6 vrsta obuće u kojoj ne biste smjeli voziti

Autor: Poslovni.hr , 05. rujan 2019. u 15:05
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Razne stvari ne bismo smjeli raditi dok vozimo.

Ne smijemo telefonirati, jesti, šminkati se… Ali, često zaboravljamo da za sigurnu vožnju trebamo odabrati i prikladnu obuću, prenose 24 sata portal Reader's Digest.

Kako bi smanjili šansu za brojne prometne nezgode, vozači trebaju pripaziti i na to kakvu obuću biraju za vožnju. Za sigurnu vožnju trebaju odabrati i prikladnu obuću, rekla je Laura Adams, analitičarka za sigurnost i obrazovanje na Driver’sEd.com.

Zato je važno znati koja obuća nije sigurna za vožnju. Ovo je obuća koju bi trebali izbjegavati za vožnju.

1. Sandale/japanke

Japanke su najopasnija obuća za vožnju. "Opasnost kod ovakve vrste obuće je da donji dio lako može zapeti ispod papučice ili može skliznuti sa stopala. A, to može biti jako opasno i nesigurno ako trebate stisnuti kočnicu ili gas kada vam se to dogodi," objašnjava Ronit Tehrani, jedan od vlasnika autoškole u Pennsylvaniji.

2. Kućne papuče

Kada trebate samo otići do najbliže trgovine, vjerojatno odlučite ostati u kućnim papučama, ali nemojte to raditi. Kućne papuče su jednako opasne kao i sandale jer nemaju zatvoreni gležanj i u bilo kojem trenutku mogu lako skliznuti sa stopala.

3. Cipele s platformom

"Ravne cipele su sigurnije jer je stopalo bliže papučicama pa možete bolje stisnuti pedale i odrediti količinu pritiska. Ali, ako vozite s cipelama s debelom potplatom ili s platformama možete slučajno promašiti papučicu, stisnuti dvije odjednom ili stisnuti prejako ili preslabo," rekao je Adams.

4. Štikle

S obzirom da u njima nije lako ni hodati, onda ne bi trebalo biti čudno da one nisu idealne za vožnju. "Da biste imali kontrolu nad papučicama, vaša peta treba biti cijela na podu," kaže Adams.

Kada nosite štikle, peta ima samo mali doticaj s dnom. One imaju i drugih nedostataka kao stavljanje stopala u neudoban i neprirodan položaj od onog na kojeg ste navikli.

"Osim toga, ako nosite štikle na špic, oblik i prednja strana takvih štikli otežavaju primjenu potrebne količine pritiska," rekao je Tehrani.

5. Nove cipele

Ovo može biti malo čudno, ali da bi izbjegli neugodna iznenađenja tijekom vožnje, morate znati kako se osjećate u obući koju nosite za vrijeme vožnje. "Tek kupljene cipele mogu biti jako neudobne ili mogu imati skliski potplat, a posljednja stvar koju želite je da vam cipela klizne s papučice," upozorio je Adams.

6. Bez cipela

Vjerojatno znate da vožnja bez obuće nije najsigurnija. Ako ste navikli voziti s cipelama, vožnja bez njih može biti jako strana, a to nije ono što želite osjetiti za vrijeme vožnje.

"Ako vozite bez obuće puno teže vam je stisnuti papučicu nego kada vozite s cipelama. Bosonoga vožnja mogla bi utjecati na vrijeme kočenja i tako vas izložiti riziku," rekao je Adams.

No Tehrani priznaje da je bosonoga vožnja bolja opcija od vožnje u navedenoj ili jako neudobnoj obući, jer omogućuje bolju kontrolu nad papučicama. Međutim, bolje ju je izbjegavati.

Kakvu obuću nositi?

Postoji nekoliko stvari na koje treba paziti. Stopalo treba biti zatvoreno, a peta treba biti cijelom površinom na podu. Puno je sigurnija ravna obuća i cipele s tanjim đonom. Dobra opcija su tenisice (udobne), balerinke ili mokasinke. Neke su cipele i posebno dizajnirane za vožnju.

Adams i Tehrani savjetuju da u svom automobilu uvijek imate par udobnih cipela, koje su prilagođene za vožnju i da prije vožnje obavezno promijenite obuću. Obuću koju ste skinuli stavite na stražnje sjedalo ili u prtljažnik. Nikako ih ne ostavljajte pod vlastitim sjedištem jer će vam smetati za vrijeme vožnje, prenose 24 Sata.

Komentirajte prvi

New Report

Close