Adrenalinski užitak zabavnih parkova

Autor: Ozren Podnar , 05. veljača 2009. u 22:00

Tematski parkovi pružaju cijele izdvojene svjetove veselja i pustolovina koji često nedostaju u svakodnevnom životu

Zabavni parkovi nisu namijenjeni samo maloj djeci jer i odraslima je teško suspregnuti osmijeh prije nego što se otisnu na vrtoglavu jurnjavu “roller coasterom” ili na plovidbu brzacima kroz zemlju pirata. Štoviše, današnji zabavni parkovi nisu samo “roller coasteri” jer mnogi su dodali široku paletu sadržaja, uključujući akrobatske točke, revije na ledu, ekshibicije sa životinjama i kazališne predstave. Danas postoji veća raznovrsnost među parkovima nego ikad prije. Uvijek možete računati na Disneyeve junake, od Kalifornije preko Pariza do Hong Konga, no i nacionalni parkovi izvan Disneyeve franšize jamče nezaboravan i originalan užitak. Čemu prelaziti veliku baru, kad europski tematski parkovi nude sve što i američki? Gardaland, Tivoli, Europa-Park, PortAventura i nezaobilazni Disneyland Resort naš je odabir pet parkova iz kontinentalne Europe, koji jamče najintenzivnija iskustva.

Gardaland (Italija)
Blizu obale jezera Garda, u gradiću Castelnuovo di Garda na sjeveru Italije, nalazi se najveći talijanski i treći najposjećeniji zabavni park u Europi. Od listopada 2006. nalazi se u vlasništvu britanske tvrtke Merlin Entertainments. Kontinuirano se širi od otvorenja 1975. te je 1984. prvi put zabilježio milijun posjetitelja. Do 2007. brojka je narasla do 3,6 milijuna, a s obzirom na daljnju ekspanziju, očekuje se dosezanje granice od četiri milijuna. Prostire se na 600.000 m2 i sadrži 56 vožnji, od čega šest “roller coastera”, od kojih zastaje dah. Najstrašniji je Blue Tornado (Plavi tornado), viseći čelični “coaster” smješten blizu ulaza u park tako da je uočljiv izvana. Otvoren 1998., uzdiže se do visine od 33 metra, a dužina tračnica je 765 metara. Vožnja traje 1,42 minute i doseže brzinu od 80 km/h, no zaustavlja se naglim kočenjem. U nekim trenucima putniku se čini da će se zabiti u tlo, no čelična konstrukcija i pojas sprečavaju bilo kakvu nezgodu. Flying Island (Leteći otok) pokretni je svemirski brod koji na visini drži hidraulična ruka, a s kojega se pruža krasan pogled na park, jezero i snijegom prekrivene Alpe. Fuga da Atlantide (Bijeg s Atlantide) klasična je plovidba, kakva je prisutna u većini europskih parkova. Jedna od novijih atrakcija je Sequoia Adventure (Pustolovina na sekvoji) koja umjesto brzine nudi iluziju jedva izbjegnutih sudara i polagane dionice naglavačke. Druge vožnje više vuku na Disneya. Corsari (Pirati) su stilizirani u počast Pirata s Kariba. Osim vožnji nalazimo i predstave s delfinima, kineskim akrobatima, borbe vitezova i klizačku točku utemeljenu na Andersenovoj bajci “Mala princeza”.

Tivoli (Kopenhagen)
Tivoli je najstariji zabavni park koji je preživio do današnjeg dana u izvornom obliku. Navodno je Walt Disney došao na zamisao da podigne Disneyland kad je posjetio Tivoli. Otvoren je 15. kolovoza 1843. na inicijativu osnivača Georga Carstensena, koji je uvjerio kralja Kristijana VIII. da mu iznajmi prostor od 61.000 m2 nedaleko od luke Vesterport. Carstensen je kralju objasnio da “narod koji se zabavlja ne misli na politiku” i doista, Tivoli je smjesta postao hit za tadašnje pučanstvo od 120.000 stanovnika. Danas privlači četiri milijuna gostiju godišnje, s kojim je rezultatom najprivlačnija turistička destinacija u Danskoj. To je bogat i raznolik park naglašenog obiteljskog ugođaja, koji obuhvaća brojne tehnološke naprave, uključujući “roller coastere” i vlakove, ali i koncerte, izložbe i kazališne predstave. Njegove atrakcije omogućuju posjetiteljima da se upoznaju s nordijskom mitologijom (Valhalla Borgen – Dvorac Valhalle), pričama Hansa Christiana Andersena i panoramom Kopenhagena. Najpoznatija je atrakcija Tivolija njegov drveni “roller coaster” Rutsjebanen, sagrađen 1914. u Malmöu i smješten pokraj koncertne dvorane. Najviši svjetski vrtuljak, 80 metara visoki Himmelskibet, stavljen je u pogon 2006. godine. Ne propustite posjetiti Tivoli noću, kad bliješti osvijetljen sa 110.000 žarulja obješenih uzduž i poprijeko parka.

