Otkrili što im najviše pomaže protiv umora, ali i da ostanu produktivni kroz cijeli dan

Autor: PD i VL native tim , 27. studeni 2019. u 08:45
FOTO: Marin Tironi/ Pixsell

U prosjeku, zbog stresa, gube tri noći sna tjedno, odnosno 138 noći godišnje.

Iako su multijezični, brzo uče, odlično se snalaze s tehnologijom, vole raditi u timovima i žele karijeru, trećina milenijalaca smatra da im je život stresniji od prosjeka, a više ih od polovice misli da je život stresniji nego ikad prije, pokazala je provedena studija One Poll-a na 2000 američkih milenijalaca.

Onima u dobi od 22 do 37 godina, svakodnevnu napetost izazivaju mnogobrojni mali stresori poput prazne baterije pametnog telefona, sporog wi-fi-ja, zaboravljenog punjača telefona, gužve u prometu ili dugog čekanja na sastanak. U prosjeku, zbog stresa, gube tri noći sna tjedno, odnosno 138 noći godišnje. I u radnom okruženju razina stresa milenijalaca je natprosječno visoka, no unatoč tomu, većina njih osjeća se dobro na radnom mjestu.

Milenijalci u Hrvatskoj imaju iste izazove. Kako se nose sa svakodnevnim poslovnim izazovima i stresom, otkrili su nam asistentica u marketingu Marina Kolesarić, novinarka Maja Krištafor i voditelj prodaje Nikola Vrabec.

1. Kako izgleda jedan vaš radni dan?

MARINA:  Budući da se bavim marketingom u konzultantskoj koja ima širok spektar poslovanja, moj radni dan nikad nije isti. Jutro obično započinjem uz kavu, čitanje mailova i pregledavanje svega što sam unaprijed isplanirala za taj dan. Zatim slijede sastanci s jednim ili više timova na kojima predlažem sadržaj objava i dogovaranje daljnjih marketinških koraka. Nakon toga prelazim na kreativni dio – izradu kampanje, vizuala, sadržaja objava i svih popratnih materijala. Preostalo vrijeme koristim za aktivnosti usmjerene na naš web, digitalni marketing, analitike, koordinaciju i pomoć u izradi članaka i blogova te rad na internim projektima unutar tvrtke. Dakle, vrlo dinamično i napeto.

NIKOLA: Moj tipičan radni dan započinje buđenjem u 7 sati, nakon čega obavezno popijem jutarnju kavu. Nakon toga odlazim na posao gdje, naravno, popijem drugu jutarnju kavu. Kako radim u agenciji za istraživanje tržišta, na poslu dosta vremena kontaktiram s klijentima, a zatim ugovaram sastanake i često odlazim na više sastanaka u danu. Često je vrlo, vrlo dinamično, čak i u uredu.

MAJA: Moj radni dan započinje u 5.30 sati. Prolazim svoje obveze taj dan i spremam se za posao. Na posao krećem oko 6 ujutro gradskim prijevozom, sa slušalicama na ušima slušajući neki podcast. Kako radim u užurbanoj redakciji, čim sjednem za laptop moj posao ne staje. Zvanje ljudi na telefon, traženje informacija, dovikivanje preko pola redakcije.. Aposlutni adrenalin. Nerijetko se dogodi vijest zbog koje izlazim na teren. Dan u redakciji mi završava oko 15 sati kad odlazim na fakultet. Ponovno putujem gradskim prijevozom, a za to vrijeme rješavam sve private mailove i obavljam pozive. Predavanja traju do 21 sat, a zatim se uputim kući i kuham ručak za sljedećih nekoliko dana, s obzirom da sam vegetarijanka te mi mnogo pomaže kuhati si sama. Dan završavam oko 1 iza ponoći rješavanjem zaostalih mailova od tog dana. Uz ovakav užurbani tempo, priprema je pola posla.

2. Koliko ubrzani radni ritam utječe na vaše zdravlje?

MARINA: Ponekad se osjećam jako umorno i iscrpljeno, posebice krajem tjedna, zbog čega se teže fokusiram na zadatke.

