7 razloga zbog kojih je Švicarska najsnažnija zemlja na svijetu

Autor: Poslovni.hr , 12. prosinac 2012. u 13:30
Thinkstock

Švicarska se tijekom svoje povijesti držala prilično distancirano od zbivanja koja su se dešavala u svijetu.

Švicarska je vrlo stabilna i ekonomski snažna zemlja, a uspješno je izbjegla gospodarske probleme, poput visoke nezaposlenosti i prekomjernih dugova, s kojima se muči velik dio  europskih zemalja. Svjetski ekonomski forum upravo je iz tih razloga Švicarsku proglasio najkonkurentnijom zemljom na svijetu.

No to nisi jedini razlozi zbog kojih je Švicarska ostale zemlje ostavila daleko iza sebe. Kako Business Insider navodi, postoje određeni razlozi zbog kojih ta mala europska zemlja postiže takav uspjeh. Prema biltenu švicarske banke Credit Suisse, koji se bavi upravo tom temom, mogu se izvući neki od razloga koji pojašnjavaju uspjeh zemlje. 'Globalne poslovne lokacije, nivo građanskih sloboda, dobivene Nobelove nagrade za razna postignuća, kvaliteta samih znanstvenika, poduzetnika, umjetnika i autora neki su od faktora u kojima Švicarska zauzima čelne pozicije, ne samo u Europi, već i na cijelom svijetu'.

Gerd Habermann, njemački ekonomist, iznio je svojih sedam razloga zbog je Švicarska toliko snažna, a uvjeren je kako se ta 'shema' vrlo lako može primijeniti i na poslovanje tvrtki.

1. Malo je dobro
Svaka razina  vlasti, bez obzira da li se radilo o vladi ili menadžmentu, dok raste postaje sve skuplja i neefikasnija. Iz tog razloga upravo najviše razine vlasti  stvaraju i najveće troškove. Kako je Švicarska mala zemlja, na svakoj razini može djelovati kao 'mala i okretna' organizacija.

2. Sve su razine jednako odgovorne
Švicarska, za razliku od većine europskih zemalja, nema masivnu birokraciju, a glasači imaju ogromnu snagu. To znači i mogućnost glasovanja o javnoj potrošnji, ali i ostalim pitanjima od javnog interesa. Osim toga, vlada je jednako odgovorna na svim razinama vlasti.

3. Decentralizacija
Savezna vlada u Švicarskoj ima samo manji dio moći nad prikupljenim poreznim prihodima. Poznato je da se Švicarska dijeli na kantone koji imaju ovlasti za oporezivanje. Svaki dio zemlje nastoji biti što bolji i atraktivniji kako bi privukao poslovne ljude i stanovništvo.

4. Većina se odluka donosi na lokalnoj razini
S obzirom na to da je zemlja decentralizirana, postoji tendencija donošenja odluka na lokalnoj razini kako bi se što efikasnije ispunile potrebe svakog pojedinog prostora.

5. Ne postoje političke karijere
U Švicarskoj nema političkih karijera. Pojedini građani vode zemlju određeno vrijeme, ali osm toga, rade i svoj posao, koje je neovisan o njihovoj političkoj ulozi. Tako se izbjegavaju problemi koji se inače javljaju u politici poput podmićivanja i ostvarivanja nečijih interesa. Lekcija koju mogu izvući poslovne organizacije je da menadžment može postati problematičan ukoliko je razina centralizacije previsoka, a stagnacija postaje prirodno stanje.

6. Financijsko i intelektualno utočište
Švicarska se tijekom svoje povijesti držala prilično distancirano od zbivanja koja su se dešavala u svijetu. Zemlja je tijekom ratova i ostalih previranja uglavnom zauzimala neutralan stav i upravo je iz tog razloga privukla veliku količinu financijskog i intelektualnog kapitala. Svaka država, ali i organizacija, može izgubiti puno toga ukoliko ispred praktičnosti stavlja neku vlastitu ideologiju.

7. Srednja klasa je ključna
Švicarska kultura nije posebno definirana određenom nacionalnošću, jezikom ili religijom. Ono što definira kulturu Švicaraca su umjerenost, općeniti stavovi i razmatranja, osobito u poslovnom pogledu i realnost u svakom pogledu, navodi Habermann.

Komentirajte prvi

New Report

Close