100.000 kuna za objavljeni roman Dragi Glamuzini

Autor: Barbara Matejčić , 21. svibanj 2009. u 22:00

Među finalistima za Bookerovu nagradu i u društvu nobelovaca

Novčano najveću domaću nagradu za književnost, onu T-portala koja nosi nespretni naziv roman@tportal.hr, dobio je Drago Glamuzina za roman ‘Tri’ objavljen prošle godine u Profilu. Tako je odlučio žiri (Jadranka Pintarić, Alida Bremer, Tomislav Brlek, Gordan Duhaček, Slaven Jurić, Igor Mandić i Miroslav Mićanović), čiji je izbor znatiželjnicima okupljenima u Profilovoj knjižari u srijedu navečer prenijela predsjednica žirija Jadranka Pintarić.

Roman o ljubavnom trokutu
Nagrada iznosi 100 tisuća kuna, dodjeljuje se za roman i ustanovljena je prošle godine, kada ju je dobio Dalibor Šimpraga za roman ‘Anastasia’. ‘Tri’ je roman o intenzivnom, pa i pomalo patološkom, ovisničkom ljubavnom odnosu između glavnog lika i njegove ljubavnice te, na sporednom i manje burnom pripovjednom kolosijeku, između njega i supruge. Žiri je ocijenio da je Glamuzina, polazeći od naizgled jednostavne situacije ljubavnog trokuta i ekonomičnog izričaja, izgradio koncepcijski ambiciozan i izvedbeno zahtjevan pripovjedni tekst koji neuralgične epizode iz života likova uklapa u naglašenu samosvjesno romanesknu strukturu.

Ugrešićki izmakla nagrada
Osim Glamuzne u finalnom su krugu bili i Renato Baretić s ‘Hotelom Grand’, Sanja Lovrenčić i ‘Martinove strune’, prvijenac Roberta Međurečana ‘Prodajem odličja – prvi vlasnik’ i najpoznatija domaća književnica u inozemstvu Dubravka Ugrešić s romanom ‘Baba Jaga je snijela jaje’. Zanimljivo je da je ovo u roku od tjedan dana druga književna nagrada (nagrada Jutarnjeg lista pripala je Radi Jarku prošlog tjedna) za koju je u najužem krugu konkurirala Dubravka Ugrešić, autorica koja godinama izbiva s domaće književne scene pa čak ni sve svoje nove knjige ne objavljuje kod hrvatskih izdavača. Sada je ipak sudjelovala na predstavljanju svoga romana ‘Baba Jaga je snijela jaje’, a šteta što joj nije pripala ni jedna od tih nagrada s obzirom da je njena spisateljska kvaliteta bez oscilacija i uglavnom redovito nadmašuje i najkvalitetniju domaću književnu produkciju. No, Dubravka Ugrešić ima još jednu ‘šansu’ za nagradu ovog mjeseca: 27. svibnja bit će objavljen dobitnik prestižne nagrade The Man Booker International, koja se dodjeljuje svake druge godine jednom piscu iz cijeloga svijeta za njegov cjelokupan opus (uvjet je da ili piše na engleskom ili da su mu knjige dostupne u engleskom prijevodu) i novčano vrijedi 60 tisuća funti. Dubravka Ugrešić među 14 je finalista, a o kakvoj se selekciji radi, najbolje govore imena finalista kao Mario Vargas Llosa (Vragolije zločeste curice), nobelovac V.S. Naipaul (Zagonetni dolazak) ili Antonio Tabucchi.

Komentirajte prvi

New Report

Close