina nadražiti osjetila svojim bukeom sljubljena sa svim iznenađenjima koje vam nudi ovo poljoprivredno gospodarstvo. Posjetiteljima pustolovnog i istraživačkog  duha domaćini nude vožnju quad vozilima, paintball terene te organizirane izlete u turistička središta Dalmacije te Bosne i Hercegovine.

Ovdje ne možete napraviti ni koraka, a da Vas ne zapahne spoj tradicije, komfora i moderne gradnje te luksuza, kojeg u stopu slijede izvorni gastronomski i enološki brandovi koje njeguju i ponosno nude na ovom obiteljskom gospodarstvu. Sve te objedinjene silnice pružaju jedinstven doživljaj u malom  jedne jedinstvene regije koja se, zahvaljujući poduzetnom duhu poput onog obitelji Skelin, polako ali uspješno budi iz uspavane dokolice i sve snažnije isijava na turističkoj i ugostiteljskoj karti Dalmacije i Hrvatske. 

Recepti
Punjeni teleći odrezak Skelin

Četiri teleća odreska od oko 20 dag istucite batom za meso pa raširite i na jednu stranu položite po 1 plošku od 2 dag pršuta "Skelin", polusuhog ovčjeg ili kozjeg sira, i jednu sjeckanu suhu smokvu. Preklopite tada odreske i učvrstite čačkalicom. Prepecite ih lagano sa obje strane na 1 dl maslinova ulja, pa onda dodajte 1 žlicu sjeckanih suhih smokava, 2 grančice ružmarina te dalje pirjajte podijevajući sa 1 dl Debita dok se umak ne ugusti. Služite sa pireom od krumpira, graška i celera.

Drinovački pivac na divljač
Jednog pivca ili kokota od oko 1, 60 kg isijecite na komade pa sve položite na posteljicu od 2 sjeckane kapule malo ugašene na 1 dl maslinova ulja. Kad perad pusti masnoću i vodu, ubacite 2 grančice ružmarina, 1 list lovora, dodajte 1 dl mljevenog svježeg pomidora ili paradajza pa nastavite iz tiha pirjati podlijevajući crnim vinom "Starac". Kad se sve prožme posolite i popaprite, a kad meso postane meko, a umak ugusti, služite sa domaćom purom.

U žiriju su i predstavnici Privredne banke Zagreb 

Stručni žiri ovogodišnjeg gastro nadmetanja čine Veljko Barbieri te predstavnici partnera projekta – Privredne banke Zagreb. U ime PBZ-a seosko domaćinstvo Skelin u Drinovcima posjetili su Sonja Steiner Penava, Damir Milinković i Petar Koštić, a gostovao je i Saša Paparella iz Poslovnog dnevnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close