10 najboljih tradicionalnih europskih jela

Autor: Poslovni.hr , 22. srpanj 2014. u 13:15
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Od talijanske pizze preko austrijskog bečkog šnicla do hrvatskog paškoga sira.

Vrijeme je godišnjih odmora kada se osim hrvatske obale posjećuju i mnoge europske destinacije. Postoje jela koja su praktički neizbježna prilikom obilaska neke zemlje.

Od talijanske pizze preko austrijskog bečkog šnicla do hrvatskog paškoga sira – Pogledajte 10 najboljih tradicionalnih europskih jela prema izboru Business Insidera:

1. Austrija: Bečka šnicla
Najpoznatija šnicla na svijetu zapravo je tanko pohani teleći odrezak uz koji se često poslužuje pommes frittes ili riža.

2. Belgija: Dagnje i pommes frittes
Ova zanimljiva kombinacija originalno dolazi iz Belgije, ali dosta se poslužuje u Americi i Italiji. Dagnje se mogu kuhati na mnogo načina, a poslužuju se sa slanim i hrskavim krumpirićima.

3. Hrvatska: Paški sir
Po mnogima najukusniji sir na svijetu. Mladi paški sir najbolje se konzumira uz dalmatinski pršut ili slavonski kulen, a stari sir je najbolji uz čašu dobrog crnog vina.

4. Italija: Pizza
Pizza je nastala u Napoliju, a originalna "Napolitana" je hrskava i puna kvalitetnih sastojaka poput svježih rajčica, Mozzarelle i bosiljka. U Italiji, pizza je umjetnost, a pizza majstori su umjetnici.

 


Foto: Thinkstock

5. Škotska: Dimljeni losos na crnom kruhu
Ako posjetite Škotsku, obavezno probajte dimljeni losos. Škoti ga poprskaju limunom te stave na crni kruh koji premazan maslacom ili topljenim sirom.

6. Wales: Klarkova pita
Recept za ovu pitu i dalje je tajna, ali sastojci nisu: mesto, povrće i umak. Klarkove pite nastale su u Cardiffu.

7. Španjolska: Pršut Jamon Iberico
Ovaj ukusan pršut svinjskog buta tradicionalno je španjolsko jelo koje se poslužuje s čašom vina, hrskavim kruhom i maslinama.

8. Slovenija: Kranjska kobasica
Legendarna Kranjska kobasica popularna je i izvan granica "dežele", a osim svinjetine i slanine sadrži sol, biber, vodu i češnjak.

 


Foto: Goran Jakuš / Pixsell

9. Nizozemska: Marinirane haringe
Sirova haringa marinira se u vinu, šećeru, biljkama i začina, a zatim se stavi na tost i prekrije sitno sjeckanim lukom.

10. Norveška: Pastrva Rakifsk
Nakon što je posoljena i fermentirana nekoliko mjeseci, jede se sirova uz luk i kiselo vrhnje. Radi se o tipičnom norveškom jelu koje ipak nije za svakoga.

Komentirajte prvi

New Report

Close