Disneyland Resort (Pariz)
Prvo zvan EuroDisney i potom Disneyland Paris, Disneyland Resort Paris je zabavan i rekreacijski park u istočnom pariškom predgrađu Marne-la-Vallee, 32 km od središta Pariza. Otvoren 12. travnja 1992., bio je tek drugi Disneyev park izvan Sjedinjenih Država, nakon Tokyo Disney Resorta. Sa 15,3 milijuna posjetitelja u prošloj godini među vodećim je turističkim odredištima kontinenta. Nalazi se u vlasništvu francuske tvrtke Euro Disney, čijih 39,78% dionica drži The Walt Disney Company, 10% saudijski princ Al-Ualid, a 50,22% ostali dioničari. Pariški Disneyland podijeljen je na četiri “zemlje”: Adventureland s okusom Kariba, Frontierland koji dočarava Divlji zapad, Fantasyland s ugođajem i scenama iz filmova poput Pinokija i Snjeguljice te futuristički Discoveryland. Space Mountain (Svemirska planina) u Discoverylandu temeljito je obnovljena 2005. te je ponovno zadobila šarm koji ju je učinio najprivlačnijom vožnjom u parku. Od dodatnih sadržaja klince može oduševiti Nogometna škola Manchester Uniteda po cijeni od 20 eura za 2,5 sata. Budući da temeljit posjet pariškom Disneylandu zahtijeva dobra dva dana, vlasnici su se pobrinuli i za smještaj gostiju: sedam hotela u sklopu parka ima 5800 soba, a cijene variraju od 480 eura u hotelu Cheyenne do 1400 eura u hotelu New York za dva noćenja četveročlane obitelji.

Europa-Park (Njemačka)
Netipično smješten u malome mjestu Rustu, Europa-Park je zapravo u srcu Europe, nedaleko od njemačko-francusko-švicarske tromeđe. S više od četiri milijuna posjetitelja u 2007. zauzima drugo mjesto na svjetskoj ljestvici najposjećenijih parkova. Inauguriran 1975., Europa-Park je detaljno osmišljen, arhitektonski kvalitetno izveden i disciplinirano održavan u njemačkom stilu. Parkom upravlja stara njemačka obitelj Mack, koja od 1921. izrađuje “roller coastere”. Naziv odražava koncepciju parka, podijeljenog u 14 područja, koja većinom nose imena europskih zemalja i regija. Maskota parka je sivi miš Euromaus, a najdraži mu je prijatelj slon Eurofant. Park sadrži više od sto vožnji, uključujući devet “roller coastera”, od kojih je najstariji Alpenxpress Mine Train, čiji vagoni jure kroz rudnik dijamanata ukrašen vatrom i dimom. Najveći je Silver Star, s visinom od 72 metra i maksimalnom brzinom od 132 km/h. Najnoviji je Pegasus, obiteljski “coaster” otvoren 2006., a za ovu se godinu najavljuje i puštanje u promet desetog “coastera”, Blue Firea. Osim vožnji i atrakcija Europa-Park je i značajno odmaralište koje uključuje tri hotela sa četiri zvjezdice – Colisseo, koji oživljava rimski Koloseum, Castillo Alcazar u stilu španjolskog zamka i El Andaluz nalik seoskom imanju. Na raspolaganju je i jednostavniji, cijenom pristupačniji hostel Circus Rolando te Tipi Village – naselje sa šatorima u indijanskom stilu, ali s drvenim podovima i grijanjem.




PortAventura Park (Costa Dorada, Španjolska)
Katalonski ponos, PortAventura je otvorena 1995. na Costa Doradi, 70 km zapadno od Barcelone, a 13 godina nakon inauguracije izrastao je u moćno odmaralište sa tri hotela i vodenim parkom Caribe Aquatic. Park je prometno dobro povezan pa već na pola sata vožnje ima dva aerodroma te izravne željezničke veze s Barcelonom i Salouom. Vlasnik i operater parka je katalonska bankarska grupacija Caixa, koja je 2004. kupila većinu dionica od NBC Universala, matične kompanije Universal Studiosa. Umjesto na specijalne efekte PortAventura naglasak stavlja na atmosferu. Obilazak njezinih pet zona vodi vas na put od tipičnog sredozemnog sela preko Kineskog zida, pacifičke prašume i Divljeg zapada do Meksika iz vremena Maja. Sredozemna zona, Mediterrania, uključuje Furius Baco, prije 15 mjeseci otvoren “roller coaster”, koji je s vrtoglavom brzinom od 135 km/h najbrži u Europi. Kineska zona, China, dom je najvećeg “coastera” u parku, Dragon Khana. S osam dionica koje putnici prolaze naglavačke ovo je jedan od najuzbudljivih europskih “coastera”. Na putu oko svijeta goste prate predstave i izvođači karakteristični za područje koje pojedina zona simbolizira, od tahićanskih plesača, kineskih mađioničara i kauboja, koji prave salta skačući s krova “saloona”. Svake večeri u ponoć PortAventura je scenarij senzacionalnog vatrometa, za koji se posjetitelji kunu da je među najljepšima na svijetu.

