GALERIJA: 5 hrvatskih specijaliteta koje obožavaju i stranci

Autor: Poslovni.hr , 16. listopad 2014. u 12:05
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Gotovo da nema stranca koji nakon obilaska “lijepe naše” nije ostao oduševljen nekim od naših specijaliteta.

Osim turizma, autohtona gastronomska ponuda nešto je čime se Hrvatska uvijek može "pohvaliti" pred svijetom.

Gotovo da nema stranca koji nakon obilaska "lijepe naše" nije ostao oduševljen nekim od naših specijaliteta, a ovo su nekih najpoznatijih, gotovo neizbježnih za svakog gurmana:

1. Dalmatinski pršut
Gastronomski specijalitet nastao sušenjem na dimu i buri mesa stražnjih (ponekad i prednjih) nogu svinje. Zbog svog specifičnog okusa smatra se jednim od najoriginalnijih proizvoda hrvatske kuhinje. Godišnje hrvatsko tržište konzumira 600 tisuća pršuta od čega svi lokalni pršutari proizvedu tek oko 250 tisuća. (Wikipedia)

 


Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

2. Slavonski kulen
Hrvatski originalni suhomesnati proizvod nastao sušenjem na dimu svinjskog crijeva koje je nadjeveno smjesom začina i fino isjeckanog odabranog mesa svinje posebno uzgojene za izradu slavonskog kulena. Gastronomske vrijednosti kulena prepoznala je i Svjetska banka, koja vidi mogućnost izvoza te delicije u zemlje EU. (Wikipedia)

 


Foto: Tomislav Miletić / Pixsell

3. Zagorski štrukli
Tradicionalno hrvatsko jelo koje je dio kuhinje u većini kućanstava diljem Hrvatskog zagorja i Zagreba. Priprema tradicijskog jela zagorski domaći štrukli podrazumijeva posebno umijeće gotovo svake domaćice s područja Hrvatskog zagorja koje se nalazi u Krapinsko-zagorskoj županiji, te uz neke razlike i s područja čitave središnje Hrvatske. (Wikipedia)

 


Foto: Matija Topolovec / Pixsell

4. Paški sir
Paški sir je najcjenjeniji hrvatski sir geografskog podrijetla proizveden od mlijeka Paške ovce. Posebnost paškog sira je u otoku Pagu, njegovoj čudesnoj vegetaciji koja vrlo oskudna, a opet tako posebna zbog raznog aromatičnog bilja, ali i posolice koju s mora donosi bura tijekom zime… (Paskasirana.hr)

 


Foto: Dino Stanin / Pixsell

5. Istarski tartufi
Podzemna gljiva u obliku krumpira zvana tuber raste u istarskom tlu i smatra se vrhuncem regionalne kuhinje. Istra je postala poznata po najkvalitetnijim tartufima – posebice bijelom tartufu koji uspješno konkurira onima iz talijanskih regija Alba i Pijemont. (Coloursofistria.com)

 


Foto: Duško Marušić / Pixsell

Komentirajte prvi

New Report

Close