NIKOLA: Trenutno je prilično opušteno na radnom mjestu. Međutim, na studiju sam često bio pod velikim stresom i zbog silnih obaveza sam često bio bezvoljan i umoran što je prilično utjecalo na moje cjelokupno funkcioniranje.

MAJA: Nerijetko imam glavobolje koje su posljedica manjka sna. Iako se moje tijelo odavno naviknulo na ovakav način života, ipak mi glava nekad sugerira da bi voljela dobiti koji sat više. Protiv umora mi pomaže kofein, a nedavno sam otkrila Coca-Cola Plus Coffee koji mi pomaže da ostanem produktivna kroz cijeli dan.

3. Imate li neke brze metode koje koristite protiv umora, za lakše obavljanje zadataka, posebice u drugom dijelu dana?

MARINA: Naš ured nalazi se u samom središtu Zagreba, i zato osvježenje od radnih obaveza pronalazim u izlasku na zrak i kratkim šetnjama po centru. Ipak, kao poznatom kavopiji, na odmet nisu ni dostatne količine kave i vode kojih, na svu sreću, u uredu imamo u izobilju. Nerijetko pijem i do 4 kave dnevno, stoga bih mogla reći da kofein igra veliku ulogu u mojoj borbi protiv umora.

NIKOLA: Brze metode protiv umora su kave. Najčešće popijem između 3 i 4 kave dnevno što je poprilična količina, međutim navika je učinila svoje.

MAJA: Brze metode koje koristim protiv umora su puno hladne vode koju pijem te ne jedem puno ugljikohidrata kako me ne bi uspavali. Međutim svakako, tu je jutarnji crni čaj koji me razbudi, a popodne ako je ritam baš brz, podlegnem i crnoj kavi ili kavi sa sojinim mlijekom. Na taj način čak i u drugom dijelu dana mogu ostati jednako produktivna kao što sam i u 7 ujutro.

4. Kako se relaksirate u slobodno vrijeme, ako ga uopće imate?

MARINA: U slobodno vrijeme prakticiram jogu, bavim se pjevanjem, učim strane jezike, volim pročitati dobro štivo i pogledati zanimljiv dokumentarac ili film. Osim toga, uživam u istraživanju novih mjesta i kultura i zato, ako uhvatim više vremena, svoju žeđ za avanturama utažim putovanjem u nepoznato.

NIKOLA: Slobodno vrijeme najčešće provodim s djevojkom i prijateljima, to mi je najfunkcionalnija i najpotrebnija relaksacija. Ponekad se, kada imam dovoljno motivacije, bavim fizičkom aktivnošću.

MAJA: Moje slobodno vrijeme je vikednom. Tad usporim ritam i uzmem vremena kako bih meditirala, radila jogu i rezimirala cijeli tjedan. Odlazim na druženje s prijateljima, na kavu ili na šetnju u prirodu, pogledam nekoliko epizoda serije na Netflixu, a ponekad naručim i vege dostavu. Uzmem vikend kako bih napunila baterije. Poneki vikend provedem i kod kuće na moru sa svojom obitelji, gdje bicikliram ili se prošetam s roditeljima, a nedjelju navečer vraćam se u Zagreb. Uvijek dok putujem čitam knjigu ili slušam podcast.

*Sadržaj omogućila Coca-Cola Adria

(_gdeaq = window._gdeaq || []).push([‘nc’, ‘false’]);

(_gdeaq = window._gdeaq || []).push([‘cmp’, false]);

(_gdeaq = window._gdeaq || []).push([‘hit’, ‘gdehr’, ‘NR1cwTC1nZGpv03EDGXsgVRjPBGyQX.YPBsJcA.tXTj.t7’, ‘rgnrekookh’, ‘bezmrtbjldzgjhbitmhtqfxsnols’],
[‘viewable’, ‘gdehr’, ‘NR1cwTC1nZGpv03EDGXsgVRjPBGyQX.YPBsJcA.tXTj.t7’, ‘oheiixhtfc’, ‘_gde_isndwl_oheiixhtfc’]);

New Report

Close