Agencijska ponuda

Kako do tematskih parkova
Dva u nas najpopularnija europska zabavna parka, Gardaland i Disneyland, dobro su pokrivena putovanjima u organizaciji različitih agencija. Zagrebačka agencija Jammark (www.jammark.hr) nudi putovanja u čak tridesetak zabavnih parkova, među kojima su i Gardaland, Disneyland Paris, Parc Asterix i Europa-Park. Tina tours (www.tina-tours.hr) ima u ponudi dvodnevni izlet u okolicu Verone od lipnja do listopada. Izlet prvog dana predviđa posjet Parco Natura Vivi i pratećem safari parku i zoološkom vrtu, a drugog dana Gardalandu. Aranžman stoji 590 kn po osobi, ali ulaznice za Parco i Gardaland plaćaju se posebno.

Petodnevni izleti
Fenix D. Tours (www.fenix-d-tours.com) organizira jednodnevne i dvodnevne izlete u Gardaland od 28. ožujka, a Elisa Tours (www.elisa.hr) isključivo dvodnevne izlete od 4. travnja do 27. lipnja po 765 kn. Kod obje agencije polasci su također iz Zagreba. Kompas (www.kompas.hr) priprema trodnevne i petodnevne izlete autobusom u Gardaland s polascima iz Splita. Trodnevne ture kreću 16. travnja po cijeni od 1250 kn, dok su petodnevne ture na rasporedu od sredine lipnja do kraja kolovoza po neznatno višoj cijeni od 1390 kn. Obožavatelji Gardalanda iz sjeverozapadne Hrvatske imaju na raspolaganju dvodnevne izlete preko Varaždintoursa (www.varazdintours.com) po 595 kn po osobi.

Deset parkova u Europi i Americi

Efteling (Tilburg, Nizozemska)
Najčarobniji europski park, koji vas od prvog koraka uvlači u bajkovitu šumu punu vilenjaka, zmajeva i vitezova. Koračajući šumskom stazom u stilu Ivice i Marice, nailazit ćete na scene iz Crvenkapice, Uspavane ljepotice, Matovilke i mnogih drugih.

Parc Asterix (Pariz)
Za obožavatelje junaka iz stripa Asteriksa i Obeliksa ovo je sveto mjesto. Smješten 35 km sjeverno od središta Pariza i 32 km od Disneyland Resorta nudi zadovoljstva iz francuske “tvornice snova”.

Blackpool Pleasure Beach (Blackpool, UK)
Najpopularniji britanski tematski park utemeljen je 1896., a neke od njegovih atrakcija još su u pogonu.

Thorpe Park (Surrey, UK)
Ove godine slavi 30-godišnjicu, a u proteklih devet godina svake je sezone otvarao po jedan novi “roller coaster”. Najluđe iskustvo pruža Nemesis Inferno, jedan od najdramatičnijih i najintenzivnijih “coastera” na svijetu.

Legoland (Billund, Danska)
Carstvo kockica rasprostire se na tematske parke na četiri lokacije – Billund u Danskoj, Windsor u Engleskoj, Günzburg u Njemačkoj i Carlsbad u SAD-u. Najveći i najstariji je park u domovini Lega, Danskoj, a sastoji se od osam svjetova. Posjećuje ga 1,7 milijuna ljudi godišnje.

Walt Disney World (Florida)
Najveći i najposjećeniji rekreacijski centar na svijetu rasprostire se na 110 km2 i obuhvaća četiri tematska parka, dva vodena parka, 23 tematska hotela i nebrojene lokacije za sport, zabavu i kupnju.

Disneyland Resort (Kalifornija)
Dva Disneyeva tematska parka – Disneyland Park i Disney’s California Adventure Park, u kompletu s tri hotela, restoranima vodeća su turistička destinacija na američkoj zapadnoj obali.

Seaworld Orlando (Florida)
Za djecu koja vole more, tu je Dolphin Cove (Dupinova špilja), koraljni greben pokraj kojeg žive bottlenose dupini. U susjedstvu su i beluga kitovi, polarni medvjedi.

Universal Studios (Los Angeles)
Idealno mjesto za filmske sladokusce. Jedini park u kojemu možete doživjeti iskustvo življenja u holivudskom “blockbusteru”.

Komentirajte prvi

New Report

Close